Bicisvet

Oleg Tinkov blog

"Biciklizam je postojao pre, a postojaće i posle mene"

Tur D’Frans je gotovi i još jedna sezona je za nama a Tinkof tim je prestao da postoji i moje vreme u profesionalnom biciklizmu se završava,pa pre nego što odem,želim da podelim svoje viđenje Tura s fanovima,u postu koji je verovatno moj poslednji blog.

Pobedili smo i izgubili,ali sam defnitivno srećan s našim Turom. Izgubili smo Alberta zbog njegovih padova,ali i dalje smo imali sjajan Tur:3 etapne pobede i 3 dana u žutoj majici. Imali smo 66% finalnog podijuma na Elisejskim poljima,Rafal Majka je uzeo tačkastu majicu,Peter Sagan zelenu i bio je najagresivniji vozač trke.

Peter je neverovatno moćan i ovo što je uradio ove godine je ludo. Koliko dugo će nastaviti? Ne znam. On je veoma jak,ali i on ima svoje limite. Neverujem da će još 10 godina voziti na ovom nivou,ali sigurno je dobra investicija za Boru. Sreo sam momka iz Bora tima i sad je na njemu da se igra s biciklizmom kao igračkom.

Slažem se da je Tur bio prilično dosadan ove godine,ali ako ništa mi smo animirali trku. Mi smo bili jedini koji su probali nešto kad god su mogli. Mislim da smo bili jedan od najboljih timova na trci iako Alberto nije bio tu. Zamislite da je Alberto bio u trci i izazvao Fruma?

Rekao sam to pre Tura i ponovit ću: Jedini vozač koji je mogao pobediti Krisa Fruma bio je Alberto Kontador,ali mislim da je propustio svoju priliku. Nadam se da ćemo ih videti ponovo jedan protiv drugog i da ćemo imati déjà vu iz 2014.

Istinski podržavam Alberta,ali po mom mišljenju trebao je da okonča svoju karijeru na kraju 2016 godine jer je na vrhu i ne može biti bolji. Verujem da je odluka da produži karijeru za 2 godine u Treku pogrešna. On i dalje može osvojiti Vueltu,ali sumnjam da može osvojiti Tur ikada više. On je opsednut osvajanjem Tura,kao i ja,ali sam ja u stanju da prosuđujem racionalno i znam da je ovo pravo vreme da se prestane. Verujem da je nastupila Frumova era i da u naredne 2 ili 3 godine niko neće moći pobediti njega i tim Sky. To je razlog zašto na nekoliko godina odlazim iz sporta.

Tim Sky je trenutno nepobediv
Da biste razumeli zašto je Sky nepobediv,samo pogledajte novac koji imaju na raspolaganju i kako ga pametno koriste. Oni imaju investicije od oko 10 miliona evra koji voze oko Fruma i pomažu mu da osvoji Tur. Ja imam 2 miliona evra za momke koji to trebaju da budu za Alberta. To je velika razlika kada dođe do pravljenja tima. Dejv Breilsford može sebi da priušti da kupi bilo koga i učini tim Sky jačim,a njegove rivali slabijim.

Budžet je ključan i ako bih imao na raspolaganju 35 miliona evra u poređenju s njihovih 25,mogao bih probati da ih pobedim,ali ni tada to ne bi bio lak zadatak. Frum i tim Sky su na njihovom najvišem nivou trenutno,pa verujem da trebamo čekati dok Frum ne postane stariji i neki novi momci počnu pokušavati. Vozači poput Estebana Čavesa,Fabia Arua ili možda čak Rus Ilnur Zakarin ga mogu izazvati u narednih nekoliko godina,ali opet je za očekivati da će Frum osvojiti Tur,verovatno i još nekoliko puta,pre nego što to neko drugi uradi.

Ne verujem u Naira Kintanu. Ne znam zašto mi ne uliva poverenje,on nije imao nijedan pravi napad. Adam Jejts izgleda dobro,ali je veoma mlad i veoma jak,a takvi vozači brzo izgore. Nadam se da to nije slučaj za njega. Roman Barde je bio dobar ove godine,ali mislim da trebamo zaboraviti na njega. Iskreno,ne mislim da će Francuz osvojiti Tura narednih 20 godina. Bilo kako bilo,to je moje mišljenje.

Govoreći o Francuzima,tokom poslednjih dana Tura pričao sam s Kristianom Prudomom i Janom Le Moenerom,šefovima ASO-a. Imali smo sukoba prethodnih godina i hteo sam da uzmem deo njihovog kolača,ali sada kada odlazim stvari su drugačije.

