Bicisvet

5 najuticajnijih svetskih biciklistkinja

U susret danu žena izdvajamo pet najuticajnijih dama iz sveta biciklizma.

Beril Burton (Beryl Burton) GBR

Njeno ime nam je možda danas nepoznato jer je ova dama vozila od 1950-ih do 1980-ih godina prošlog veka, i smatraju je najboljim  britanskim sportistom ikada. U to vreme sport je bio podeljen na amatere i profesionalce. Beril je čitav svoj sportski vek provela u amaterima, a pored toga je radila regularan celodnevni posao. Bila je i pobednica dva svetska prvenstva 1960 i 1967. godine. Umrla je od srčanog udara u 59-oj godini života na svom biciklu.

.

.

.

.

Džuli Furtado (Juli Furtado) USA

Dama koja se sa skijanja preorijentisala na biciklizam i ostaće upamćena kao prva žena koja je pobedila svetsko prvenstvo u MTB-u  (planinskom biciklizmu) u kros kauntri trci 1990. godine. Bila je učesnica olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine. Džuli sada ima 43 godine, i morala je prerano da se povuče iz biciklizma sa samo 29 godina jer se razbolela i više nije mogla da se takmiči na profesionalnom nivou.

.

.

.

.

Jeannie Longo

Dženi Longo (Jeannie Longo) FRA

Legenda biciklizma, koju smatraju najboljom biciklistkinjom svih vremena. Sa svoje 52 godine i dalje se takmiči i pobeđuje! Francuska šampionka koja je tu titulu osvajala 15 puta (godina), kao i pet titula svetske prvakinje, i olimpijska pobednica iz Atlante 1996. godine. U svojoj karijeri pobedila je 1000 (hiljadu) trka. Ova dama ne štedi sebe ni na trkama ni na treninzima, za koje kaže da ne preskače niti jednog dana. Za svoje povlačenje iz sveta biciklizma kaže: "Taj dan vidim na hoizontu i polako mi deluje neizbežno".

.

.

.

Robin Morton (Robin Morton) USA

Žena koja je uticajnija u muškom biciklizmu. Robin Morton je prva dama koja je posedovala i vodila profesionalni biciklistički tim. Bilo je to ujedno i prvo učešće tima iz Sjedinjenih Američkih Država na nekoj grand tur trci: "Giro d'Italia" 1984. godine. "Za žene nikad nije bilo mesta u karavanu, bila sam pod mikroskopom tokom čitave te trke" rekla je kasnije Robin. Ona se danas zalaže i zagovara ideju da popularna "Corsa Rosa" naredne godine startuje iz glagvog grada SAD-a.

.

.

.

.

Marian Vos (Marianne Vos) NED

Mnogi je već proglašavaju kao naslednicu Beril Burton - dominantnom figurom u ženskom biciklizmu. Ikao ova Holanđanka ima samo 23. godine uspeva da već 6 godina impresionira publiku širom sveta, osvojivši ukupno 6 svetskih titula na pisti, drumu i ciklo krosu zajedno. I to nije sve to su samo titule u elitnoj konkurenciji, kao juniorka nije joj bilo premca. Jednog trenutka će već doći na raskrsnicu kada će birati između biciklističkih disciplina. Od ove dame tek očekujemo titule iako je već sada, sa svojom lepotom i rezultatima, osvoila čitav svet.

 

(bicisvet.com/cyclingnews.com/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down