Bicisvet

Le Tour analiza

ANALIZA RUTE
Prošle i ove godine se dešava jedna promena u strukturi Tura u odnosu na ranija izdanja. Naime, dolazi do smanjenja broja ravničarskih sprinterskih etapa, tako da sa 10 ili 11 koliko je bilo pre 2, 3 ili 4 godine, ove i prošle godine ima ih po 7, što je značajno manje. Naravno to odmah dovodi povećanja broja brdskih etapa, posebno onih koje možemo okarakterisati srednjim brdskim ili tranzicionim etapama koje favorizuju begunce. Profile etapa pogledajte > OVDE <

Ove godine u brojkama to izgleda ovako:

  • 7 ravničarskih etapa
  • 6 srednjih brdskih ili tranzicionih etapa
  • 6 etapa u visokim planinama
  • 2 hronometra

Od 6 planinskih, 4 se završavaju na usponu. Naravno, kao i svake godine vozi se maltene podjednak broj etapa u Alpima i Pirinejima. Međutim, ove godine nam pažnju privlači jedna planiska etapa koja se no vozi u planinama ni jednog od ova dva planinska sistema, već etapa u Centralnom masivu koja se završava na mitskom usponu Mont Ventu. Kada je trka proslednji put dolazila na Ventu, pre 3 godine na ljubilarnom stotom izdanju trke, Kris Frum je blago rečeno rasturio konkurenciju i bukvalno je već tada bilo jasno gde ide žuta majica.

TDF-2016

Etapa broj 8 između Poa i Banjeres de Lušona se završava posle spusta, ali sadrži još jedan legendarni uspon, Turmale. Takođe, praviće se i dva izleta u inostranstvo, jedan u Andoru, a drugi u Švajcarsku. U Švajcarskoj će se momci zadržati 3 dana, jer će jednu etapu voziti do Berna, gde će provesti jedan dan odmora, a zatim sutra dan voziti planinsku etapu. U Andori će provesti 2 dana, prvog se vozi planinska etapa do Andora Arkalisa, pa će tu provesti dan odmora i sutra dan krenuti nazad put Francuske. Finiš te etape do Andora Karalisa će biti i najviša tačka trke, koja leži na 2240 m.n.v.

Što se tiče hronometra, oba su izuzetno teška sa sekcijama uspona. Prvi koji se vozi do La Kaverna du Pont Arka je dugačak 37km. Od te dužine, prvih 7km su na usponu, kao i poslednjih 6, dok se na sredini etape nalazi 5km dugi spust, a ostalo je ravno. Drugi hronometar,  koji se vozi do Meževea je više nego duplo kraći, ali mu je profil znatno teži. Od 17km koliko je dug, prvih 4 se vozi po ravnom, nakon čega se kreće na 10,5km dug uspon koji ipak nije previše strm, a zatim poslednjih 2,5km su na spustu sa koga se uleće na liniju cilja. Možda velika razlika u odnosu na prethodna dva izdanja je to da nema etape koja sadrži sekcije pod kaldrmom, što odmah znači manje stresa za sve u karavanu.

FAVORITI ZA GENERALNI
Kris Frum dolazi da odbrani žutu majicu osvojenu pre godinu dana, ali će imati žestoku konkurenciju. On je osvojio Dofine, u prethodna dva navrata kada je pobeđivao na ovoj trci, osvajao je i Tur. Na „Malom Turu“ kako ga mnogi zovu imao je direktan duel sa Albertom Kontadorom koji je rešio u svoju korist. El pistolero je bio bolji od Britanca u dosadašnjem delu sezone, ali čini se da Frum ima bolju formu u pravom trenutku.
Upravo će Španac biti jedan od najozbiljnijih kandidata za osvajanje trke, imao je sjajnu sezonu do sada osvojivši trku kroz Baskiju i imao je još dosta podijuma, ali nije bio u stanju da parira Frumu na Dofineu.
Pobednik Đira Vinćenco Nibali dolazi na trku, ali samo da bi pomagao kolegi iz tima Astana i sunarodniku, Fabiu Aruu. Aru, koji je aktuelni šampion španske Vuelte nije imao neku sjajnu sezonu, ali je pobedio etapu na toliko puta pominjanoj pripremnoj trci za Tur, te tako dao nagoveštaj dobre forme.

https://www.youtube.com/watch?v=oJ7MTyccR3w

Ovaj najuži spisak favorita ćemo zaokružiti sa Nairom Kvintanom. Nije se puno trkao u Evropi, uglavnom se u tišini spremao za trku u rodnoj Kolumbiji. Vozio je trku Ruta del Sud pre desetak dana i osvojio je, ali to nikako nije pravi pokazatelj negovih mogućosti u ovom trenutku.
Vrlo zanimljivo za videti će biti funkcionisanje tima BMC. Oni u svojim redovima na Turu imaju dva fenomenalna vozača Ričija Porta i Tidžeja van Garderena. Australijanac vozi prvu sezonu kada ima slobodu da se trka samo za sebe, a Amerikanac želi da preokrene lošu sreću koja ga je pratila prošle godine. Naime, iako je u ključni deo trke ušao sa drugog mesta i izgledao stvarno jako, sustigla ga je bolest zbog koje je morao da pokaže belu zastavu.

Nade domaće publike leže u Tibou Pinou iz FDJ i Romanu Bardeu iz AG2R La Mondiale. Pino je imao solidnu sezonu, osvojio Internacionalni kriterijum na Korzici i etapu na Dofineu. Međutim, treba napomenuti da je ovaj momak izrazito napredovao u vožnji na hronometar u odnosu na prethodni Tur, i s obzirom na to da njegov sposobnosti u brdima nikada nisu bile dovedene u pitanje, sada ćemo gledati mnogo kompententnijeg Tiboa Pinoa. Što se Bardea tiče, na Dofineu je bio drugi u generalnom, najbliža pratnja Krisi Frumu. Prethodnih godina je bio vrlo visoko u generalnom na kraju, tako nešto se očekuje i ove godine. #D video o ovogodišnjoj ruti pogledajte u našem tekstu > OVDE <
Tu su još i Pjer Rolan iz Kenondejla koji vozi svoju prvu sezonu u World Tour timu i nije se baš snašao najbolje, ali će dobrim nastupima u julu spasiti čitavu sezonu i Voren Bargi iz Giant Alpecin tima koji je imao neke zapažene nastupe na Vuelti prethodnih godina.
Valja još pomenuti Dana Martina iz Etixa koji vozi sjajnu sezonu i prijala mu je promena tima, kao i bivšeg svetskog šampiona, Ruija Koštu, koji je alfa i omega Lamprea.

SPRINTERI
Peter Sagan je osvojio četiri zelene majice za redom i najveći je favorit da to uradi ove godine i produži taj impozantni niz. Naravno neće mu biti ni malo lako jer će mu za vratom disati takvi momci poput Aleksandera Kristofa, Andrea Grajpela, Nasera Buhanija, Marsela Kitela, Džona Degenkolba i sjajnog dvojca Dimension Data tima, Marka Kevendiša i Edvalda Bosona Hagena. Obojica su oživeli svoje karijere u južnoafričkom timu, a Norvežanin predstavlja veliku opasnost po Slovaka jer je sličnih predispozicija i njemu takođe odgovaraju sprintevi na kratkim usponima.

(Bicisvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down