HCT doping Tur

Pin It
Aleksandar Kolobnev

Francuski časopis L’Equipe objavio je da je vozač Katusha tima Alexandar Kolobnev testiran pozitivno na diuretik hidrohlorotiacid (HCT) u prvoj nedelji “Tour de France-a”.

Prošlogodišnji ruski šampion uklonjen je sa trke na prvom danu odmora. Pozitivan uzorak uzet je na petoj etapi 6. jula 2011. Vozač Katjuše je i sam obavešten o ovome.

Ruskom prvaku “A” uzorak je pokazao prisustvo ove supstance koja se koristi kao maska za ostale nedozvoljene stvarčice, i nalazi se na listi nedozvoljenih sredstava . Ovo je prvi slučaj doping na Turu 2011. Francuski list dobio je potvrdu o rezultatima testa obavljenih u laboratoriji u “Chatenay-Malabry”

UCI neće suspendovati kolobneva jer HCT nije “precizirana supstanca” što unači da vozač može da nastavi da se takmiči. Ali ljudi iz UCI-ja su sigurni da će njegov tim preduzeti neophodne mere, jer svaka ekipa ima strogu politiku netolerancije prema dopingu.

Po UCI pravilima, ako vozač dokaže kako je “određena materija” dospela u njegov organizam, on može dobiti ili opomenu ili dvogodišnju suspenziju bavljenja biciklizmom.

HCT je ista supstanca na koju je belgijska zvezda na pisti, Iljo Keisse bio pozitivan 2008. godine. On je uspeo da uveri belgijsku biciklističku federaciju da ga ne suspenduje. Ali je UCI uložio žalbu na ovu odluku i Keisse je dobo dve godine suspenzije od strane arbitražnog suda za sport.

(BiciSvet.com/izvor:cyclingnews.com)

Facebook Comments

comments

Powered by New Facebook Comments

1 thought on “HCT doping Tur

  1. danijel says:

    Tur ne miruje ni kada je dan odmora. Jos jedan vozac manje na Turu. Dodajmo i Popovica za koga je objavljeno da se zbog bolesti povlaci sa trke (dakle dvojica).

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *