Bicisvet

Spartak Subotica - rasadnik talenata

Biciklistički klub Spartak iz Subotice, ima čime da se ponosi ove godine! U 26 trka (21 domaća, 4  u Mađarskoj i 1 u Hrvatskoj), biciklisti Spartaka 40 puta su se peli na postolje, osvojivši 22 prva, 8 drugih i 10trećih mesta.

- Ako tome dodamo da je Gabor Kasa, naš član, koji je trenutno u turskom timu Manisa, pobedio trku “Oko Alanje” u kategoriji 2.2, bio četvrti na trci “Kroz Srbiju” u istoj kategoriji, nosio žutu majicu i osvojio belu majcu za najboljeg vozača do 23 godine,  tada ova sezona,  može da se upiše zlatnim slovima u istoriju kluba – kaže Dejan Perčić trener ovog vrednog subotičkog kolektiva osnovanog 1945.- Ove godine smo imali 15 registrovanih takmičara u drumskom biciklizmu i pet u planinskom: Tamaru Luhović  u kategoriji žena – elita, mlađe kadete Daria Nimčevića,  Dimitrija Todorovića i Nikolu Blešića, kadete:  Borisa Kopunovića, Mišela Sekereša, Milana Dragojevića,  Uroša Štangla  i Andora Horvata, vozače do 23 godine: Gabora Kasu,  Adama Helfriha i Mladena Evetovića kao i rekreativce: Arsena Perčića, Aleksndra Perčića i Đuru Gagića dok su u planinskom biciklizmu na domaćim trkama startovali  Nedeljko Tomanović, Nenad Montai, Miloš Milenković, Zoltan Cipak i Valentin Vizi.

Šampionske titule osvojili su Gabor Kasa (drum do 23 godine) i čak četiri mlađi kadet Dario Nimčević – drum, hronometar, brdsko i kriterijum. Nimčević je pobedio i u generalnom plasmanu za Ligu Srbije. Boris Kopunović je kadetski prvak Vojvodine, a Mišel Sekereš je treći na Prvenstvu Vojvodine.

Nimčević je ove sezone ukupno imao 17 prvih mesta na trkama. On je još jedan šampion kog je stvorila biciklistička škola Spartaka.  Mlađi kadet Dimitrije Todorović imao je sedam postolja, po tri puta su se peli na postolje kadeti Sekereš i Kopunović.

- Ekipa mlađih kadeta Nimčević, Todorović, Blešić i kadeta Kopunović Sekereš, Dragojević, Štangl  su osvojile treća mesta u Ligi Srbije – dodao je  Dejan Perčić.- Ovi uspesi mogu da stanu, na primer, uz rame do sada našeg najvećeg rezultata, titule juniorskog prvaka Jugoslavije 1967. u Skoplju koju su osvojili Josip Engi, Pal Cigler, Franjo Mandić i Stevan Hegediš. Veoma smo ponosni i na uspehe Žolta Dera poniklog u našem klubu, koji sada vozi u kragujevačkom Radničkom i, naravno, Kase!

U Subotici, biciklizam ima izuzetno dugu tradicu još od 1880. Prva biciklistička pista je napravljena na Paliću, a u Evropi je bila treća i danas postoji deo tog velodroma. Prvi klub se zvao Ahiles koji je uspešno organizovao trke i popularisao biciklizam. Posle  Drugog svetskog rataa 1945.je  formirano Sportsko društvo železničara Spartak. Dobilo je ime po Jovanu Mikiću Spartaku (1914-1944) svestranom sportisti u troskoku, skoku u dalj, skoku u vis, petoboju i desetoboju, koji je bio dvostruki prvak Balkana (1935.Istanbul,1937. Bukurešt). Poginuo je 1944. oslobađajući svoju rodnu Suboticu. Biciklistički klub su iste godine osnovali Ivan Sarić, Đeno Belinović, Ištvan Santo, Deneš Erdelji, Jozef Mihalik i Mihail Polaček.

U godini velikih uspeha, predsednik kluba je Arsen Perčić, potpredsednici Alekasnadar Perčić i Ladislav Mamužić, članovi UO su Laslo Horvat, Josip Engi i Ivan Slezak. U klubu rade dva trenera Dejan Perčić i Dejan Vasiljev, mehaničar je Zlatko Prčić.

- Sponzore nemamo, tako da bijemo svakoga dana bitku da opstanemo. Uspesi mladih biciklista nam dokazuju da ta borba nije uzaludna i to nas jedino drži da ne dignemo ruke od svega. Seniorsku ekipu ne možemo da imamo niti sledeće godine, to je preskupo i samo će voziti jedan biciklista u eliti  Helfrih i to bez nadoknade, amaterski. Naravno, tu je i Kasa za državno prvenstvo i neku trku lige. Za dogodine  imam na spisku dvojicu mlađiha kadeta, desetoricu kadeta, jednog juniora, dva seniora, osmoricu rekreativaca i četvoricu takmičara u planinskom biciklizmu. Jedino se bojimo prelaznog roka, nemamo šta više da ponudimo našoj deci da ostanu – zaključio je Dejan Perčić.

(BiciSvet.com/bss.rs/Branimir Vasić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down