Bicisvet

Pismo meseca - jul

Momci, kad ovo pišem, verujte da Vam govorim od srca i ne mogu biti iskreniji jer ne pamtim da me je iko ikada zainteresovao za nešto kao što Vas dvojica za biciklizam.

Prenos Tour d~France-a počeo sam da pratim sporadično od 2000-te godine,ali poslednjih 5 sam sigurno postao pravi fan najluđe trke na svetu (opet napominjem- najveću zahvalnost sigurno dugujem Vama). Prvih nekoliko tour-ova me je jako interesovalo samo da posmatram predele, gradove i zemlje koje ovi gladijatori prolaze, a verovali ili ne, kad bi trka počela-momentalno bih isključio ton, upalio neku muziku, i krenuo u "vožnju" sa njima, ili bolje reći- sam...Tada mi je to bio extra "trip", i zaista me ništa drugo u vezi same trke nije interesovalo. Nešto slično sam radio i gledajući neki vozić kako se na "Travel chanel-u" godinama vrti po Švajcarskim Alpima (hvala Bogu,pa se ta emisija više ne pušta, zamalo sam odlepio od toga- mislim da je išlo svaki dan ili tako nešto...).

E, onda slučajno jednoga dana, ne znam tačno koja godina beše, sedeo sam u nekom kafiću gde se prenosio tour i gde je gazda (inače zaluđenik trke-kao i ja sada) odvrnuo do daske prenos, a ja kao opijen počeo da hvatam i upijam informacije o svim tim biciklistima koje godinama gledam, znam ih sve već likom, ali bukvalno ništa više od toga. I ne verujem...kako sam tada tek upao u trip...verovali ili ne, nijedno pravilo znao nisam, ma ništa! Ali, transformacija koju sam tog dana doživeo bila je apsolutno "ludilo", i prati me i dan-danas, čak sam počeo da pratim i ostale trke kad se prenose, a tu ne mislim samo na Giro ili Vueltu, već na bukvalno svaku koju uspem da uhvatim! Cenim da ne postoje male trke, ove koje sam naveo su najkomercijalizovanije, i naravno nemam nikakav problem sa tim (sve zaslužuju takav tretman) ali ko može reći da Turska npr. nije bila fenomenalna, kad se samo setim ove godine i Iljo Keisse-a....uffff!!!!

Ne znam, nikada ranije nisam ni pomišljao da će mi ovaj sport postati toliko interesantan, imao sam glupe predrasude prema njemu, ali sam se pokajao i potpuno predao uživanju koje se u mom slučaju može meriti još samo sa ženama i vinom. Da ne pominjem sad i vožnju kroz vinogorja, eto igrom slučaja se i to nekako spojilo....to mi je tek poseban užitak. A i profesionalna deformacija pošto se bavim proizvodnjom vina i vinogradarstvom. Eh, kad smo već kod posla, nažalost je takve prirode da se desi da ponekad ne budem u prilici da pratim "live" prenos, ali se ipak trudim (bar za vreme aktuelnog tour-a) da i posao podredim trci koliko god to mogu! I ne pamtim da sam ikad zažalio, eto koliko mi znači ova trka...Ipak je tour de France najveći, jedan i jedini!!! Statistike koje su zaista za divljenje, hiljade sitnica, stvari koje ostavljaju bez daha i što je najznačajnije-neizvesnost koja je po mom mišljenju veća nego ranije i daje trci posebnu draž. Ipak, nikada neću shvatiti kako je moguće da je ovakakav sport, možda i najteži od svih toliko slabo plaćen u odnosu na neke ostale, da ne kažem-sve ostale! + čitava organizacija....i ne znam šta sve još ne...a onda kao 25-ti u konkurenciji najvećih sportista na svetu dobiješ 650 evra?!?!?BRUKA!!! Nadam se da će se i to promeniti jer mi je to prosto degradirajuće za takve-kao što sam već pomenuo-GLADIJATORE! Da ne pominjem kako na nekim chek-pointima zadnju kap znoja i zadnji atom snage izvlače i dobiju svega 100-200 evra?!?!?!No comment.

 A Vas dvoje braćo ostajte mi dobro,nastavite ovakvu saradnju (ovakav duet u nas još ne postoji) još dugo,dugo jer bez Vas ova trka za mene više ne bi imala smisla i siguran sam da ne bih ni upola uživao u njoj kao što uživam sad (možda bih se ponovo vratio taktici "švajcarski vozić") ZAISTA ste SJAJNI i još dugo bih Vas hvalio,ali moram da stanem jer će u suprotnom moje reči izgubiti smisao. Pitanja i pitanja tek slede,ha!

Šalim se, naravno, od mene za sad još samo VELIKO HVALA!                                                                                                                                                                                                           čika Paja

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down