Bicisvet

Le Tour’17 retrospektiva Etape 7–9

Lilian-CalmejaneEtapa 7:
Nut Sent Žorž

Još jedna sprinterska etapa i najneizvesniji fotofiniš u poslednjih par godina na Turu. U Finalnoj borbi bili su Edvald Boson Hagen i Maresl Kitel.

Bukvalno nije bilo moguće videti ko je bio prvi ni posle mnogo pregleda fotofiniša, međutim sudije su na kraju pobedu ipak pripisale Nemcu, treću ove godine. S obzirom da je Demar ostao tek na poziciji broj 11, Kitel je povratio zeleni dres.

Etapa 8:
Station des Rousee
Na ovoj etapi smo videli prvi uspešan beg, etapa je prelomljena na usponu prve kategorije i 12km dugom platou od vrha brda pa do cilja. Pobedu života slavio je fenomenalni mladi Francuz iz tima Direcr Energy, Lilian Kalmežan. Njemu je sve vreme za vratom disao Holanđanin Robert Hesink, ali nikako nije uspevao da spoji, Francuz je opstajao ispred, izborio se i sa grčevima i potpuno zasluženo odneo sjajan trijumf. Hesink na kraju drugi, iza njih Giom Martan i Wanty Grouppe Gobert tima, sjajan uspeh i za njih.

Etapa 9: Šamberi
Kraljevska etapa je odnela svoje žrtve. U begu nemilosrdna borba momaka koji su ipak pohvatani od strane glavne grupe, glavne grupe u kojoj je bilo mnogo dešavanja. Događaj koji potencijalno može promeniti Tur je odustajanje Geranta Tomasa zbog pada i povrede ključne kosti.

Na poslednjem usponu, na 30-ak km do cilja je Kris Frum imao mehanički problem, a baš u tom trenutku Fabio Aru lansirao napad koji će biti predmet mnogih spekulacija. Taj napad Italijana pratili su svi vozači iz grupe. U slučaju da je Aru samo hteo da iskoristi Frumov problem, možemo reći da cilj opravdava sredstva, ali i da svi koji kritikuju tim SKY zbog sličnih dešavanja iz prošlosti, za to više nemaju prava.

Onda je Frum rešio da pokaže ko je gazda, napao na usponu, a Kontador i Kvintana eksplodirali i izbrisani iz priča o podijumu ili pobedi.

A onda spust, gde se desilo nešto jezivo. Pad Ričija Porta u krivini, posle koga se katapultirao u stenu, a preko njega pao Dan Martin. Irac je nastavio trku, ali je Riči gotovo nepomično ležao na asfaltu, delovalo je zaista jezivo. Za Porta je Tur gotov, međutim to je nebitno u ovom trenutku, nadamo se samo da je lider BMC tima prošao bez većih posledica.

 

Nastavljen je spust, Barde je pobegao iz glavne grupe, koja se svela na Fruma, Arua, Urana, Fuglsanga i Bargija koji se zadržao u grupi koja je jurila Bardea. Mladi Francuz je dostignut na 2km do cilja, Frum je vukao da nadoknadi vreme. Fuglasang je otvorio sprint, spojio Uran koji je na liniji imao svoj foto finiš sa Bargijem, koji se nije pokolebao kada je uhvaćen. Francuz je podigao reuke i već slavio, a onda je stigao usporeni snimak iz koga se vidi da je Uran bio najbrži. Veliki trijumf za Kenondejl tim.

Kvintana sa Denom Martinom kasni minut i petnaest sekundi. Martin je odradio savršen Tur do sada, međutim jednostavno nije imao sreće na spustu. Kolumvijac uz već postojeći zaostatak ide na preko dva minuta, a indikativno je to da prilikom Frumovih skokova, on prvi otpada. Priča je završena i za Kontadora koji je kasnio preko 3 minuta danas. Aru ostaje treći, Barde i Uran se probili na treće i četvrto mesto. Potpuno novi generalni, sve se istumbalo, momci poput Arua, Urana i Bardea sada jedini mogu da ugroze neprikosnovenog Britanca.

(Bicisvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down