Bicisvet

Najava za Le Tour'15

Sto drugo izdanje najslavnije biciklističke trke na svetu počeće 4. jula u jednom od najvećih gradova Holandije, Utrehtu. Ovo je čak šesti put u istoriji da Tur počinje u Holandiji, Utreht je dobio veliku čast da posle Amsterdama, Ševeningena, Lajdena, Hertogenboša i Roterdama pre 5 godina, ugosti veliki početak Tura. Takođe videćemo jednu etapu u Belgiji, dok ćemo ostalih 18 etapa videti unutar granica Francuske. Među glavnim odlikama ovogodišnjeg Tura su promena pravila bodovanja za zelenu, sprintersku majicu, zatim samo jedan individualni hronometar od svega 14km i najjača moguća konkurencija kakvu nismo videli godinama u nazad. Zatim posle mnogo godina na cilju ravnih etapa ćemo imati 10,6 i 4 sekundi bonifikacije, a južnoafrička ekipa MTN-Qhubeka će napraviti svoj istorijski debi na Turu, postaće prva afrička ekipa na najvećoj trci.

Analiza rute:
Na ovogodišnjem Turu imamo 9 sprinterskih etapa, 7 etapa u visokim planinama, 3 etape u srednje visokim planinama i po 1 individualni i timski hronometar. Analizu etapa objavili smo OVDE

Prva nedelja počinje individualnim hronometrom, a završava se timskim hronometrom. Između ove dve borbe sa štopericom nalazi se 7 etapa koje su okarakterisane kao ravne, ali daleko od toga da će to biti lagane sprinterske etape. Posebno to važi za etape 2, 3 i 4 na kojima će se generalni plasman prevrnuti naglavačke i mnogo je lako da dođe do velikih gubitaka vremena glavnih favorita. Prvo imamo etapu po obali mora sa jakim vetrovima u Holandiji, pa etapu koja liči na prolećni klasik i završava se na surovo strmom uspon Mur de Huj u Belgiji i onda na prvoj etapi po povratku u Francusku videćemo borbu po kocki.

Tour-de-france-2015

Druga nedelja počinje sa 3 izuzetno teške planinske etape u Pirinejima, od kojih će najteža biti poslednja u nizu sa ciljem na poznatom brdu Plato de Beil. Ovde ćemo tek videti prvo nadmetanje favorita i prvi uvid u to ko ima snage i ko će se boriti do samog kraja. Posle ove 3 etape imaćemo još 3 etape sa manjim brdima, verovatno pogodnim za uspešne begove i jednu sprintersku etapu. Poslednja etapa druge nedelje završava se u neizbežnom mestu Gapu, gde će momci provesti svoj drugi dan odmora.

Poslednja, treća nedelja sadrži 5 etapa, međutim 4 od toga su neverovatno teške planinske etape i naravno poslednja u Parizu. Prva od 4 vezane planinske etape završava se na usponu Pra Lup, to je identična etapa koja je bila i na nedavno završenom Kriterijumu Dofinea na kojoj je tada pobedio Roman Barde, domaći vozač. Sledeća etapa se ne završava na usponu, već na spustu posle velikog brda, finiš će biti u mestu Sen Žan de Morien. Etapa broj 19 će svoj finiš videti na brdu La Tusoar na kome je poslednji pobedio Pjer Rolan. Ovo brdo će uslediti pre 3 jako teških brda i ovde ćemo videti samo najužu grupu favorita. Pretposlednja etapa je potpuno identična etapa kao i etapa broj 20 Tur de Fransa 2011. godine. Prvo brdo dana je Kol de Telegraf, pa legendarni Kol du Galibije i finiš na još slavnijem Alp d' Huezu. Tako to izgleda na papiru, međutim po poslednjim najavama Galibije će biti uklonjen sa maršute zbog oštećenja u tunelima. Poslenja etapa naravno je revijalna u Parizu, počeće u mestu Sevre.

