Bicisvet

Le Tour'17 retrospektiva, etape 4 - 6

hi-res-d2c3a2dbd935ae4d2cbb88d3b6bd4bb7_crop_northEtapa 4: Vitel

Klasična sprinterska etapa, ili je samo to trebala da bude. U poslednjih 3km videli smo dva užasna pada. Prvo se, tek pošto su momci ušli unutar 3km do cilja, desio veliki pad na vrhu grupe, usled koga je skoro cela grupa bila u zastoju. Samo je nekolicina vozača uspela da prođe dalje bez stajanja. U padu je učestvovala i žuta majica Gerant Tomas, ali u tom padu niko nije teže povređen.

A onda nešto o čemu će se još mnogo, mnogo polemisati. Završni sprint u kome se desio još jedan katastrofalan pad, a koji kao rezultat ima diskvalifikaciju Petera Sagana i odustanje Marka Kevendiša. Došlo je do premeštanja grupe sa leve na desnu stranu puta, guranja između Grajpela i Buhanija, pa se onda činilo da je Sagan laktom bacio Keva na ogradu, međutim posle nekoliko gledanja cele situacije čini se da je Britanac već gubio kontrolu, a da je Sagan samo balansirao na biciklu. Uostalom, procenite sami. I na kraju u sprintu koji je ostao u senci ovih padova, Arno Demar stiže do velike pobede i zelenog dresa, kako je Marsel Kitel ostao zarobljen još u prvom padu.

Etapa 5: La Planš de Bel Fij

Prva brdska etapa i dosta uzbuđenja. Činilo se da pod jakim tempom SKY tima neće biti napada, međutim, jedan jedini napad koji je bio lansiran iz glavne grupe bio je i dovoljan za pobedu. To je bilo delo mlade zvezde Astana tima, Fabia Arua. Niko iz SKY tima nije mogao da ga drži, čak ni Gerent Tomas, te je Frum morao po prvi put sam da reaguje. Sa njim su pratili Riči Port, Roman Barde i Dan Martin. Kontador i Kvintana su odmah otpali iza, i bar na ovom prvom brdu nisu imali daha za jurcanje sa Frumom. Aru je ipa izdržao sve napade, u dresu nacionalnog šampion proslavio je svoju prvi etapni trijumf na Turu.

Pozadi se izdvojio Dan Martin, sjajna vožnja za Irca koji je dosta napredovao u generalnom. Tomas je izgubio majicu, ali sada je na drugom mestu, posle ove etape žuti dres je u vlasništvu Krisa Fruma. Aru i Martin su na 14, odnosno 25 sekundi zaostatka, već sledeći Riči Port ima 40, a Kvintana i Kontador već gotovo ceo minut. Prošli put kada se etapa završila na ovom brdu, trijumfovao je Nibali i držao majicu do Pariza, a pre pet godina je ovde dres uzeo Bredli Vigins i držao ga do Pariza, videćemo šta će ova etapa značiti za ceo Tur.

Etapa 6: Troa

Posle dva turbulentna dana, jedan mirniji dan. Begunci dostignuti na 3km do cilja, svi su bili fokusirani na sprint. Grajpel i Demar su otvorili, međutim Kitel po desnoj strani nije dao previše šansi konkurentima, vrlo ubedljiv sprint Nemca, koji je sjajno započeo svoj Tur, druga pobeda u 6 dana. Inače, Kitelu je ovo ukupno 11. pobeda na Turu u karijeri.

(Bicisvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down