Bicisvet

Finansijski doping ADAS-a

Direktor Antidoping agencije Republike Srbije (ADAS) dr Nenad Dikić nalazi se u sukobu interesa, jer je svojoj privatnoj lekarskoj ordinaciji Vita Maxima omogućio obavljanje usluga za potrebe Antidoping agencije, pokazuju podaci do kojih je došla Pištaljka.

Od januara 2007. godine do avgusta 2011. godine državna Antidoping agencija izvršila je uplatu 2.525.341 dinara na račun lekarske ordinacije Vita Maxima, u kojoj inače Dikić nije preneo upravljačka prava iako ga zakon na to obavezuje.

Prema zvaničnoj dokumentaciji Uprave za trezor Ministarstva finansija suma od 2.525.341 dinara uplaćena je putem 60 pojedinačnih mesečnih transfera. Agencija je ordinaciji Vita Maxima uplatila 290.000 dinara 2007. godine, 465.625 dinara 2008. godine, 550.000 dinara 2009. godine, 700.000 dinara 2010. godine i 519.716 dinara u prvih 8 meseci 2011. godine. Drugim rečima, Dikić je svakog meseca sam sebi transferisao u proseku po 50.000 dinara, a što je u knjigovodstvenoj evidenciji Uprave zatrezor proknjiženo šifrom 221 i opisom „promet robe i usluga“.

U imovinskoj karti Nenada Dikića koju je objavila Agencija za borbu protiv korupcije stoji da on obavlja dve javne funkcije i to funkciju direktora Atidoping agencije Republike Srbije od januara 2006. godine i funkciju člana UO Klinike za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ u Beogradu, od juna 2009. godine. Funkcija direktora Dikiću svakog meseca donosi zaradu od 91.994 dinara, dok za članstvo u UO ostvaruje mesečnu naknadu od 15.000 dinara. Iz Dikićeve imovinske karte takođe se vidi da je on apsolutni vlasnik ordinacije Vita Maxima iz Beograda i preduzeća Aerolit d.o.o. Beograd.

Lekarska ordinacija Vita Maxima registrovana je 1. februara 2002. kao preduzetnička radnja, a u rubrici „zabeležbe“ na sajtu Agencije za privredne registre nema podataka da je izvršen prenos upravljačkih prava, bez obzira što je Dikić javni funkcioner koji je imenovan od strane Vlade Srbije, i bez obzira što se na njega primenjuju odredbe Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Dakle, sav finansijski promet u iznosu od 2.525.341 dinar između Antidoping agencije i Vita Maxima ostvaren je u periodu dok je Nenad Dikić istovremeno obavljao javnu funkciju direktora i funkciju privatnog preduzetnika, odnosno vlasnika svoje ordinacije, što predstavlja klasičan sukob javnog i privatnog interesa.

Prema podacima APR-a, u preduzeću Aerolit d.o.o. 18. jula 2011. godine izvršen je prenos upravljačkih prava sa Nenada Dikića na Tatjanu Malić. Inače, ovo preduzeće za „nespecijalizovanu trgovinu na veliko“ dr Dikić je osnovao 7. februara 2008. godine. U ponudi firme Aerolit nalaze se vage za merenje telesne težine, zdravstvenog stanja i kondicije sportista i rekreativaca poznatog svetskog proizvođača „Tanita“, kao i uređaji za merenje i praćenje srčane frekvencije proizvođača „Polar“. Tokom 2010. i 2011. godine, prema podacima Uprave za trezor, opremu od Aerolita kupovali su Zavod za sport republike Srbije, Medicinski fakultet i Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu, a ukupna vrednost prometa iznos 456.550 dinara. U istom periodu Nenad Dikić je bio u sukobu interesa, jer kao vlasnik preduzeća nije preneo upravljačka prava shodno Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije. On je to učinio tek 18. juna 2011. godine, bez obzira što se zakon primenjuje od 1. januara 2010. godine. A po ranijem Zakonu o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija takva obaveza postojala je i prethodnih godina.

Ako je suditi po zvaničnim dokumentima, u radnjama direktora Antidoping agencije Republike Srbije ima obeležja kršenja zakona, u segmentu koji uređuje sukob interesa i nespojivost javne i privatne funkcije, i zbog toga bi Agencija za borbu protiv korupcije trebalo da po službenoj dužnosti reaguje.

(BiciSvet.com/izvor:pistaljka.rs/Ivan Ninić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down