Favoriti:
Najužu grupu favorita čini paklena četvorka: Vinćenco Nibali- aktuelni šampion, Kris Frum- pobednik trke od pre 2 godine, Alberto Kontador- pobednik Đira i Nairo Kvintana- prošlogodišnji pobednik Đira. Nibali je aktuelni šampion, sigurno je jako motivisan da odbrani titulu i pokaže da prošle godine nije pobedio samo zato što su Frum i Kontador odustali. Kris Frum želi da povrati žutu majicu posle jedne godine posta i katastrofe na etapi sa kockom prošle godine. Što se Kontadora tiče, već je osvojio Điro, odlučio se na redak poduhvat, pobeda i na Điru i na Turu u istoj sezoni, a trenutno postoje najave da će voziti i Vueltu. Što se Naira Kvintane tiče, bio je drugoplasirani na trci kada je Frum pobedio, pobedio je na Điru prošle godine i sada želi da se okiti titulom sa najveće trke, da stane među najveće legende ovog sporta.

Što se tiče ostalih pretendenata na visoki plasman, najveće izglede imaju Tidžjej van Garderen, Tibo Pino i Roman Barde, momci koji su bili u vrhu plasmana i prošle godine. Učešće će uzeti i Hoakim Rodrigez, bivši svetski šampion Rui Košta i Bauke Molema. Biće vrlo zanimljivo pratiti nastupe tima Kenondejl koji na trku dolazi sa Danom Martinom, Rajderom Hesjedalom i Endruom Talanskim. Mogu vrlo lako da osvoje tismku klasifikaciju, ali pitanje je šta svako od njih može pojedinačno da uradi. Takođe su zanimljivi i Holanđani iz Lotto Nl Jumbo tima, Robert Hesink i Vilko Kelderman, obojica veliki talenti koji tek treba da postignu velike rezultate u svojoj karijeri. Na trci će biti i Pjer Rolan, Žan Kristof Pero i Rigoberto Uran, ali nisu baš u nekoj formi i nisu imali sjajne sezone do sad. Video o favoritima smo objavili OVDE

Sprinteri:
Pre svega treba objasniti na šta se odnose već pomenute promene u klasifikaciji zelene majice. Naime ideja organizatora je da učine gotovo nemogućim osvajanje zelene majice bez etapne pobede kao što je to učinio Sagan prošle godine. Pobeda na ravnoj etapi će donositi 50 poena umesto 45, drugo mesto 30 umesto 35, a treće mesto 20 umesto 30 poena. Cilj je da budu dosta velike razlike u poenima među etapnim pobednicima i ostalim vozačima i da  pobeđivanje na etapama donese majicu. Takođe na etapa koje nisu sprinterske pobednik će dobiti tek 25 poena što dodatno ide otežava osvajanje majice bez pobede.

Mark Kevendiš dolazi sa svojim Etix timom koji se vrti oko njega i njegovog sprinterskog voza. Momak sa ostrva Man sigurno želi zaboravi prošlogodišnji pad i odustajanje na prvoj etapi i biće silno motivisan da osvaja etape. Tu je Arno Demar koji će prvi put imati ulogu lidera u FDJ timu, kao i povređeni Naser Buhani sa svojim novim timom Kofidisom. Tim Giant Alpecin će doći sa Degenkolbom pošto je saopšteno da Kitel neće učestvovati. Europcar će imati Brajana Kukara, MTN Edvalda Bosona Hagena, Tinkof  Petera Sagana, zatim Orica sa Majklom Metjuzom. Možda najviše treba očekivati od Andrea Grajpela koji je osvojio etapu na Điru i sada će imati ceo tim za sebe jer Lotto nema aspiracije za generalni kao i blistavi Norvežanin Aleksander Kristof koji je svojoj Kaćuši već doneo ogromne 22 pobede i dominantan je vozač ove sezone.

Dakle, uz nikad već konkurenciju i za žutu majicu i za sprinterske pobede, uz nova pravila bodovanja i sekunde bonifikacije, te neke od mitskih uspona i trilogiju klasika u prvoj nedelji trke, treba očekivati Tur na kome će prštati svakog dana i uzbuđenja do samog kraja.

(BiciSvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down