Bicisvet

TDF'15 E1 Utrecht 14km

U Holandiji postoji izreka da se novac zarađuje u Roterdamu, deli u Hagu i troši u Amsterdamu. Nije sigurno gde ova izreka svrstava Utreht, četvrti najveći grad džave, ali u Utrehtu kao religioznom centru Holandije, ljubav ka novcu se smatra korenom svakom zla.

Po 20. put u istoriji Tur će krenuti van granica Francuske i po 6. put će krenuti iz Holandije. Prvi Veliki Polazak (Grand Depart) je bio u Amsterdamu 1954. godine, a najskoriji u Roterdamu 2010.

Posle dve godine u kojima je trka startovala drumskim etapama, Tur se vraća tradiciji, hronometru. U periodu od 1967-2007. trka je svaki put počinjala hronometrom, uglavnom kratkim prologom, ali bilo je i onih poprilično dugačkih. Od 2008. gledamo miks kratkih hronometara i drumskih etapa.

Ovogodišnji hronometar od 13,8 km je četvrti najduži uvodni hronometar u istoriji trke, ali je ipak „biti ili ne biti“ za mnoge vozače jer je ovo jedina vožnja protiv štoperice na ovogodišnjem Turu. Podatak da ima samo 500m manje kaldrmisanih puteva nego hronometra govori nešto o ovoj trci. SAJT ETAPE 

Što se pobednika tiče, vrlo je teško prognozirati pobednika. Bredli Vigins bi bio najbolji izbor, ali on je svoju karijeru na drumu završio. Što se Tonija Martina tiče, njemu treba malo duža trka da bi ostvario prednost, dok Spartakus Fabijan Kanćelara više nije na vrhuncu forme što se tiče ovih relativno kraćih uvodnih hronometara. Možda je najbolji pik Tom Dumulan, domaći vozač, koji je mnogo napredovao u poslednjih nekoliko sezona i istakao je ozbiljnu kandidaturu da smeni Martina, Viginsa i Kanćelaru kao najbolje vozače u ovoj disciplini. Ova etapa u Utrehtu  može biti veliki test za njega da li je sazreo za vozača svetske klase.

Sa druge strane, imamo favorite za generalni plasman, koji će svako za sebe drugačije posmatrati ovu etapu. Imamo Alberta Kontadora i Krisa Fruma koji su dobri hronometraši i daće i poslednji atom snage da naprave prednostu u odnosu na nešto lošije hronometraše Vinćenca Nibalija i posebna Naira Kvintanu. Iako će Frum i Kontador verovatno otkinuti 20, 30 sekundi maksimalno, to će ih staviti u dobru poziciju u prvoj nedelji trke. Ne trebamo zaboraviti ni Amerikanca van Garderena koji je možda i najbolji hronometraš među brdašima i favoritima za generalni.

 R E T R O S P E K T I V A -------------------------------------------------------------------------

rohan_Dennis_TDF_2015

Ovogodišnji Tur u Utrehtu je otvorio tamnoputi vozač iz Eritreje, Daniel Teklehejmont. Između njega i Nibalija videli smo borbu za prvu etapnu pobedu i za prvu žutu majicu, ali u pozadini te bitke videli smo prvo blago odmeravanje snaga među najvećim favoritima i pravljenje prvih blagih razlika u generalnom plasmanu.

Što se tiče borbe za etapu prvi ozbiljan test ostalima zadao je Roan Denis, Australijanac iz tima BMC koji je stazu dugačku 13.8 km izvezao za sjajnih 14 minuta i 55 sekundi pretekavši tako domaćeg vozača Josa van Emdena. Kada je Tom Dumulan prešao liniju cilja videli smo veliki osmeh na licu vodećeg Denisa i postalo je jasno da će mladi Australijanac najozbiljnije konkurisati za pobedu na etapi. A tek onda kada je nemačka mašina Toni Martin kasnio 6 sekundi iza Denisa bilo je jasno da je na pragu pobede. Redom su padali i Fabu Kanćelara, Kris Frum i Kontador i Roan Denis je mogao da slavi najveći trijumf u karijeri i prvu žutu majicu.

U borbi za generalni od najzvučnijih imena prvi je krenuo Nairo Kvintana, tačno u 15.00h. Očekivano nije imao sjajno vreme. Posle njega krenula je najveća uzdanica domaće publike Tibo Pino koji je zabeležio 20 sekundi bolje vreme od Kolumbijca. Kontador je završio svega 3 sekunde ispred Kvintane a Frum i Nibali tik ispred njih tako da među glavnim favoritima nema veće razlike na početku. Treba spomenuti da je od boljih brdaša i onih vozača koji se mogu smatrati favoritima za visok plasman Bauke Molema imao najbolje vreme i ima inicijalnu prednost u odnosu na ostale.

Roan Denis danas uzima sve majice osim tačkaste koja se neće dodeljivati ni sutra i s obzirom da je solidan brdaš ima šanse da zadrži žutu i preko Huja na trećoj etapi ali je za očekivati da je izgubi na kocki dan kasnije.

> KOMPLETNI REZULTATI <

1 Rohan Dennis (Aus) BMC Racing Team 0:14:56
2 Tony Martin (Ger) Etixx - Quick-Step 0:00:05
3 Fabian Cancellara (Swi) Trek Factory Racing 0:00:06
4 Tom Dumoulin (Ned) Team Giant-Alpecin 0:00:08
5 Jos Van Emden (Ned) Team LottoNL-Jumbo 0:00:15
6 Jonathan Castroviejo (Spa) Movistar Team 0:00:23
7 Matthias Brandle (Aut) IAM Cycling
8 Adriano Malori (Ita) Movistar Team 0:00:29
9 Wilco Kelderman (Ned) Team LottoNL-Jumbo 0:00:30
10 Stephen Cummings (GBr) MTN - Qhubeka 0:00:32

 

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down