Bicisvet

Pro CONTI timovi 2019 & njihovi sponzori

Nedavno smo se detaljnije upoznali sa timovima najjače divizije - Za slučaj da neko nije ispratio tu je LINK - a sada ćemo baciti pogled na nešto manje timove koje nemamo često priliku da gledamo, a onda zasijaju na Điru ili Turu kada im se najmanje nadamo.

Androni Giocattoli – Sidermec (Italija)
"Giocattoli" na italijanskom znači "igračke" i to je upravo čime se firma Androni bavi, proizvodnjom igračaka. Ako imate ćerkicu ili mađu sestru, verovatno ste naleteli na "Hello Kitty", što je jedan od prodavanijih proizvoda firme. Sidermec se bavi proizvodnjom lima i predmeta od hroma. Jezgro tima čine Italijani uz par Južnoamerikanaca. PS: Mislim da vi, čitaoci ovih redova i kao verni posetioci sajta svakako poznajete njihov crveni dres.

Bardiani-CSF (Italija)
Bardiani i CSF su dve povezane kompanije u industriji hrane. Bardiani proizvodi pumpe, a CSF cevi za upumpavanje hrane u konzerve. Tim čine isključivo Italijani, među kojima je svakako najpoznatiji Andrea Guardini koji ima i jedan etapni trijumf na Điru.

Burgos-BH (Španija)
Ovo je tim koga direktno sponzoriše vlada pokrajine Burgos, kao i BH nekadašnji proizvođač oružja koji se preorijentisao ka proizvodnji šipki za bicikle. Naravno gro tima čine Španci, ali ima i Australijanaca, Holanđana, Porugalaca, Brazilaca, međutim bez nekog istaknutog imena.

Caja Rural – Seguros RGA (Španija)
Još jedan tim sa sva sponzora, Caja Rural je regionalna banka, a Seguros RGA osiguravajuća kuća. Dugo su bili ekipa bez konkurencije što se tiče dobijanja wild card-a za Vueltu, međutim u poslednje vreme imaju puno konkurenata. Njihov ubedljivo najpoznatiji vozač je Serhio Pardilja.

Cofidis, Solutions Crédits (Francuska)
Ekipa koja biz bez problema mogla da bude i u World tour društvu, sa velikim budžetom od 10 miliona evra i brojem vozača koji spada među najviše u svetu biciklizma. Kofidis je firma za izdavanje kredita, osim u Francuskoj, posluju i u Španiji i Italiji, što objašnjava dosta španskih vozača, ali i želju da učestvuju na Milano-San Remo. Naser Buhani i Darvin Atapuma su prve zvezde tima.

Corendon – Circus (Belgija)
Corendon je mala turska avio kompanija sa sedištem u Holandiji. Bavi se i turizmom tj prodajom turistickih paketa u turskoj i širom mediterana. Circus je online kazino i sportska kladionica. Stajn Devolder, iako je davno prošao zenit njegove karijere, je daleko najzvučnije ime u timu.

Delko Marseille Provence (Francuska)
Sam grad Marsej je sponzor ovog tima, kao i Delko, kompanija koja se bavi prodajom auto delova po Evropi, što objašnjava internacionalni sastav ekipe.
Ramunas Navardauskas, koji ima jedan spektakularan trijumf na Turu, je prvo ime ekipe.

Direct Energie (Francuska)
Direct Energie je firma u oblasti alternativnih izvora energije koja pokušava da spreči monopol firme EDF u Francuskoj. Nadaju se da će im sponzorstvo u biciklizmu u tome pomoći, a nadaju se i širenju svog ugleda ka Holandiji, preko velike zvezde i svog novog pojačanja, Nikija Terpstre. Inače, ovo je bivša Europcar ekipa, za koju su vozili Toma Vokler i Pjer Rolan. Sećamo se svi ludog Tura 2011. godine, bez premca najboljeg u ovoj deceniji.

Euskadi Basque Country – Murias (Španija)
Ekipa iz Baskije, dela Španije potpuno ludog za ovim sportom. Euskadi je vlada Baskije, međutim pravi upliv novca stiže od firme Murias, koja se bavi građenjem zgrada i železnice u Baskiji i šire. Nemojte pomešati ovu ekipu sa nižerazrednim timom Fundacion Euskadi, kako je ta ekipa ostatak nekadašnjeg giganta Euskaltela. Benjat Inčausti je njihov lider.

Gazprom-RusVelo (Rusija)
RusVelo je originalno počeo kao tim u dvoranskom (na velodrom) biciklizmu, a Gazprom je naravno naftni gigant, koji ipak još uvek nije previše izdašan u ulaganjima u biciklizmu. Uvek je bio veliki rival manjem kontinentalnom ruskom timu ITERA kog su upravo zbog toga i ukinuli, a i zbog par doping skandala jer ruska sportska etika nije na visokom nivou.

Hagens Berman Axeon (SAD)
Ovo je jedan jako zanimljiv projekat, ekipa koja je u suštini razvojni tim, ali napredovali su do Pro Continental ranga što im omogućava puno jakih trka, ali i dosta vremena na televiziji na najvećim američkim trkama. Hagens Berman je velika advokatska firma iz Sijetla, a Axeon je kovanica, koja označava osnivača tima (Axel Merckx) i izrađivača dresova (Neon).

