Bicisvet

TDF 2018 Etapa 11

Prva na ovogodišnjem Turu koja će se završiti na velikom usponu. Finalni uspon je La Rozie, dug je 17,6 kilometara sa prosečnim nagibom od 5,8%.

Pre ovog uspona na profilu uviđamo i dva uspona van kategorije. Prvi je Bisam 12,5 km, pod 8,2% nagiba, a drugi je Kol du Pre, iste dužine, pod 7,8% nagiba. Inače ovaj uspon će na trci biti korišćen prvi put.

Etapa je poprilično kratka sa svega 108 kilometara, od čega je preko 30 na spustu. Zaista će biti upitno ima li mesta za napade, jer se očekuje da večina favorita na poslednji uspon uđe relativno sveža, a sa Alp d'Uezom u mislima, zaista je teško očekivati neku veću borbu.

Dobar pik je svakako uspešan beg, ako se to ne desi, onda možemo videti borbu iz glavne grupe za etapni trijumf, ali to je sve, nekih većih rasturanja ne bi trebalo da bude.

Pregled:

Originalni beg je bio jako blizu da opstane, međutim hrabri napad Mikela Nievea dostignut je na 250m do cilja pa smo pobednika ipak videli iz grupe favorita.

No krenimo redom. Valverde je bio u jednom napadu, na spustu između poslednja dva uspona imao je više od minuta prednosti u odnosu na glavnu grupu, ali nije izdržao.

Na La Rozijeu smo čini se dobili odgovor ko je lider Skaj tima. Gerant Tomas nije čekao Krisa Fruma, prethodnih godina je zaista bilo nezamislivo da neki Skajev vozač ide ispred Fruma. Pitanje je da li je to možda zbog Frumovog umora sa Đira, ili verovatnije, Skaj želi da ga povuče usled svega što se dešavalo uoči same trke.

Na kraju sjajni Tomas proleće pored Nievea u samom finišu i slavi sjajnu pobedu, Frum uleće na drugo mesto zajedno sa Tomom Dumulenom, a odlično je sve to pratio i Dan Martin koji se zaista lavovski borio danas.

Očekivano, posle herojske vožnje juče, Greg Van Avermet danas nije mogao da drži ritam vodećih te je Tomasu predao žuti dres.

Dumulen i Tomas su na 20 sekundi iza lidera, Damiano Karuso se sjajno drži na samo dve sekunde iza podijuma, a Nibali i Kvintana su već na minut zaostatka.

(Bicisvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down