Bicisvet

Rodrigezov nadimak - Purito?

Hoakin Rodrigez bio je jedan od lidera na Vuelti.  Pre trke je bio dobar pik za podijum ali je bilo teško pomisliti da može da nadmaši Alberta Kontadora na brdu što je on pokazao da može, ali samo do te famozne 17-te etape. Na kraju Purito je završio na trećoj poziciji i izgubio sve majice.

Poput mnogih biciklista i on ima nadimak i to „Purito“.  To na neki način na španskom znači „čist“, u deminutivu...međutim, ovo nije pravo poreklo njegovog nadimka.

Rodrigez je 2001.godine bio novi pro (neo-pro) u ONCE timu. Kao novi momak, bio je u trening kampu sa timom i ostavio svakog iza sebe na poslednjem usponu dana. Zapamtite, ovo je bio tim sa vozačima za grand tur pobede Hoseba Beloki, Karlos Sastre, Abraham Olano i drugi.  Zadovoljan njihovim otpadanjem, napravio je gest „pušim cigaru“ kako bi pokazao svojim timskim kolegama da je to bilo i previše lako.

Iznervirani ovim odvažnim hvalisanjem, stariji vozači su mu rekli da mora da ispuši pravu cigaru za vreme večere pred timskim direktorom, Manolom Saizom. Ideja je bila da ga  malo ponize pošto je Manolo bio poznat po strogom pristupu i sigurno bi kaznio vozača koji bi pušio za stolom. Ali je neustrašivi Rodrigez ušao u trpezariju, seo i zapalio cigaru. Saizova reakcija nije poznata.

Purito je španski termin za malu cigaru, iz očiglednih razloga a s obzirom na njegovu visinu, ovo je odgovarajući nadimak.

(BiciSvet.com/inrng.com/Dragana Petrović)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down