Bicisvet

Ko će pobediti 104. Le Tour 2017?

2A971A7B00000578-3164057-image-a-211_1437061026186Prošlo je pola godina očas posla, prvi jul nam kuca na vrata, i to znači samo jedno, novo - 104. izdanje najveće biciklističke trke na svetu. Skoro svi asovi ovog sporta sezonu podređuju ovom događaju, a konkurencija uvek žestoka. Međutim, jedno ime u prethodnih nekoliko godina prvo zapada u oči kada vidimo listu za Tur, naravno branilac titule Britanac rodom iz Kenije, Kris Frum.

Na Dofineu smo videli kao i obično sve glavne favorite. Donekle iznenađujuće, pobedu je odneo Danac Jakob Fuglsang, za 10 sekundi ispred Ričija Porta, ta prednost je zapravo bonifikacija koju je lider Astane osvojio poslednjim etapnim trijumfom. Port je diktirao tempom čitavim tokom trke, ali mehanički problemi su ga koštali žute majice na „malom Turu“. Frum je imao dosta poteškoća, na kraju završio tek četvrti, ali znamo svi da je on potpuno drugi vozač u julu, biće sigurno u top formi, zajedno sa svojim crnim vozom. Danijel Martin odličan, odneo je mesto na podijumu. Irac je fantastičan brdaš, pobeđivao je etape na najvećim turovima i završavao u top10 u generalnom, da li je konačno spreman da odveze jednu trku od početka do kraja u istom ritmu? Imaće pomoć sjajnog Etix tima, tako da možemo očekivati njegov iskorak.

Fabio Aru je bio tek peti, ali gotovo da sam siguran da će Kazahstanci ići sa njim kao liderom, uprkos ovom bljesku Fuglsanga. Najveća domaća uzdanica i lider AG2R tima, Roman Barde, je bio solidan ali bez daha da drži vodeće. Nesumnjivo je ipak da je od tada digao formu, prošle godine neverovatan Tur za njega i sjajno drugo mesto, domaća publika željna velikih rezultata od njega očekuje i korak više. Hoće li mu to biti vetar u leđa, ili dodatni pritisak? Videli smo Buhmana i Meintjesa, Nemac i momak iz Južne Afrike su bili u top10, bili bi zadovoljni sličnim rezultatom kada se spuste zavese u Parizu.

I onda velike nepoznanice, dva Španca koje polako gaze godine, ali se i dalje hrabro bore, Valverde i Kontador. Pošto je Kvintana na početku sezone najavio da će juriti duplu pobedu na Điru i Turu, za očekivati je da bude lider Movistara na postrojavanju u Dizeldorfu, te će Valverde ponovo imatu ulogu pomagača. Kontador sa druge strane u svom novom timu, ima 4 drugih mesta u generalnim plasmanima ove godine, postolja sa Nice, Andaluzije, Baskije i Katalonije govore da je u ritmu, međutim na Dofineu se poprilično raspao na poslednjoj etapi, a ni do tada nije dobro stojao. Ako se po jutru dan poznaje, Pistolero neće imati svoj Tur, ali stari lisac je to, možda je samo tako tempirao formu.

Malo posle Dofinea, sa druge strane Alpa krenula je još jedna pripremna trka, Švajcarska. Kako Tireno dovodi zvučnija imena od Nice u martu, Dofine pobeđuje u ovoj trci sa Švajcarskom. Uglavnom smo gledali momke sa Đira koji nisu ispunili svoje ciljeve u Italiji, sumnjam da ćemo bilo koga od njih gledati u ozbiljnijoj ulozi u julu. Na poslednjoj planini trke Simon Špilak je uništio pratioce, dominantno pobedio najtežu trku posle 3 grand tura i stavio do znanja da je u formi. Međutim, vozi u Kaćuši, a Rusi nisu poznati po previše pametnim odlukama. Maestralni Slovenac donosi odlične rezultate sa sedmodnevnih trka, ali u Kaćuši nije dobio pravu priliku na nekoj od najvećih trka.

U generalnom iza njega Krausvajk, Karuso, Pocovivo, Nieve, Košta i mlađi od braće Izagire. Osim Slovenca i možda Krausvajka niko nema šansi da bude lider svog tima na Turu, ili će ga preskočiti ili biti u pomoćnim ulogama.
Dakle, ako, a nadamo se da hoće, momci izbegnu padove i povrede, pitanje će biti može li iko da parira Frumu. 36km hronometra mu svakako idu u korist, a u poslednjoj nedelji gde obično malo popusti nema previše planina, tako da ako mu neko dozvoli osetniju razliku u početku trke, mislim da se tu priča završava.

(Bicisvet/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down