Bicisvet

Criterium du Dauphine 2014

Alberto-Contador-and-Chris-Froome-659x440Iako je ovo tradicionalna i omiljena pripremna trka vozača pred Tur, samo se dva puta u prethodnih deset godina desilo da pobednik Dofinea pobedi i Tur (Vigins 2012. i Frum prošle godine). Jul je taj koji se računa i gde je prava forma najpotrebnija.

Ove godine će na Dofineu biti 3 možda i najbolja brdaša sveta i sam vrh današnjeg biciklizma. To su Kris Frum, Alberto Kontador i Vinćenco Nibali. Nijednom nisu vozili trku zajedno ove godine i nesumnjivo je da ćemo imati pravi uvid u to šta će se dešavati za manje od mesec dana. Kratak istorijat trke> LINK, sajt trke > LINK, pregled trke na ovoj stranici svakog dana, a sad o favoritima:
Kris Frum je ove godine pobedio trke kroz Oman i Romandiju i sigurno je da, kao prošlogodišnji pobednik Tura i načina na koji je došao do te pobede, najveći favorit i ove godine, i na Turu ali i na Dofineu.
Alberto Kontador za sada ima najbolju sezonu od navedene trojice. Pobedama na Tirenu i Baskiji i drugim mestom u Kataloniji (najtežim etapnim trkama a da nije grand tur) podsetio na najslavnije dane u karijeri i sigurno ima najbolju sezonu posle povratka biciklizmu posle susprenzije, i sigurno je najveći rival Frumu, ili Frum njemu, kako želite.
Sa druge strane Vinćenco Nibali nema ni jednu pobedu u ovoj sezoni (?!) i najveći pritisak je na njemu da pokaže da je ipak dostojan rival. Ima samo peto mesto na trci kroz Romandiju i imao je jednu avanturu na Pariz- Nici gde je stalno napadao, ali ništa nije postigao. Ovo mu sigurno daje i ogroman motiv, pored isto tolikog velikog pritiska koji se stvara na njegovim leđima.
Jedini koliko toliko dostojni rivali ovoj trojici trebali bi biti mladi američki lavovi i najveće nade za visok generalni plasman u julu, Endru Talanski i Tidžej van Garderen, ali i fantastični mladi Poljak, Mihal Kviatkovski.

Etape:

Deset kilometara dugi prolog u Lionu, dve planinske etape i 5 etapa kombinovanog profila znači će oprez i veliku borbu glavnih favorita svakog dana.

Možda na nekoj etapi dođe glavna grupa na cilj i dođe do sprinta, ali ima mnogo etapa gde će uspevati haotični begovi u velikim grupama ispred glavne grupe.

Finiš trke u Kurševelu, poznatom francuskom zimskom centru, spustiće zavesu na poslednji trening i poslednju ozbiljniju pripremu pred trku svih trka:
Tour de France!

E1 Jun 08, 2014 Lyon - Lyon 10 km

E2 Jun 09, 2014 Tarare - Pays d\'Olliergues-Col du Béal 158.5 km:
Ovaj Frum mi nije jasan uopšte!? Prvo omlati sve svoje vozače na 5km do cilja a onda krene u sprint kao da može da sprinta 5km misleći da je najjači, posle toga hoće da ga neko menja...potpuni apsurd. Da je jak jeste, da je pametan - NIJE - Jedino kako može Alberto da ga pobedi je na taktiku i na pamet, a to Risu i Saxo-Tinkof timu ni malo ne nedostaje...

E3 Jun 10, 2014
Ambert - La Teil 194 km
Ovo je onaj spust gde je Lens skratio krivinu, i gde je Evans sa Kontadorom otresao Šlekove 2011

E4 Jun 11, 2014
Montélimar - Gap 169.5 km

E5 Jun 12, 2014
Sisteron - La Mure 184 km

Etapa6 Jun 13, 2014
Grenoble - Posiy 168 km

Etapa 7 Jun 14, 2014
Ville-la-Grand - Finaut-Émosson 161.5 km
Kris Frum je juče pao na običnoj krivini i dobro se ugruvao - taman dovoljno da danas nije mogao da isprati Kontadora kada je Pistolero skočio na 2km do cilja. Junak dana Liuve Vestra koji je celo zadnje brdo vozio na 30sek iza dvojice Rusa i onda ih uz nadljudske napore na liniji jedva prestigao:

E8 Jun 15, 2014 Megève - Courchevel 130.5 km
Kada se dvojica svađaju treći koristi. Talanski osvaja Dauphine! Hrabri napad Amerikanca i preseljavanje do grupe napred gde je bio njegov timski kolega Hesjedal koji je vuao da se napravi presudna razlika. Kontador se uzdao u SKy i čekao i čekao pošto nije imao tim da vuče za njega. U trenutku kada je skočio i otišao od Fruma već je bilo kasno. Možda i nije ali je Amerikanac odlično išao-kao avion i na kraju osvojio čitavu trku sa 27sek prednosti. Kontador je u super formi a Frum je ranjiv - kratak zaključak pred TOUR. A sad pratimo> Tour de Suisse


(BiciSvet.com/Dimitrije PARTONJIĆ)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down