Rekao sam:“Momci ja odlazim iz biciklizma,ali vratit ću se kada kreirate pravu profesionalnu ligu.” Rekao sam im da kupe Giro i rukovode profesionalnim biciklizmom kao ligom u američkim sportovima.

Na kraju dana,Tur je sjajan proizvod. Rekao sam im da trebaju da prestanu besplatno da prikazuje trke na televiziji. Trebaju prodati prava kanalima kao što su Eurosport,Sky ili Bein i napraviti pravi novac. Ako podele neki deo tog novca s timovima to će biti dobar posao za sve i učinit će sport još boljim za fanove.

Složili su se sa mnom. I mislim da će se to desiti,samo je pitanje vremena.

Miki Maus timovi
Vreme leči rane i siguran sam da ću se vratiti u sport pre ili kasnije. Dajte mi nekoliko godina. Stvarno sam umoran i trebam pauzu od svega. Želim svoj juli nazad,također. Nisam imao slobodan juli prethodne 4 godine. Moj san je da odem u Norvešku i posetim fjordove: to je nešto što nikad nisam uradio.

Naravno moj povratak zavisi od nekoliko faktora: situacije u sportu,moje finansijske situacije i poslovanja Tinkov banke. Mi smo najveća digitalna banka na svetu sa više od 5 miliona klijenata pa je moguće da ćemo se širiti iz u Rusije u Evropu. Onda ćemo imati više marketinškog prostora i biciklizam će biti još jedan sjajan način za reklamu.

Defnitivno nisam odustao od profesionalnog biciklizma i vratit ću se jednog dana. Želim se vratiti i izgraditi najjači tim u svetskom biciklizmu ponovo i probati osvojiti Tur D’Frans. Razlog zašto odlazim je to što niko ne može pobediti Fruma na Turu,pa se mogu boriti samo za drugo mesto.

Pogledajte timove kao što su Kenodejl i Trek,oni su uložili mnogo novca u biciklizma bez ikakvih pravih rezultata. Oni su Miki Maus timovi. Oni su propast. Oni čine Skaju jednostavnijim da pobedi. Trek ima milione dolara u prodaji i trebali bi raditi bolje. Ja sam radio bolje i postigao više s manje novca. Zaista bi trebali pozvati mene ili mog tim menadžera Stefana Feltrina-za kojeg mislim da je drugi najbolji menadžera posle Dejva Breilsforda i rado ćemo im pomoći da sagrade bolji tim.

Džonatan Voters je izjavio Cyclingnewsu da je suludo što plaćam Sagan 4.5 miliona evra i tako uništavam tržišne vrednosti,ali ljudi bi trebali znati da sam mu ponudio Saganov ugovor za 2017,ali me odbio i rekao da je to preskupo. Sada Sagan je potpisao za Boru za 6 miliona evra. Sada Voters može da plače jer ne razume važnost vozača poput Sagana. Dolazak Sagana bio bi sjajan za brend Kenodejla,ali to pokazuje da bivši vozači uglavnom nisu dobri tim menadžeri. Znam da je Voters osvojio Masters ili tako nešto,ali to mu sigurno ne pomaže. Postoji razlog zašto Dejva Breilsforda traži ljude izvan sporta. Sve u granicama. On zapošljava bivše vozače,ali samo kao sportske direktore. Dopušta im da voze timski auto,ali ih drži podalje od sobe za sastanke stručnog štaba.

Imam dobar odnos s Dejvom sada. Uživam dosta poštovanja od njega. Na startu etape do Morzina svi vozača Skaja i Dejv došli su do mog busa da mi se zahvale za sve ulaganje u biciklizam. Rekli su da smo ih mi motivisali i izazivali i da bez nas koji smo pokušali da ih pobedimo ne bi bili dobri kao danas. Cenim to. Kad najbolji menadžer u sportu kaže to,to je pokazatelj dobrog rada koji je za vama.

Njihovo hvala potaklo me je da razmislim o mom vremenu u svetu profesionalnog bicikizma. Ne bojim se priznati da sam bio na rubu suza. Ali je****,život i dalje i “show must go on” bez mene. Biciklizam je postojao pre mene i postojat će posle mene.

Hvala svima za prethodnih nekoliko godina,bilo je tu mnogo zabave,ali sada je vreme da odem.

(Bicisvet.com/Oleg Tinkov/preveo Boris Stanković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down