Bicisvet

Strade Bianche '16

Najmlađa trka od svih klasika, ove godine puni 10 godina, ali je po mnogima jedna od najlepših trka. Trka se sastoji od oko 50km predivnih belih neasfaltiranih puteva u Toskani, na kojima je uvek uživanje za gledaoce, ali za vozače ne tako lepih 50 km. Ako je sunčano vreme tada motori i automobili koji idu ispred vozaca ostavljaju za sobom oblak belog dima, a ako je kišovito vreme kakvo se ove godine prognozira tada ima 50km blata.

Sante Marie sa svojih 11.5km je značajna sekcija trke. Iako je 50km od cilja, tu počinje velika selekcija u grupi zbog toga što ima nekoliko teških uspona (18% max), gde je težak zadatak za vozače da ostanu u sedištu bilo uzbrdo bilo nizbrdo pošto ima nekoliko spusteva na ovom sektoru. U svakom trenutku može se desiti da vozačima prokliza zadnji točak ili da se desi neki mehanički kvar. Onaj ko misli uopšte da se bori za pobedu mora da bude tehnički potkovan za vožnju po ovakvom terenu. Podsetimo se trke iz 2015 > OVDE <

Na kraju uglavnom stigne mala grupa vozača. Trka se završava u Sieni usponom od 1km sa nagibom od oko 7%, tako da ko misli da pobedi mora da čuva snagu za kraj. Ako ove godine Kanćelara pobedi, organizatori će dati jednom sektoru ime po njemu, a svi znamo da Spartakus ima dobre šanse posle odlične forme na početku sezone. Po meni favorit iz senke je Sep Vanmarcke.

Na velikim klasicima je od pre par godina praksa da se pre elitne trke održava i trka za dame. Ove godine mi ćemo imati našu predstavnicu. Kraljevčanka Jelena Erić na belim putevima Toskane braniće boje ženskog bici kluba iz Ljubljane. Idemo Jekoo! (I Jeka nije završila trku :/)

RETROSPEKTIVA-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nemam reči koliko je dobra trka bila - čak sam i glas izgubio prilikom komentarisanja ali ukratko o akterima u završnici:
SAGAN:
Svetski šampion i najslabiji u kvartetu koji je rešavao trku na kraju. Šampionski je vozio i menjao sa Spartakusom na kraju iako je znao da je najslabiji.
ŠTIBAR I BRAMBILA:
Sve su odlično uradili, nema zamerki na njihovu taktiku. Sve kako treba školski: najslabiji napada i primorava ostale da vuku kako bi jači napao na kraju ali...ih je Fabu nadmudrio u tri poteza!
FABIAN:
Šampion nad šampionima. Izgledalo je kao izgubljena trka na 1km do cilja, ali to je bila samo varka. Spartakus je na 6km do cilja svesno pustio Brambilu da ide napred kako bi tempo ostao konstantan. Znao je da ako prerano uhvati Italijana da će mu Čeh skočiti. Ostavio je čin dostizanja begunca do poslednjih nekoliko stotina metara, kada nije više bilo ni mesta za Štibara da napadne. Na kraju fantastična lutrija Kanćelare se isplatila, par krivina jake defanzivne vožnje i građenja idealne putanje i...SPARTAKUS ulazi u legendu
> REZULTATI <

(BiciSvet.com/najava: Bojan Milenković/ retrospektiva: Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down