Bicisvet

Milijarderi u biciklizmu - 1.deo

andy-rihs-provenceDonosimo vam priču o najbogatijim ljudima iz sveta biciklizma. Varate se ako misllite da su u pitanju Alberto Kontador, Mark Kevendiš ili Filip Žilber. Oni su samo milioneri u službi milijardera.

Andy Rihs- BMC Racing

Ris je Švajcarski vlasnik BMC-a i veliki dobrotvor koji stoji iza tog tima. Možda ste igrajući Velogames fantasy cycling poželeli veću svotu kako bi kupili dobre vozače. Risova igra je realna i ima gotovo neograničene resurse za finansiranje tima. Zato je i doveo vozače kao što su Kadel Evans, Filip Žilber, Tor Hušovd i mnogi drugi.

Ipak, Ris nije bogat zahvaljujući BMC biciklama. Zapravo, on je započeo biznis koji je otišao sve do globalnog gigianta koji se zove Sonova (ranije poznat kao Phonak) i u ovom trenutku vredi oko 7.5 milijardi dolara. Prema godišnjem izveštaju Sonove, Ris poseduje 8,7% akcija što znači da ima čistih 7 miliona dolara godišnje samo u dividendama.

Ris polako razvija BMC, možda ste se već upoznali sa brendom, ali pogledajte dresove tima za ovu godinu i imena Bergamont i Stromer na levoj strani dresa. To su sve brendovi koji pripadaju Risovoj kompaniji, BMC Trading AG. Bergamont je specijalizovan za MTB a Stromer je vodeći brend električnih bicikli.

Možete videti i logo La Caquillade na dresovima. To je još jedan poduhvat Risa, koji uključuje turizam i vinogradarstvo u Francuskoj, nedaleko od Mont Ventoux. Takođe je pronašao interes i u proizvodnji satova, pošto je BMC fabrika u blizini Breitling HQ a ova oblast Švajcarske je poznata po svojim luksuznim satovima.  Njegov najnoviji poduhvat u ovom regionu je finansiranje velodroma, pri čemu je uložio dva miliona švajcarskih franaka i uskoro se kreće sa građevinskim radovima.

Igor Makarov – Katusha

Ruski tajkun, Igor Makarov, je kandidat za najbogatijeg čoveka u sportu, samo što niko ne zna koliko je zapravo to bogatstvo. Ako čitate Tinket, Tailor, Cyclist, Spy piece znate da je povezan sa Vladimirom Putinom.

Marakov je verovatno milijarder. Pojavio se na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi zahvaljujući holdingu ITERA.

Njegovo bogatstvo nije baš transparentno, a  "Jamestown Institute Eurasia Daily Monitor" daje neke smele tvrdnje:

Prema nedavno prispelim dokumentima, Marakov je vlasnik mnogih kompanija povezanih sa ITERA-om, mnoge su registrovane na Devičanskim ostrvima i drugim zemljama koje se mogu označiti kao poreski raj uključujući Kipar, Češku, Nemačku, Italiju, Rusiju i Veliku Britaniju.

Napomena: Jamestown Fundation ima reputaciju da je paravan za CIA, američku obaveštajnu službu. U svakom slučaju, sasvim je sigurno da poseduje nekoliko luksuznih nekretnina, uključujući vilu na obali jezera Garda u čijoj blizini se nalazi i Kaćušin servis.

Od prošle godine, tu su dva važna događaja za Marakova. Prvo, postao je bogatiji zahvaljujući Rosneftu, ruskoj drugoj po veličini energetskoj kompaniji. Drugo, bio je okupiran biciklističkim, političkim frontom. Bilo je priča o kandidovanju na mesto UCI predsednika, bilo Marakov ili njegov štićenik Andrei Tchmil. To bi svakako bilo dobro finansirano.  Tako najzauzetiji čovek u biciklizmu, koji vodi holding ITERA, sedi u UCI odboru i poseduje Katusha tim, može osećati frustraciju jer je UCI odbio Kaćušu.

Oleg Tinkov – Team Saxo-Tinkoff

Kao i Igor Marakov i Oleg Tinkov je bivši biciklista koji je postao milijarder. Tinkov je bio na trci u Uzbekistanu kada je primetio neke plave farmerke, u to vreme veoma cenjene i retke. Potrošio je sav novac na četiri para i vratio se u Sankt Peterburg gde ih je prodao po četiri puta većoj ceni a onda je napredovao od knedli i pivara sve do online bankarstva sa Tinkoff bankom.

Poseban intervju sa Olegom pročitajte OVDE

Ali sličnosti sa Marakovim tu prestaju. Tinkov je autsajder koji se često bori protiv moskovske oligarhije. Citat iz njegove biografije: “Želim da preduzetništvo napreduje u ovoj zemlji, tako što će pojedine ljude u Gazpromu zameniti mladi, inovativni preduzetnici".

On je već na novom, zajedničkom, poduhvatu sa američkom bankom Goldman Sachs. Tinkov će biti redovan član na trkama ove godine i ne bi me iznenadilo da ga vidim u dresu kako vozi sa svojim timom, kao što je to radio sa Kontadorom vozikajući se po kancelariji. To je ipak dobra reklama.
DRUGI DEO > OVDE
KRAJ PRIČE > LINK

(BiciSvet.com/inrng.com/Drgana Petrović)

O autoru
Gaga
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down