Bicisvet

Okončana istraga protiv Lensa

Lance Armstrong

Federalni tužioci Sjedinjenih Država odustali su istrage protiv sedmostrukog pobednika trke „Tur d’Frans“ Lensa Armstronga i njegovih bivših timskih kolega..

U centru pažnje tog slučaja bilo je da li su Armstrong i njegove timske kolege prevarili sponzore tima tako što su novac koristili za doping.

Ta odluka znači da protiv Armstronga, jednog od najboljih biciklista ikada, koji je pobedio rak i uvek negirao da je koristio doping, neće biti podneta tužba posle dvogodišnje istrage.

„Srećan sam zbog vesti da je državni tužilac odlučio da zatvori istragu. To je prava odluka i moram da je pohvalim. Radujem se tome što ću nastaviti svoj život kao otac, takmičar, i ambasador u borbi protiv raka bez ove smetnje“, rekao je Armstrong.

Tužioci nisu dali više objašnjenja za odluku o slučaju protiv Armstronga, dok je Anti-doping agencija SAD objavila da to ne znači da je ista sudbina njihove istrage.

„Za razliku od tužilaca, naš posao je da zaštitimo ’čist’ sport, a ne da sprovodimo posebne krivične zakone. Naša istraga dopinga u biciklizmu se nastavlja i očekujemo da ćemo dobiti informacije do kojih se došlo u federalnoj istrazi“, kaže se u saopštenje Agencije.

Sam doping u profesionalnom sportu nije federalni zločin, ali jeste ako se koristi novac dobijen, na primer, od sponzora.

Armstrong, koji je sedam puta zaredom trijumfovao na „Turu“ do 2005. godine, iz biciklizma se zvanično povukao prošle godine. Ipak, i dalje učestvuje u brojnim takmičenjima da bi podstakao ljude da se uključe u borbu protiv raka.

Iako nikada u karijeri nije pao na doping testu, Armstronga su oduvek pratile brojne optužbe. Njegov bivši timski kolega Flojd Lendis, koji je godinama negirao da se dopingovao, pre nego što je priznao da jeste, optužio je Armstronga da ne samo da je koristio zabranjene supstance, već je i timske kolege učio kako da ih ne uhvate u tome.

Ipak, samo Anti-doping agencija SAD testirala je Armstronga čak 27 puta od 2001. godine i on nikada nije bio pozitivan ni na jedan doping. Pored toga, bivšeg američkeg biciklistu testirale su brojne međunarodne organizacije više stotina puta.

(BiciSvet.com/B92.net)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down