Bicisvet

Zabriski - prvi vegetarijanac na Tour de France-u

Da bi savladali strme planine Tour de France-a i izdržali vrele ravnice, biciklisti su tokom 107 godina tradicije koristili razna pomagala, šnicle i testenine, opijanje vinom i konjakom, pušenje cigareta, korišćenje amfetamina i mnogih drugih droga. Amerikanac Dejvid Zabriski će pokušati nešto sasvim drugačije: voženje Tour-a na vegeterijanskoj ishrani.

Stručnjaci kažu da će on biti prvi biciklista koji će pokušati da izvozi najzahtevniju trku na svetu bez mesa, mleka i jaja ( ipak, malo će varati pošto planira da jede male količine lososa, dva dana nedeljno, kako bi povećao absorpciju gvožđa).

Biciklista na Tour de France-u može dnevno da sagori 8.000 kalorija, tako da on ne može da unese dovoljno hrane kako bi održao korak sa gubitkom kalorija.

Uvreženo je mišljenje da unos mesa i mlečnih proizvoda pomaže mišićima da se oporave i da gvožđe iz crvenog mesa omogućava telu da proizvodi dovoljne količine hemoglobina, proteina koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima i koji je zadužen za transport kiseonika do mišića. Iñigo San Millán, doktor sportske medicine na Univerzitetu u Koloradu i bivši fiziolog u timu Garmin Cervelo, kaže da je želja biciklista za vegetrijanstvom “stran koncept”. Za mnoge bicikliste, ovakva ishrana nema mnogo smisla.

Preprošle sezone, Zabriski koji vozi za Garmin- Cervelo tim, je bio tipičan “mesožder”. Jeo je sve što je hteo, ali u količinama da ge ne goji. Na početku prošle sezone, timski kiropraktičar je sproveo test da vidi koliko je osetljiv na određenu vrstu hrane. Kiropraktičar, Matt Rabin, kaže da je Zabriski najosetljiviji na hranu u svom timu. Drugi test pokazuje da on ima i najače upale mišića.

Tokom prošlogodišnjeg Tura, Zabriski je počeo da odbija crveno meso jer je mislio da je potrebno previše energije za njegovo varenje. U kasno leto prošle godine, postepeno je počeo da izbacuje meso iz ishrane a do kraja oktobra je izbacio i mlečne proizvode.

Posle devet meseci ,Zabriski kaže da se oseća bolje nego ikad. Postigao je neke od najboljih rezultata u svojoj karijeri i kaže da se oseća usresređenije. ‘Mislim da mnogi ljudi vide hranu u smislu gojenja i mršavljenja. Ja na hranu gledam kao na nešto što utiče na moje misli i daje mi vedrinu.” Zabriski kaže da je primetio da su čak i male bolesti,od kojih je bolovao, kao što su rane i uporni osipi, sada nestale. Čak mu se i vid popravio.

Džonatan Vouters, timski menadžer, je bio zabrinut zbog ovakve ishrane kojom se smanjuje unos gvožđa, koji je ključan za izdržljivost sportista. Rekao je Zabriskom da može da nastavi sa ovakvom ishranom sve dok vrši redovno kontrolisanje feritina, proteina koji skladišti gvožđe. On kaže da podržava Zabriskog sve dok su mu rezultati krvi dobri. “Na kraju dana mu jedino poželim da ide brzo”

Vauters kaže da je bio iznenađen kada je početkom ove sezone nivo feritina bio stabilan, što znači da je i nivo hemohlobina i crvenih krvnih zrnaca ostao nepromenjen. “On je osvojio više hronometara ove godine nego tokom cele svoje karijere".

Da bi dobio smernice o ishrani, Zabriski se konsultovao sa Brendan Brazierom , triatloncem i autorom knjige “Napredna ishrana”, vodiča za vegeterijansku ishranu u sportu koji je postao neka vrsta Biblije za bicikliste.

Ranije ove sezone, Zabriski je rekao da mu je opao nivo energije i da se oseća slabo. Nije znao da li je to posledica ishrane ili skorašnje prehlade. Stupio je u kontakt sa Breazerom koji mu je savetovo korišćenje vegeterijanskog proteinskog šejka koji se, između ostalog, sastoji od semena konoplje, lanenog semena i integralnog pirinča. Zabriski sada pije tri do četiri šejka dnevno.

Konsultovao se i sa profesionalnim moto vozačem, Ben Bostrom, takođe vegetreijancem, koji je savetovao Zabriskom da uzima male količine ribe nekoliko puta nedeljno. “On mi je rekao da ne budem previše zaokupljen vegeterijanskom hranom. Riba pomaže telu pri absorpciji odrđenih vitamina i gvožđa”.

Tokom Trke kroz Kaliforniju, u maju, Zabriski je pobedio na hronometru. Prošlog meseca je oduvao konkurenciju na Američkom nacionalnom šampionatu u hronometru. Ta pobeda, kako on kaže, je ojačala njegovu odluku da promeni način ishrane.

Zabriski nije kandidat za žutu maijcu. Vozio je Tour de France pet puta a trku je završio tri puta. Postao je treći Amerikanac koji je nosio prestižnu majicu kada je pobedio Lens Armstronga na hronometru 2005. godine. Ove godine, ako je samo završi, mogao bi da postane heroj među pristalicama vegeterijanske hrane, bar među onima kojima ne smeta riba.

(BiciSvet.com/izvor: wsj.com/ Dragana Petrović)

O autoru
Gaga
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down