Bicisvet

TDF 2018 Etapa 12

Alp d'Uez je uvek najiščekivaniji momenat trke, posebno među armijom navijača koja će se postrojiti duž 21 serpentine ovog legendarnog uspona.

Kao da on sam po sebi nije dovoljan, pre njega će se na profilu naći dva vrlo surova uspona kao što su Kol de la Madelen (25km, 6,2% nagiba) i Kol de la Kroa de Fer (29km, 5,2% nagiba). Između ta dva uspona nalazi se spektakularan uspon Laset de Motvernije. Spektakularan po samom izgledu, ali i po svojoj težini.

Pirineji tek slede, ali posle ove etape ćemo definitivno imati ideju ko može konkurisati za najviše mesto na podijumu na Jelisejskim poljima.

Pregled:

Fantastična etapa danas. Mnogo dugo je trebalo begu da se odvoji, a onda je otišla ogromna grupa. Iz nje se izdvojio Stiven Krausvajk na Kroa de Feru, sam prešao taj uspon i krenuo na Alp d'Uez sa čak 4 minuta prednosti. U tim trenucima je bio virtuelni lider plasmana.

Međutim, rapidno je gubio snagu, a samim tim i prednost. Iza njega je tim Skaj odigrao duplu igru, Kris Frum je danas bio zadužen za napade, a Tomas uglavnom za praćenje konkurencije, uglavnom Toma Dumulana. Tako je Frum na 3km do cilja dostigao usamljenog Holanđanina iz bega. U tim trenucima beležimo i incident Vinćenca Nibalija koji se našao na asfaltu.

Na 2,5km do cilja Roman Barde je skočio Frumu, Tomasu i Dumulanu koji su to ipak pratili, a onda je kontrirao Dumulen i Frum je pustio. Oni su se ipak sastavili, to su iskoristili Landa i Nibali da uhvate priključak. Landa je prvi i napao u finišu, ali na točku mu je bio Gerent Tomas i jako dominantno pobedio etapu na Alp d'Uez u žutom dresu.

Dumulan, Frum, Landa i Barde u grupi, odmah iza Nibali sa Rogličem, pa Fuglsang, Kvintana koji nije u ritmu i sjajni Krausvajk. Tomas ovako čuva svoj žuti dres, mada situaciju oko idera britanske ekipe još uvek nije jasna.

(Bicisvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down