Bicisvet

TDF1'16 Vielha Val d'Aran - Andorre Arcalis 184km E9

Ovo je etapa koja je izrazito teška na startu, dosta teža u sredini i pakleno teška na kraju.
Arkalis je relativno nov uspon na Turu i pojavio se samo 2 puta do sada. Jednom 1997-e kada je Jan Ulrih ovde imao monstruozni napad kojim je praktično osvojio ceo Tur.

09-PROFIL

Drugi put Arkalis je bio na trci 2009-e kada je recimo Bredli Vigins prvi put postao ozbiljan konkurent za generalni plasman. Počeo je uspon kao dobar hronometraš, bio je blizu vodićima u generalnom i uspeo je da završi etapu u grupi sa Armstrongom, Šlekom i Nibalijem. Ovo je još jedan od ključnih dana na ovogodišnjoj trci. Pre mnogo teškog finalnog uspona slede 4 duga i strma brda koji će iscediti snagu vozačima pred glavni okršaj. Poslednji uspon ima veliku varijaciju u procentima nagiba i tako krije velike klopke.
NAGRADNA IGRA IMA - PROGNOZE DO 12h SVAKI DAN RAZLIČITE NAGRADE - SPONZOR:

sportzona

RETROSPEKTIVA:

Kakva epska etapa na Andori Arkalis. Po pravoj letnjoj oluji i gradu na visokim vrhovima male kneževine, heroj dana je Holanđanin Tom Dumulan. Vođa Giant tima je pobedio najtežu etapu u Pirinejima i već treći grand tur za redom osvaja etapu. Iskoristio je jednu lakšu sekciju i otišao od Rafala Majke i Ruija Košte koji su se posle borili samo za podijum.

U glavnoj grupi, konačno su viđeni pravi napadi na Krisa Fruma. Pokušali su Nairo Kvintana, Riči Port i Dan Martin. Međutim Port je mrao da čeka svog lidera Tidžeja van Garderena i zbog toga nije napadao, već prosto usporio grupu da bi se Amerikanac vratio. Sa njima je bio i mladi Britanac Adam Jejts u beloj majici koji je sa njima stigao na cilj. Rodrigez, Molema i Meintjens su stigli iza, pa tek posle van Garderen i Krojciger.

Fabio Aru je praktično eliminisan, nije imao snage i izgubio pedesetak sekundi u odnosu na Fruma. Naravno, jedan veliki favorit je danas odustao, Alberto Kontador je procenio da neće moći da se oporavi i povukao se iz trke.

VIDEO

https://www.youtube.com/watch?v=mlA4riebLpY

REZULTATI

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down