Bicisvet

LeTour'17 retrospektiva, etape 1-3

geraint-thomasEtapa 1: Dizeldorf
Krcat je bio svaki metar duž staze u ovom gradu na Rajni, publika nije razočarala, sličan spektakl kao pre par godina u Jorkširu. Sama staza bila je nakvasena od kiše, a vreme loše, ipak nije sprečilo fanatične Nemce.

I upravo ta kiša je skupo koštala Valverdea, Špancu je proklizao prednji točak u krivini, i ova trka za njega je gotova. Operisan je trečeg jula. Slomio je čašicu levog kolena i neku kosku još. Možemo samo da mu poželimo brz povratak.

Gerant Tomas je pobedio i poneo žuti dres, Stefan Kung je bio drugi i nosiće beli dres. Frum je napravio 36 sekundi Kvintani, 42 Kontadoru. Nije nenadoknadivo, ali ne baš idealan start za Kolumbijca i Pistolera. Delić atmosfere uhvaćene telefonom našeg specijalnog izveštača sa lica mesta:

Etapa 2: Lijež
Druga etapa je takođe počela u Dizeldorfu, odakle su momci krenuli put belgijske granice, i cilju u Liježu. Tejlor Fini koji se oporavio od užasne povrede je hrabro vozio u begu na svom debiju na Turu i poneo tačkastu majicu, osvojivši prvi brdski cilj na trci. Svaka čast Amerikancu kome je teška povreda kolena pretila krajem karijere.

Na sprintu, donekle očekivana situacija, dug sprint po širokom pravcu, bez krivina, odgovara najjačima, i tu je Marsel Kitel bio dominantan i poneo zeleni dres. Iza njega Arno Demar i Andre Grajpel.

Etapa 3: Longvi
Početak u Belgiji, veći deo etape u Luksemburgu, pa tek na 30km prvi ulazak u Francusku na ovom Turu. Ova etapa je bila pravi prolećni klasik.

Završnica je bila u tom stilu, eksplozivni vozači na čelu, Sagan je kontrolisao situaciju i imao sjajnu poziciju, vrlo samouvereno je došao do trijumfa, ispred Majka Metjuza koji je imao najbolji sprint, ali i lošu poziciju, a treći je bio Olimpijski šampion, van Avermet. Gerant Tomas čuva žuzu, Kung belu, a tačkastu je poneo Nejt Braun, iz Kenondejla.

(Bicisvet/Dimitrje Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down