Bicisvet

Vuelta 2016

Vuelta počinje danas i na startnoj listi se nalazi mnogo velikih imena od kojih se očekuje da nam prirede uzbudljivu borbu koja je izostala u julu na Tur D’Fransu.

Međutim, glavno pitanje za Vueltu, i to nije novina, je nivo forme koji ce favoriti pokazati kad trka u subotu krene iz Ourensea. Većina njih, ali ne svi, su imali Tur kao glavni cilj sezone, Olimpijada je došla i prošla (za bicikliste na drumu i velodromu) i ostaje Vuelta na kraju sezone kao poslednji cilj za sezonu 2016,veoma privlacna kao prilika da se poprave neuspesi od ranije,ali malo favorita ce se usuditi reci da veruju da imaju onu formu koju si imali u julu.

vuelta 2016

Frum favorit?
U krugu najvećih favorita izdvaja se ime Krisa Fruma,trostrukog pobednika Tur D’Fransa. Frum je sam izjavio da ima nerešenog posla s ovom trkom. I osim prirodne ambicije da postane prvi Britanac koji bi osvojio španski Grand Tur i prvi covek posle Bernarda Inoa 1978. koji je u istoj godini osvojio Tur i Vueltu,slike od prošle godine kad je zbog povrede stopala morao da odustane u ranoj fazi kraljevske etape u Andori sigurno su mu još u glavi.

Frum je i prethodnih godina bio važan faktor u borbi na Vuelti. Sa dva druga mesta 2011. i 2014,kao i 4. mestom 2012. motivacija koja raste u Frumu da osvoji ovu trku je ocigledna.
Medutim kako ce Frum pristupiti trci,da li ce se boriti za generalni plasman ili loviti etapbe pobede,tek treba da bude 100% jasno-timska pres konferencija na kojoj je objavljen sastav za Vueltu nije dala nikakvu sliku o njegovim ciljevima. Ne smemo zaboraviti,Frum od januara i pobeda u Australiji osvaja trke i zbog umora šanse da ce rasturiti konkurenciju kao na Turu su znatno manje.

To je tacka gde Frumov interes za Vueltu leži. Frum ce možda biti u slabijoj formi nego što želi,ali do danas-najocitije 2012 kada nije imao šanse da pobedi u genetalnom-Frum nije odustao od borbe za generalni plasman na Vuelti.

Ako Frum odluci da se bori za generalni plasman,od velike pomoci ce mu biti njegov veoma jaki Skaj tim u cijem su sastavu Pete Kennaugh,Mihal Kviatkovski,Leopold Konig i David Lopez i iako iskusni Niko Rouc koji se razboleo u Riu i Landa koji je otpao par dana pred start zbog loše forme nisu tu Skaj i dalje izgleda impresivno.

Kontadorov povratak
Za Alberta Kontadora,dve trecine recenog za Fruma su takoder istina,španski šampion takoder osvaja trke od ranog proleca i Tur je bio njegov veliki cilj za ovu sezonu. Medutim,Kontadorovo rano odustajanje s Tura zbog povrede je bilo veoma razliciti rezultat u odnosu na Frumov juli i to znaci da Pistolero oseca mnogo veci pritisak da vozi dobro na Vuelti,ako ni zbog cega drugog onda da ostane nepobediv u svom Grand Turu (sva 3 puta kad je startao Vueltu Kontador je i pobedivao).

Istorija defnitivno favorizuje Kontadora s druge strane,isto tako je i 2014. zbog pada odustao s Tura i onda osvojio Vueltu. Velika razlika je što je Kontador 2014. prvih 10 dana mogao biti neopažen,a sada je pred trku izjavio da mu je cilj da osvoji Vueltu i pritisak ce biti tu od pocetka.

vuelta

Ruta Vuelte donosi planine
Ono što je sigurno je da ruta puna planina ove godine nikako ne omogucava da se ude lagano u trku. Iako bi se to moglo zakljuciti po podacima na sajtu Vuelte,ali 2 od 7 etapa koje su na sajtu kategorisane kao ravne imaju finiš na usponu.

Ukupno imamo 10 finiša na usponu,jedan više nego prethodne godine,sa prvim na 3. etapi,kratak,ali brutalno strm uspon do Ezara. Nakon sedmice konstatnog rolling terena u Galiciji,“ravna” etapa 8 završava u La Camperoni na usponu dugom 8.5 km,sa rampama od 22%. Etapa 10 do Kovadonge,etala 11 do Pena Kabarge,13 do Urdaxa i 14 koja završava na mitskom usponu Aubisque mogle bi vrlo dobro izmešati GC,ali ništa se nece znati sve do Madrida

Četvrtom pobedom na Vuelti Kontador bi se izjednačio rekord Roberta Herasa po broju pobeda na španskom Grand Turu i omogucilo bi Kontadoru da napusti Tinkof tim u velikom stilu. Svež sa sjajnom pobedom na Vuelta a Burgos trci Kontador dolazi na Vueltu sigurno u odlicnoj formi-a da li ce biti dovoljno da pobedi Fruma i društvo ostaje da se vidi.

Kintanina osveta za Tur?
Za Naira Kintanu Vueltu nudi priliku da bude na podijumu na jedinom Grand Turu na kojem do sada to nije uspevao i završi sezonu u velikom stilu nakon bledog nastupa na Turu. Ruta sa mnogo planina odgovara Kintani,iako je zbog pada odustao 2014,kada je bio na stazi za svoj najbolji rezultat u Španija,velika nepoznanica za Kintanu kakav ce biti u situaciji kada vozi 2 Grand Tura u sezoni.

Isto važi i za timskog kolegu iz Movistara Alehandra Valverdea,samo za njega nije pitanje kako ce voziti 2 Grand Tura,nego 3 u istoj sezoni. Nakon 3. mesta na Giru na svom debitantskom nastupu na italijanskom Grand Turu,zatim je vozio Tur i Olimpijadu i nastup na 3. Grand Turu u jednoj sezoni predstavlja za njega zanimljivo putovanje u nepoznato.

Može li Valverde postati 3 vozac koji je bio u top 10 na sva 3 Grand Tura? Nemoj te ga otpisati,pogotovo u trci kao što je Vuelta,gde je prvi put nastupio 2003,u trci koja apsolutno nema nikakvih tajni za Valverdea.

Ostali vozaci za koje je upitno kako ce nastupati ukljucuju Estebana Cavesa. Sjajni Kolumbijac je zasjao na prošlogodišnjoj Vuelti i ,završivši 5. u generalnom plasmanu i opet je oduševio u maju ove godine na Giru,ali može li voziti dobro u 2 Grand Tura u jednoj godini ostaje još da se vidi. Tidžej Van Garderen takoder ima nedovršena posla s trkom zbog njegovog pada i odustajanja prošle godine,Voren Bargil,Endru Talanski i Steven Kruijsvijk bi svi mogli igrati bitne uloge na ovoj trci

(BiciSvet.com/inrng.com/Boris Stanković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down