Bicisvet

Prvi kozarački MTB maraton

Biciklistički klub Everest u saradnji sa planinarsko alpinistički klub  Summit iz Banjaluke organizuju 14.10.2012. sa početkom u 10h prvi medjunarodni Kozarački maraton pod nazivom "Stazama pobjede".

Start maratona je kod ski lifta na Mrakovici 831mnv.i tu se i zavrsava. Dužina maratona je 56km. Prosječan nagib čitave staze je 8%.

Sam start ide oko spomenika na Mrakovici i nakon njega ide jedan spust pored stepenica koji nije  tehnički zahtjevan. Naredna 3km blago pada nadmorska visina sa promjenama nagiba i nakon toga dolazi se pred pravi zid koji na najtežem dijelu iznosi vrtoglavih 32%. Dužina tog uspona je 1200m. Na izlasku dolazi se na golu planinu gdje je sniman čuveni film "Kozara". Tu je zaravan teren i odatle se ide ka vidikovcu gdje ce biti prva kontrolna tačka. Nakon nje ima jedan zahtjevan tehnički spust jako strm i onda opet da se malo noge napune :) Konstanto se penje na 930 mnv. sa prosječnim nagibom od 7%.

Prvih 18km je jako teško do dolaska na Lisinu 930 mnv i to je najviša tačka gdje će se voziti. Nakon toga ide  lijep spust  koji nije tehnički težak ali je jako brz sa čestim promjenam nagiba terena. To vodi sve do 530mnv tačnije mjesto Subotići gdje će biti druga kontrolna tačka. U nastavku je dalje jak tehnički spust do 320 mnv. Poslije toga, predpostavljate sta? Treba se vratiti na 830mnv :) Sam uspon nije težak. Jednim dijelom ide se makadamom i zadnji 6km opet ulazak u šumu gdje se ide do kraja. Konstantno gore-dole a opet nagib na pojedinim dijelovima do 18%. To bi bio ukratko opis prvog Kozaračkog maratona. Šta drugo da kažemo, sami dodjite, uživajte u vožnji kroz predivne predjele planine Kozare. Za sve učesnike obezbjedjen je okrijep na stazi a po završetku tu je I neizbeežni kozarački ručak.

(BiciSvet.com/Nikola Soković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down