Bicisvet

TDF'14 E11 Oyonnax 188km

Dužina: 187,5km
Kategorija: ravničarska etapa
Najviša tačka: 998mnv

Peloton će proći 140km blagih uspona i spusteva, a onda će naići na 3 brdska cilja u poslednjih 50km etape koji će se brzo nizati jedan za drugim. Jedan ili dva uspona ne bi prestavljao problem sprinterima, ali 3 za redom?!
Organizatori su hteli ovom etapom da stave pod stres konkurente za telenu majicu i da vide ko im noge da se zadrži u pelotonu. Poslednji uspon, koji je treće kategorije, nalazi se 20km od linije cilja u gradu koji je prvi put cilj etape na Turu. Do trenutka kada će stići do perifreije grada, peloton će verovatno biti izmoren jurnjavom za grupom begunaca koji su otišli da skupe bodove za tačkastu majicu poslednji put pre nego što krenu prave planine.

Tour-de-France-14-Stage-11

Ova etapa je neverovatno slična prošlogodišnjoj etapi broj 7 do Albi kada je Cannondale tim vukao jako i Saganu pripremio sprint bez pravih protivnika, a to je bila jedina Saganova pobeda na Turu prošle godine. Mogu li da ponove sve to po istom obrascu? Teško će biti poraziti Slovaka ako ima tim koji jednako jak kao i onaj od prošle godine, međutim ova trka sadrži sprinterske etape u svakoj nedelji Tura i sa tim na umu, Cannondale će morati da čuva snagu.

RETROSPEKTIVA________________________________________________________________

Fantastična pobeda Tonija Galopena na etapi broj 11. Nosilac žute majice pred dan odmora je dugo osporavan jer su mnogi smatrali da je u vrhunskom biciklizmu zbog svog strica Alana Galopena, međutim na ovom Turu se dokazao kao vozač.
On se odvojio na poslednjem usponu, ali su ga na spustu dostigli Rodžers, Sagan i Kviatkovski. Međutim nije se predao, i uz pomoć fantastičnog tajminga i instinkta odvojio se iz grupe, ostali nisu sarađivali i previše su taktizirali, pa ih je stigla glavna grupa iako su imali solidnu prednost. Na kraju Galopen prolazi cilj uzdignutih ruku, a iza njega Degenkolb i Trentin.

Tony-Gallopin-tdf-14-e11Danas smo takođe videli da se Tinkof-Saxo tim neće predavati, Rouč je imao jedan jako dobar napad na 15km do cilja i dugo je vozio ispred glavne grupe i sutra će nositi crveni broj. Heroj dana je Talanski koji definitivno nema sreće na trci, ali za razliku od Kontadora i Fruma, bar je još uvek u njoj, i to zahvaljujući hrabroj vožnji u poslednjih sat vremena. Naime Talanski je pao i gadno se razbio, ali je i mnogo vremena proveo pored puta dok se nije vratio na bajs. Izuzetno brza etapa posle dana odmora pretila je sve vreme da eliminiše Talanskog ali je mladi amerikanac na kraju stigao samo 5min pre rampe

VIDEO:

REZULTATI:

analiza rute

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down