Bicisvet

Bradley McGee - kako su mi ukrali karijeru - 1.deo

Kada je u poslednjih par nedelja počela da se rešava Armstrongova priča, osetio sam déjà vu. Moje emocije su iste kao što su bile posle TDF-a 1998.godine kada je tim Festina započeo sistemaski doping a ja  sam tada bio novi profesionalac.

Nije nimalo lako imati posla sa nečim što se duboko tiče tebe i nad čim imaš malu kontrolu. Još jednom sam razočaran. Pitam sebe,“Da li je bilo toliko loše?“Nakon čitanja mnogih izveštaja US anti doping agencije o Armstrongu, odgovor je nedvosmislen, „Da“.Ali ovaj put sam to shvatio više lično. Osećam da su mi profesionalne godine- TDF godine-ukradene.

TDF 2005 se posebno izdvaja. To je bila prva godina u kojoj sam imao ambicije prema generalnom plasmanu. Điro 2004 sam završio na osmom mestu u generalnom plasmanu a 2005. Godine sam bio u prvih deset na Trci kroz Švajcarsku. Dobro sam trenirao i imao sam opravdanu podršku  FDJ tima.Tur je počeo dobro i u prvoj nedelji sam bio u stanju da odgovorim glavnim konkurentima ali je onda usledio dan odmora...nakon toga, Armstrong i njegov Discovery tim su potpuno promenuli trku. U stvari, oni su je prosto iscepkali na komadiće. Otpao sam i bio sam izgubljen i razočaran naredne dve nedelje sve dok nisam osetio kocku pod točkovima na Jelisejskim poljima.Čak i tada,nakon što sam imao poslednju šansu da pokušam da spasem izgubljeni Tur pobedio me je niko drugi do Aleksandar Vinokurov koji je dve godine kasnije isključen sa Tura zbog dopinga.

Što više mislim o tome, sve sam besniji. Ali moram da pređem preko činjenice da sam, više nego verovatno, propustio rezultate i prihod zbog dopinga drugih.Mogu da pređem preko toga iz dva razloga: bio sam u stanju da porazim te momke. A sada, znajući protiv koga sam se borio to daje novi nivo satisfakcije iz čisto sebične i sasvim sujetne tačke gledišta.

I dalje mogu da budem koristan u borbi protiv dopinga. Kao i mnogi, mogu da kažem da sam preboleo i krenuo dalje.  Ali pre no što nastavimo moramo se pripremiti za ponovni skandal. Istorija kaže da će se on ponoviti ali mi možemo smanjiti tu verovatnoću preuzimanjem zajedničke odgovornosti, boljom prevencijom i održavanjem kontrole. Uvek postoji izbor. Ponekad je mala pomoć neophodna.

Nikada nisam uzimao ili koristio stimulativna sredstva, ali znam da biciklisti jesu i da će nastaviti- na žalost sa dobrim razlogom. Ne mogu da kontrolišem tuđa uverenja. Mogu samo da saopštim moja lična iskustva. U naredne četiri godine sam sportski direktor Saxo Bank- Tinkoff Bank tima. Imam jedno prosto pravilo- nema dopinga. To stvarno nije toliko teško. Nisam anđeo. Pravim i nastaviću da pravim greške ali sam po pitanju dopinga ostao veran svojim etičkim i moralnim standardima. To mi je značajno koliko i bilo koja pobeda.

Doping nikada neće biti u potpunosti iskorenjen ali nastavak napora da se zaustavi njegovo širenje je od vitalnog značaja.  Dosta sam razmišljao o tome proteklih dana dok sam pokušavao da se klonim dalekosežne generalizacije, upiranja prsta i spekulacija.

Ne mogu da pričam o svakom vozaču moje generacije ali ne verujem da su svi bili na neki način dopingovani. „Svi“ je veliki broj. I dalje se pitam zašto se nisam inficirao tim virusom i kako može moje iskustvo da pomogne?

Predugo se nisam trudio da prenesem svoja iskustva. Izgleda da su samo bivši korisnici dopinga pozvani za to jer oni mogu poboljšati mere kontrole a ja ne mogu. Ja mogu samo da asistiram u preventivnim merama. Moja iskustva nisu „bestseler“ vrste, ali imaju kredibilitet. Tokom 11 godina svoje profesionalne karijere bio sam nekoliko puta suočen sa dopingom od strane ljudi iz svih sfera biciklizma- uključujući vozače, pomoćno osoblje i lekare. Svaki put sam bio u stanju da kažem „Ne“.

NASTAVAK <

(BiciSvet.com/theeage.com.au/Dragana Petrović)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down