Bicisvet

Enigma zvana „cimer“

Profesionalni biciklizam ima jednu realnost koja ne samo da je na svakoj trci već pogađa i svakog vozača. Ja to zovem „Cimerska Enigma“. Šta je sad pa to možda se pitate vi?

Profesionalni tim ima oko 30 vozača što praktično znači da se nikad ne zna sa kime delim sobu i da to nije uvek ista osoba. Za svakog biciklistu je misterija ne samo to sa kime će deliti sobu već „sa čime“ će to on deliti prostor? Da li hrče? Voli li Džastina Bibera? Spava li go? Kakav je to miris? Da li leže u 8 u krevet i ustaje u 6 ujutru? Da li njegova torba eksplodira pri svakom ulasku u hotelsku sobu? To je otprilike to.

Pa kakvo je onda rešenje? Kako se onda dobro slagati sa svima i da li je to uopšte moguće? Glasine se brzo šire za vreme zajedničkih obroka pa se skoro uvek stekne pogrešan utisak. A neizbežno je to da se na narednoj trci nađemo zajedno u sobi.

Posle početne tenzije u sobi uvek se ispostavi da ono što je smetalo drugima tebe jedva da dotiče. Na kraju je sve to individualna stvar. Naravno ponekad neke čudne navike smetaju i zahtevaju strpljenja, a što je još gore ponekad shvatiš da si ti taj koji nervira njih! I kako mi to izbegavamo teritorijalnu borbu za prostor i mir u skučenoj hotelskoj sobi? Da li se voditi konvencionalnim principima: budi uredan, zaspi prvi, probudi se prvi, manje miriši?

Na našu sreću to nije bitka za pobedu ili poraz i nije čak ni takmičenje. U stvari to je više diplomatski brod. Skači i plivaj jer ćeš se inače udaviti. Ako je buka tvoj problem – kupi slušalice ili čepove za uši. Ako ti smeta nered – prevaziđi ga. Isto važi i ako si sam neuredan – upristoji se i postani profesionalan. Ako ti smeta raniji odlazak na počinak – probaj da zaspiš ranije ništa ne boli. Bilo kako bilo, ako se potrudiš malo sam ćeš više da dobiješ jer duplo ti se vraća. U 99% slučajeva samo ćeš postati bolji prijatelj i timski kolega sa trenutnim cimerom, zato je vredno raditi zajedno i otkloniti tu enigmu.

Postoji tu i jedno pravilo za kraj: „Ako si cimer sa starijim profesionalcem budi čist, profesionalan, pun poštovanja i nikad ali nikad ne puštaj Džastina Bibera“!

Nathan Haas
Team Garmin Sharp

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down