Bicisvet

Astana 2013

Maxim-Iglinski-AstanaSa 22 pobede u sezoni 2012 Astana je ostvarila najbolju godinu u novijoj istoriji tima i to sa prvoklasnim pobedama Gasparota na Amstelu, Iglinskog u Liježu i kao kruna svega trijumf na Olimpijadi Aleksandra Vinokurova. Ali ipak je nedostajao uspeh na GT trkama. Krojciger je na Điru imao jedan loš dan kojim je upropastio generalni plasman na Điru. Uprkos hrabroj vožnji nekoliko dana kasnije i etapnoj pobedi njegov dvogodišnji ugovor se okončao razočarenjem Martinelija. Kesiakof je na Turu izgubio tačkastu majicu na poslednjoj brdskoj etapi dok je Kišerlovski kucao na vrata pobede u Francuskoj, ali ga je peh sprečio da napravi uspeh karijere.

Stari novi vozači
Đuzepe Martineli konačno ima vozača za generalni plasman na GT trkama. Pobednik Vuelte 2010 Vinćenco Nibali biće samo jedan od ukupno 10 Italijana u Kazahstanskom timu. Njega će podržati Janez brajković, Kevin Seldrejers i Valerio Anjoli. Naredni Điro odgovara Nibaliju u potpunosti. Nesumnjivo da je ajkula sa sicilije najzvučnije ime koje dolazi u tim. Iako Nibali nije brdaš kalibra El Pistolera niti je hronometraš kao Vigins svakako će biti veoma zanimljivo pratiti kako će se nibali snaći u novom timu.

Horner-Nibali-RomanDolazak odličnog sprintera Guardinija iz Farnezea može se ispostaviti kao odličan biznis jer samo on u sezoni 2012 ima 10 pobeda, među kojima je najznačajniji trijumf na Điru, i to butinu uz butinu sa Markom Kavendišem. Dolazak čuvenog Estonskog sprintera Jana Kirsipua u tim na mesto sportskog direktora pružiće Andrei Guardiniju dodatnu podršku i preko potrebno iskustvo.

Povlačenje sada već legendarnog Vinokurova i okončanja saradnje sa Romanom Krojcigerom biće Astanini najveći gubitci u narednoj sezoni. Vino će se prebaciti na papirologiju i diplomatiju dok će Martineli i dalje voditi tim na dnevnom nivou. Videćemo kako će se vozači snaći bez svog velikog šefa i u karavanu i na drumu. Što se tiče trijumfa Krojciger sigurno neće nedostajati jer je za dve godine koliko je proveo u timu ostvario samo tri pobede i jedno mesto unutar prvih 10 na GT trkama.

Koga pratiti
Posle turbulentnih i problematičnih sezona u timovima Leopard Trek i Radio Shack Nissan, Jakob Fuglsang će pokušati da se vrati u svoje najbolje dane, sada u svetlo plavom dresu. Danac će biti još jedan odličan vozač za generalni plasman na GT trkama samo je veliko pitanje kako će menadžment u Kazahstanu rasporediti momke po trkama u sezoni 2013, i da li će Jakob možda biti „super domestik“ za Nibalija u odsustvu Krojcigera. Fuglsang bi trebalo da je jedan od momaka koji će Astani doneti dobre plasmane na najtežim trkama.

(BiciSvet.com/cyclingnews.com/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down