Israel Cycling Academy (Izrael)
Ekipa je u vlasništvu poznatog advokata Silvana Adamsa koji se penzionisao u Izraelu i osnovao svoj tim. Podosta novca se tu vrti a i promovisanje Izraela naravno. Prvobitno je tim krenuo kao Saganov podprojekat. Kasnije je Sagan svoja sredstva usmerio ka Slovačkoj

Manzana Postobon (Kolumbija)
Postobon je proizvođač negaziranih sokova, a "manzana" je španska reč za jabuku - pa bi ovo bilo neka kolumbijska Kabeza Ekipa.
Poslednjih godina imaju problem da zadrži vozače velikog potencijala, koji odlaze u Evropu, a kako i ne bi?

Neri Sottoli – Selle Italia – KTM (Italija)
Tim sa čak tri sponzora
Neri Sottoli proizvodi konzerviranu hranu
Selle Italia sedišta za bicikle (njihov brend je i fi`zi:k)
KTM je austrijski proizvođač bicikala & motora . Đovani Viskonti svakako je njihov najpoznatiji vozač.

Nippo Vini Fantini Faizanè (Italija)
Još jedna ekipa sa tri sponzora.
Nippo je japanski proizvođač asfalta za izradu puteva kao i raznih materijala za izradu parkinga, Vini Fantini je vinarija, a Faizane ima širok asortiman proizvoda za vodoinstalacije.

Rally UHC Cycling (SAD)
Rally je aplikacija u koju korisnici unose svoje dnevne aktivnosti sa ciljem da poboljšaju svoje zdravstveno stanje.
Vlasnik aplijacije je Healtcare, gigant u oblasti zdravstva koji je nekad imao svoj tim. Znate ih sigurno moomci u plavo belim dresovima a i Janez Brajkovič je vozio za njih

Riwal Readynez Cycling Team (Danska)
Riwal se bavi iznajmljivanjem hidrauličnih platformi
Readynez se bavi obrazovanjem zaposlenih u firmama IT sektora.
Nasledili su tim Konkordija a rasadnici su danskih talenata iako ih ne vidjamo redovno na TV-u

Roompot - Charles (Holandija)
Roompot je holandski turistički operater sa bungalovima u šumama na holandskoj obali.
Charles je proizvođač hladnog mesa, pašteta i pripremljenih salata u vlasništvu belgijskog koncerna "Cock Meats".

Sport Vlaanderen - Baloise (Belgija)
Bivši Topsport, Sport Vlaanderen je sportsko telo regiona Flandrije i sponzoriše tim koji će pomoći mladim vozačima - samo muškarci treba da se prijave za sada - nađu posao u pelotonu. Baloise je švajcarska osiguravajuća kompanija iz Bazela ili Bajla kako kažu na francuskom.

Tim Arkea - Samsic (Francuska)
Zvuči drugačije, ali to je stari tim Fortuneo-Samsic timom, banka sa Arkeom kao matičnom kompanijom za Fortuneo. Samsic je agencija za zapošljavanje. Oba biznisa su iz francuske regije Bretanja, a Samsicc sada posluje širom Evrope. Novo ime u timu Gorila Grajpel!

Team Novo Nordisk (SAD) Danska farmaceutska kompanija koja, prema Vikipediji, 85% svog poslovanja proizvodi iz različitih lijekova za upravljanje dijabetesom. Tim ne pobeđuje često ako uopšte, ali samo takmičenje je cilj igre jer ima spisak vozača dijabetičara koji pokazuju svetu da mogu da učestvuju u sportovima izdržljivosti na velike udaljenosti. Tim možda neće uhvatiti naslovne strane bici medija, ali ima stotine hiljada sledbenika na društvenim mrezama, daleko više od većine World Tour timova,  što je pravo malo bogatstvo u današnjem IT svetu.

Vital Concept - B & B hoteli (Francuska)
Vital Concept zvuči zdravo i možda je tako što se tiče svinja ili krava, ili za prodavce poljoprivrednih zaliha.
Svega tu ima od hrane za životinje do vrata za štale.
B & B hoteli su lanac hotela iz Bretanje sa operacijama širom Evrope.

W52 - FC Porto (Portugalija)
W52 je portugalski prodavac odeće sa trgovinama koje su prošarane širom Evrope. FC Porto je ustvari „Futebol Clube do Porto“, slavni fudbalski klub i ako ovo zvuči čudno, uobičajeno je da Sportsko Društvo ima i druge sportske aktivnosti, a to je njihov biciklistički klub - zar ne?

Wallonie - Bruxelles (Belgija)
Ako Flandrija ima vlastiti razvojni tim kao „Sport Vlaanderen“, to automatski znači da i druga "polovina" Belgije treba da ima svoj tim.
A to je tim iz Valonske regije nravno. Belgijski Lotto (koji sponzoriše i WT Tim) je takodje sponzor

Wanti - Groupe Gobert (Belgija)
Vanti je mini-konglomerat sa aktivnostima koje se kreću od eksploatacije do građevinarstva i saobraćajnica, sve ujedinjeno velikim javnim radovima i sirovinama potrebnim za to. Groupe Gobert snabdeva građevinskim materijalima kao što su izolacija ili ploče i kamenje za popločavanje.

(BiciSvet.com/inrng/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down