Milan Petrović – hrabri biciklista

Pin It

Iako je bez vida ostao sa 16 godina, Milan Petrović (24) iz leskovačkog naselja Ančiki osvojio je prvo mesto na državnom prvenstvu u drumskom tandem biciklizmu u Kraljevu, a njegove vitrine odranije krase i pehari i medalje sa mnogih nacionalnih i evropskih takmičenja. Učesnik je i dva svetska prvenstva, a naredne godine će braniti boje Srbije na Paraolimpijskim igrama. Uspešno trenira i druge sportove.

Milan nije dozvolio da mu mrak poremeti život, pa se okrenuo sportu i uz pomoć prijatelja i roditelja vodi normalan život.

– Kao mali sam bio zvrk, vozio bicikl kao i sva deca, a u profesionalce sam otišao na nagovor Gorana Nikolića iz Kragujevca, gde sam i danas član kluba „Radnički“ – priča Petrović.

Druga i treća mesta osvajao je na mnogim maratonima i na stazama od po nekoliko stotina kilometara, kao i na nekoliko evropskih prvenstava. Visoki plasman nije izostao ni na planiskim takmičenjima, gde se biciklistički tandemi ne pojavljuju.

– Na Jastrebački mauntin bajk otišao sam iz zezanja i među mnogobrojnim biciklistima sa vidom osvojio treće mesto – hvali se.

I to nije sve. Na Beogradskom maratonu bio je jedini učesnik bez vida i plasirao se među prvih 100. U Zemunu, gde je završio Višu školu za manadžment, trenirao je global, vrstu fudbala za slepe i slabovide, a sa 20 godina je sa leskovačkim trenerom Ivanom Cvetanovićem prvi put savladao plivačke tehnike. Skakao je i u bazen sa visine od 10 metara, a u međuvremenu je postao i trener u planinskom biciklizmu.

– Sport je moj život, ali ne i jedino pribežište jer imam veliki krug prijatelja koje pomalo nerviram jer nisu u stanje da me pobede ni na jednoj rekreacinoj trci u Leskovcu. Moj život je ispunjen, pa kada čujem da se mladi žale na dosadu, dođe mi da vrištim – priča Milan.

Njegov „pilot“ i trener je Goran Šmelcerović iz Leskovca, a spisak sportista i kolega iz Kragujevca i Beograda koji su mu pomogli da savlada sve veštine i osvoja nagrade dugačak je.

U Srbiji postoji samo desetak biciklističkih takmičarskih tandema. Jedini je koji pred očima vidi samo mrak. Najveći problem za sve je sopstveni bicikl koji košta oko 3.000 evra.

– Kada sam ostao bez klupskog bicikla zbog kvara, rešio sam da dođem do svog. Nešto je izdvojio otac, podigao sam manji kredit, deo sume pozajmio, a deo su sakupili moji drugovi biciklisti iz Leskovca, što me iznenadilo i ganulo – objašnjava svestrani sportista.

Dnevno trenira po nekoliko sati, a kada sklopi bicikl, nastavi na sobnom. Opušta se uz kompjuter i bubnjeve.

– Da nisam izgubio vid, bio bih kamiondžija kao moj otac Slavoljub – kaže i dodaje da svoju budućnost ne može da zamisli u zatvorenom prostoru.

Ceneći uspehe Milana Petrovića na domaćim i međunarodnim takmičenjima, čelnici Leskovca su ga za Dan grada nagradili sa 100.000 dinara. Vratio je dugove, častio drugove, a nešto ostavio za predstojeća takmičenja.

(BiciSvet.com/blic.rs)

Facebook Comments

comments

Powered by New Facebook Comments

6 thoughts on “Milan Petrović – hrabri biciklista

 1. nodi says:

  Svaka cast majstoree,samo tako nastavi zao mi je sto si izgubio vid ali staces tak je zivot bitno je da si nastavio daljee..

  Reply
 2. shone says:

  Dajem sve moje medalje i pehare za ovoga dečka…!!!

  svaka čast Milane, i ne moj da se predaješ!! samo napred!

  shone

  Reply
 3. Ione says:

  Svaka cast bicisvet-u na objavljenom tekstu,ovakvi heroji su nam potrebni!
  Bravo Milane Petrovicu !

  Reply
 4. Petar says:

  Treba mu se diviti i treba ga postovati ! Svaka cast !

  Reply

Leave a Reply