Bicisvet

Pazi! Auto ima prednost?

jesper-skibby-ronde-van-vlaanderenMožda ste pomislili da je auto koji je udario Džonija Hugerlanda na 9.etapi  Tour-a 2011 > LINK < postavio nove standarde po pitanju gluposti na biciklističkim trkama, ali varate se!

Incident koji se dogodio na Flandriji 1987. godine i u kome su učestvovali direktor trke i Džasper Skibi prednjači u tome. Udes na tour-u 2011 je svakako šokantan po pitanju brzine pri kojoj se dogodio i po njegovim mogućim fatalnim posledicama, ali po pitanju gluposti i apsurda sigurno je to ovaj sa Flandrije.

Sam u begu na Kopenbergu Džasper Skibi se trudio da održi brzinu na strmom usponu. Dok je pokušavao da savlada surovu kaldrmu a grupa se furiozno približavala odpozadi pristigao ga je i auto direktora trke. Vozač automobila nije usporio na usponu pa je udario biciklistu, a ne samo da u tom trenutku nije stao već je bezobrazno i opasno prešao preko Skibijevog bajka (milimetrima pored njegovog stopala) i nastavio dalje...

Ovaj incident napravio je od Skibija heroja, isto kao što se to desilo sa Hugerlandom, ali je i zbog bezbedonosnih razloga Kopenberg izbačen sa Flandrije. Negovo odsustvo trajalo je punih 20 godina - tek 2007. godine je poznato brdo vraćeno u trku.

(BiciSvet.com/ProCycling/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down