Bicisvet

George Hincapie

Džordž Hinkapi, najstariji vozač BMC tima, igrao je ključnu ulogu u pomaganju Evansu da osvoji ovogodišnji Tour.

Njegova očigledna snaga i veličina na čelu grupe kao i zauzimanje Evansove strane kako bi ga zaštitio bili su velika pomoć  koja je dala krajnji rezultat- 1:34 ispred Luksamburžanina Endija Šleka i 2:30 ispred njegovog starijeg brata, Frenka.

Hinkapi je takođe bio neophodan za prikupljanje ekipe unutart grupe, organizovanje ko će šta da radi za Evansa, „čitanje“ trke i određivanje taktike. Kao vozač koji je vozio u devet puta u pobedičkom timu: sedam za Amerikanca Lens  Armstronga, koji je osvajao Tur od 1999 do 2005, jednu za Alberta Kontadora 2007 i sada jednu za Kadela Evansa, Hinkapi je najvredniji deo svakog tima.

Veoma sam ponosan na to“, kaže 38- godisnjak.“  To je tako veliki rezultat i kada imate nekog ko može da pobedi, uvek radite male stvari koje ljudi ne vide. Uvek morate biti svesni i fokusirani.  Morate da dokučite šta može da se desi uz put. Potrebno je mnogo energije.  Pravi je podvig stići do devet pobeda.

Hinkapi se priseća kako je Evans bio miran dok je pio vino uoči pobedničkog hronometra. Na pitanje da uporedi Evansa, Kontadora i Lensa, Hinkapi je rekao:“ Oni su najbolji sportisti na svetu i fanatici. Toliko su mentalno jaki i ne dozvoljavaju da im bilo šta stane na put. Imaju odlicne fizičke sposobnosti. Neverovatno je koliko mogu da učine da mi ostali patimo. Koliko su pedantni u pripremama toliko su dobri i na trkama.

Oni, takođe, imaju i različite ličnosti. Zaista nisam poznavao Kontadora toliko dobro. Bili smo u timu samo godinu dana. Svi su veoma fokusirani.  I svi podnose pritisak jako dobro.  Za vreme hronometra, Kadel je bio miran koliko može da bude. Popio je čašu vina sa nama,sasvim normalno pričao i sledećeg dana je bio vrlo opušten i veoma fokusiran.

Hinkapi je rekao da nikad nije bio ponisniji što vozi za neki tim kao za BMC i veruje da su savršeno odvezli Tur.

„Čak i kada su nam se dešavale negativne stvari, to se dešavalo u našu korist“, rekao je Džordž.“ Gubitak timskog hronometra....da smo to osvojili, možda bismo lakše sačuvali žutu majicu. Kadel je dobio defekt na Col du Telegraphe, vratio se do nas i mi smo mogli da ga zaštitimo dok su se momci napred ubili od rada

(BiciSvet.com/Dragana Petrović)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down