Bicisvet

Flanders Business - Zašto je izbačen Mur sa Flandrije

Svi smo čuli za Amaury Sport Organisation ASO kompaniju koja stoji iza Tura, i RCS kompaniju koja vodi Điro i druge trke u Italiji, ali šta je sa ostalim poznatim trkama.

„Flanders Classics“ je kompanija koja stoji iza nekoliko trka u Belgiji među kojima je naravno najpoznatija Ronde van Vlaanderen oko čije promene rute za ovu godinu se podigla velika prašina.

ASO i RCS su stogodišnje medijske kompanije sa svojim dnevnim novinama L'Equipe & Gazzetta Delo Sport, kao i mnogim drugim manje ili više sporednim aktivnostima. Za razliku od njih „Flanders Classics“ je kompanija posvećena samo biciklizmu i nekolicini trka u Belgiji, ali povezana čvrstim vezama sa ostalim medijima u ovom delu sveta.

Flanders Classics „FC“ kompanija vodi:
Tour of Flanders,
Omloop Het Nieuwsblad,
Dwars Door Vlaanderen,
Gent-Wevelgem,
Scheldeprijs
De Brabanste Pijl.
Pre dve godine je ova kompanija preuzela organizaciju svih ovih trka, ali moramo se vratiti malo dalje u prošlost.

Pre pet godina pričalo se biciklističkom projektu, nešto nalik ligama u ostalim sportovima, i organizacija i vođenju poput Formule 1. Plan je bio da se biciklizam reorganizuje. Godine 2007. u hotelu „Crillon“ u Parizu sastali su se Lens Armstrong i njegov poslovni pratner Bil Stejplton sa Vouterom Vandenhauteom (kog smo pominjali OVDE kao neprijatelja broj 1 u Flandriji) tada belgijskim producentom koji je predložio da se kompletan događaj nazove „World Tour“. Gospodin Vandenhaute je predložio da se serija trka objedini uz Tour de France kao kruna svega.

Kao što vidimo ideja da se promeni format trka i vlasnička struktura uopšte nije nova. Primetite naziv „World Tour“ koji je upravo Vouter Vandenhaute osmislio.

Izbacivanje Mura 

Vouter Vandenhaute je prvi čovek iza klasika u Flandriji. Započeo je svoju karijeru kao sportski novinar osamdesetih godina prošlog veka. Devedesetih se prebacio u televizijsku produkciju i osnovao svoju kompaniju „Woestijnvis“ (Pustinjska riba) koja se 1997 specijalizovala za realiti šou. Kasnije je ujedinio svoj biznis sa još 4 lokalne televizije.

Vandenhaute takođe vodi restoran nadomak Brisela pod nazivom „Couvert Couvert“ koji je nedavno dobio prvu Mišelinovu zvezdu. Kao uspešan biznismen Vandenhaute je takođe i biciklista blizak sa Edijem Merksom. On redovno svoje odmore provodi u Alpima a viđali su ga i na vožnjama sa Filipom Žilberom.

Strastveni biciklista koji je ujedno i uspešan biznismen koji je glavni krivac za prebacivanje finiša Flandersa u Oudenarde i izbacivanje Mura sa rute. Ako ste namirisali novac ovde verovatno ste u pravu zato što:

1. Grad Oudenard debelo plaća ovu privilegiju ugošćavanja pobednika na svim FC trkama
2. Kružna trka je krucijalna za postavljanje šatora i prodaju piva
3. Veliki VIP šator-pivnica u Gerardsbergenu prošle godine nije bio vođen od strane FC kompanije
4. TV produkcije više vole kružne trke i fiksne kamere
5. Pretpostavlja se da bi u narednim godinama naplaćivali karte posmatračima na Kvaremontu i Paterbergu.

Vandenhaute sa svojom Flanders Classics ekipom možda kontroliše veliki deo trka ali su ipak Lijež i Valonska Strela u vlasništvu ASO-a. E3 Harelbeke i Tri dana De Pane su još uvek izvan Vouterovog domašaja, a Velo magazine tvrdi da je UCI upravo trci E3 Harelbeke dodelio „World Tour“ status da bude protivteža Vandenhauteovim ambicijama, koji je za pomenuti časopis izjavio „Biciklizam je samo 2% od mog biznisa“

Biće veoma interesantno gledati kuda će u narednim godinama ići trke kroz Flandriju pod uticajem ostalih 98% biznisa?

(BiciSvet.com/inrng.com/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down