Bicisvet

Biciklistička elektrana

Povodom konferencije o klimatskim promenama koja je održana u Decembru 2009. godine u Kopenhagenu, britanska televizijska kuća BBC uradila je zanimljiv eksperiment.

U tom eksperimentu su jednu porodičnu kuću prosečne veličine napajali isključivo električnom energijom dobijenom vožnjom bicikla.

"Ljudsku elektranu", kako su je popularno nazvali, činilo je 80 hrabrih dobrovoljaca koji su okretanjem pedala obezbeđivali potrebnu električnu energiju za četvoročlanu porodicu.

Porodica koju su činili dvoje odraslih i dva tinejdžera nisu u potpunosti znali o čemu se radi u eksperimentu. Kako ni u kom slučaju nebi uticali na krajnji rezultat rečeno im je da se naredna 24 časa ponašaju kao što to čine i kod svoje kuće. Kao i svi mi ni ova porodica nije obraćala preteranu pažnju na potrošnju električne energije. Ali ozbiljno, pa ko još isključuje mikrotalasnu, muzicki stub, televizor i druge male potrošače sa 'stend baj' režima, proverava da li neka sijalica svetli iako ne bi morala, gasi računar kada ga ne koristi, uvek pali onu ringlu koju treba.

Cilj ovog eksperimenta bio je da nam na lako razmumljiv i blizak način pokaže koliko svi mi električnu energiju doživljavamo kao nešto što nam je u svakom momentu dostupno, nešto što dođe jednostavnim pomeranjem prekidača, a da ne razmišljamo o potrebnom radu i posledicama po životnu sredinu nastalim dobijanjem te iste energije na konvencionalne neekološke načine.

Armadu biciklista jednim delom činili su članovi lokalnog biciklističkog kluba, ljudi koji su navikli na duge i naporne vožnje te bi neko mogao pretpostaviti da za njih ovaj zadatak nije bio težak.

Evo spiska koliko je potrebno biciklista da bi se napajali pojedini kućni aparati:

-18 biciklista za fen za kosu
-9 biciklista za toster
-30 biciklista za aparat za kuvanje vode
-3 bicikliste za televizor
-11 za usisivač
-15 za peglu
-14 za mikrotalasnu pećnicu
-17 za veš mašinu
-24 za rernu
-70 biciklista koji su pedalirali iz sve snage kako bi obezbedili potrebnu električnu energiju za protočni bojler u kupatilu.

U jednom trenutku ukućani su radili one poslove kojima bi se i inače bavili jednog nedeljnog popodneva. Deca su se igrala na Wi konzoli, otac je usisavao kuću dok je majka spremala ručak i nadgledala pečenje u rerni, plus  sijalo je nekoliko dodatnih sijalica po kući koje su zaboravili da ugase, kada je iznenada cela kuća zapala u tamu pošto svih 80 biciklista iako dajući sve od sebe nije bilo u mogućnosti da pokrije sve zahteve za električnom energijom.

Po rečima stručnjaka koji su nadgledali eksperiment, prosečan čovek vrteći pedale na biciklu  proizvede tek toliko energije da napaja jednu sijalicu ili mali hi-fi sistem. Međutim koliko električne nergije može da generiše jedan biciklista pomoću diname zakačene na zadnji točak zavisi i od sposobnosti samog bicikliste.

Prosečan čovek može da drži oko 50 vati po satu dok pojedini utrenirani, profesionalni sportisti mogu da drže i do 400 vati na nekoliko sati što bi proizvelo dovoljno električne energije da napaja električnu bušilicu ili LCD televizor i konzolu.

Porodica svo vreme nije bila svesna da je od momenta kada su upalili prvu sijalicu 80 biciklista smeštenih u obližnji hangar počelo da pedalira. Biciklisti su podeljeni u grupe od po njih osmoro, kako bi mogli da se odmaraju tokom višečasovnog eksperimenta. Najviše što su uspeli da proizvedu je bilo 12 kilovata na sat.

Na kraju jedanaestočasovne avanture biciklisti su bili totalno izmrcvareni a porodica je odvedena da upozna njihovu malu ljudsku elektranu koja je celi dan vredno radila kako bi obezbedila njihove potrebe za električnom energijom.

Eksperiment je bio pun pogodak pošto nam je na jedan veoma blizak način pokazao koliko električne energije koristimo.

Posle ovoga teško je jednostavno proći pored sijalice koju niste ugasili dok u glavi imate sliku od 80 biciklista koji daju sve od sebe okretajući pedale.

Treba napomenuti da je vise energije utroseno za spremanje hrane biciklistima nego što su oni sami mogli da proizvedu. Takođe filmska ekipa je za potrebe napajanja rasvete, kamera i druge opreme imala generator od 100 kilovata ...što znači da bi trebalo 1.000 biciklista da snimite 1 sat TV materijala.

(BiciSvet.com/izvor:cikloberza.com)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down