TDF’14 E10 La Planche des Belles Filles 161km

Pin It

Dužina: 161,5km
Kategorija: planinska etapa
Najviša tačka: 1.202 mnv

Na ovoj etapi Tur počinje za favorite za generalni plasman. Slabiji vozači su već otpali na etapi broj 9, ali ovaj finiš na usponu će svakako biti najveći ispit na trci do ove tačke. Takođe ova etapa se odvija i na dan pada Bastilje, pa možete računati da će u begu biti gomila Francuza. Očekujte vozače poput Romana Bardea koji je bio najviše plasirani Francuz na kraju Tura 2013.

Tour-de-France-14-Stage-10

Poslednji put kada je francuski vozač pobedio na dan pada Bastilje je bilo 2005. godine kada je David Monkutje pobedio posle napada na 37km do cilja. Zamislite koliko bi francuzi bili srećni da skoro deceniju kasnije posle pobede Monkutjea, neki Francuz pobedi na ovaj dan.

Sa 4 uspona prve kategorije na ovoj etapi, ali i sa još nekim usponima nižih kategorija, ovo će biti dan samo za najjače. Ključni deo etape su poslednja dva uspona, Col des Chevrères i La Planche des Belles Filles, gde će vozačima bukvalno goreti noge. Konačni uspon ove etape je prvi put bio uključen na rutu Tura 2012. To je kratak uspon, dugačak svega 5,9km, međutim deonice preko 10% nagiba se javljaju na svim delovima uspona, a pri vrhu, u poslednjem kilometru su rampe I preko 20% nagiba.

RETROSPEKTIVA_______________________________________________
PELOTON JE SUROV!
NIBALI NEMA KONKURENCIJU,
KONTADOR LUPIO U RUPU, RASPAO MU SE BAJS, I PUKLA MU CEVANICA 🙁
SUTRA JE DAN ŽALOSTI NA TURU – NEMA TRKA

Nibali-TDF-14-e10

Najuzbudljivija etapa ovog Tura. Čini se da Nibali više nema pravu konkurenciju posle odustajanja Kontadora.

Alberto Kontador je pao na spustu niz Petit Ballon i gadno se povredio, ali je uspeo da nastavi trku, bar za neko vreme. Bolovi savladali pa je morao da odustane. I Kontador i Frum su pokazali neverovatnu želji u borbensot jer su obojica vozili sa prelomima. Kod Fruma su u pitanju bili prelomi ruke dok je kod Kontadora u pitanju naprsnuće cevanice, sa kojim je vozio pola sata do odustajanja. Kontadoru je ovo prvo odustajanje posle 8 godina.

Napred je bila grupa begunaca, kojoj se priključio Kviatkovski sa Martinom. Martin je vukao 100km, a onda otpao na pretposlednjem usponu, Kviatkovski je tada ostao sam, ubrzo je dostignut na početku poslednjeg uspona iako je imao veliku prednost.

U današnjem begu bio je i Joakim Rodrigez, napao je i išao solo na poslednji uspon ali ga Nibali stiže u poslednjem kilometru, obilazi i osvaja svoju drugu etapu na Turu. Zanimljivo je da je Nibali pobedio obe etape u dresu italijanskog sampiona tj. onda kada mu žuta majica nije bila na leđima.

Toni Galopen je otpao i izgubio majicu, ali mu se mora odati priznanje, mladi Francuz se ceo dan borio kao lav ne bi li je zadržao. Koliko mu je značila i koliko se nadao da će je zadržati videlo se na kada je prošao liniju cilja i briznuo u plač. Na njegovu nesreću baš danas se možda lomio čitav Tur – i to preko njegove žute majice

Nibali samo uvećava svoju prednost, ostali ga ne mogu ispratiti čak ni u prvom njegovom skoku, čini se da će veća borba biti za podijum nego za žutu majicu.

REZULTATI

Facebook Comments

comments

Powered by New Facebook Comments

15 thoughts on “TDF’14 E10 La Planche des Belles Filles 161km

 1. Nenad says:

  Osmehnu se sreca Valverdeu , da opravda ne pozivanje Kvintane na Tur.

  Reply
 2. Vanjezi says:

  Jako mi je žao Nibalia što ovako dobru formu neće krunisati protiv najjačih, jesu pirineji teški ali dva i po minuta je dva i po minuta, prosto ne verujem da bi imao dva loša dana, Kontador je rizikovao i pao, i to dva puta, treba znati i spuštati se i treba znati voziti kocku, ne dobija se tur samo uzbrdo.

  Reply
 3. slobodan says:

  Etapa, koja je donela veliki gubitak, otpao je Alberto El Pistolero Kontador, ako mi nije krivo što je ispao, From, prosto sada je sve manje neizvesno, Port teško da može da stigne Nibalija, ako Italijan ne doživi sudbinu Kontadora, Valverde teško vozi na alpski usponima, a čekaju ga dva paklena dana, ono što je po meni ipak jači utisak od svega, to je da posle 15 godina i diskvalifikacije Festine, Francuzi imaju dva mlada vozača u vrhu, Badrea iz AG2R la Mondijal ekipe, i po meni naslednika velikog Inoa i Finjona Tiba Pinoa, kada bi još imali konkurentnije bicikle na hronometru, svašta bi bilo, posebno jer Pino vozi jako dobro upravo hronometar.

  Reply
 4. Dovla says:

  Danas na Dan pada Bastilje idem sa Francuzom: Thibaut Pinot.

  Reply
 5. Fifi says:

  Ma danas etapu uzima Joaquim Rodrigez, i to lagano, mislim da je previse daleko u generalnom i ako krene u beg pustaju ga 100% 🙂

  Reply
  1. Boris Stanković says:

   Bravo-respekt.
   Imamo novi generalni u našoj igri pogađanja:
   1.Vladimir 3 pogođene etape (3,6,10)
   2.ja 2 pogođne etape (1,4)
   … sledi društvo sa po jednom pogođenom etapom
   3.Sead (1)
   3.Nenad (1)
   3.Mialn (3)
   3.Robert (3)
   3.Dovla (5)
   3.Mico (10)
   Ps. Puno sreće sreće svima u nastavku takmičenja u pogađanju pobednika etapa.

   Reply
 6. Zoki says:

  Ako bude beg recimo Kristof Riblon, a od favorita Pistolero.

  Reply
 7. 3opaH says:

  Контадор, ако планира да победи. Што би се рекло:
  Кани ли побједити, не сме изгубити.

  Reply

Leave a Reply