Bicisvet

TDF'15 E10 Saint- Martin 167km

Posle prve nedelje kakva se ne pamti i vrlo napornog dana odmora jer su vozači prošli transfer od Bretanje do samog juga Francuske, Tur konačno stiže u planine.

Budući da smo do sada imali kombinovani profil sličan terenu sa klasika, organizatori su prvi dan u planinama pripremili tako da će profil biti ravan sve do podnožja jedinog uspona dana na čijem se vrhu nalazi cilj. Međutim, potrebno je da znate još nešto, ova etapa se vozi 14. jula, na Dan pada Bastilje, francuski državni praznik. Francuski mediji i publika će ovu etapu pratiti mnogo vatrenije, jer se u zemlji galskih petlova malo šta može meriti sa francuskim pobednikom na Turu 14. jula.

I ove godine Francuzi možda imaju najbolju priliku u dužem periodu, čini se da je njihova zlatna generacija sa Tibom Pinoom, Romanom Bardeom, Pjerom Rolanom i Vorenom Bargilom konačno sazrela. Ako je neko od njih, osim Bargila koji je na trci da bi stekao iskustvo i završio što bolje može bez ikakvog pritiska, izgubio šanse za generalni danas može otići u beg i spasti trku. Međutim, shvatiće i mnogi drugi favoriti koliko je ova etapa važna, Francuzi će imati mnogo konkurencije.

10.PROFIL

Možda vam se čini da je struktura ove etape jednostavna, ravnih 150km i poslednjih 15 koji se izdižu u nebo, ali naravno ima mnogo više od toga. Vozači kažu da vožnja ceo dan na velikom prenosu i preko 40km/h i onda odjednom promena na sitne prenose može uništiti noge. Kad na to dodamo vozače čije telo ne reaguje dobro na dane odmora, ova etapa će možda biti komplikovanije nego što je očekivano.

Pierre St Martin je vrlo težak uspon, na svojih 15km dužine ima prosečan nagib od 7,4%, što će reći da je kilometar duži od Alp d'Ueza i samo malo blažeg nagiba. Međutim ovaj uspon ima gotovo 9% prosečnog nagiba u prvih 10km pre nego što zaravni u poslednjih 5km, tako da bi dobar brdaš u dobroj formi mogao da napravi ogrmonu štetu na ovom brdu.

Može li ovo da bude odlučujući dan. Pa imamo činjenice koje govore u oba pravca. U Periodu od 2008.-2011. trka je bila rešavana na poslednjim brdskim etapama (ili čak posle njih- Evans 2011.), ali je u poslednjih 3 izdanja pobednik praktično bio poznat posle prvog dana u planinama. Lens Armstrong je koristio prvu etapu u planinama da napravi veliku razliku, ali sada je nejasno koliki je to pokazatelj. Stvar u vezi sa ovim Turom je da svaka etapa može biti odlučujuća i da niko u pelotonu ne zna u kakvoj su formi favoriti za generalni, niti će se to znati do poslednjih 15km ove etape, tako da očekujemo da saznamo mnogo toga na ovoj etapi.

bajkgaraza-com

IGRA POGAĐANJA PBEDNIKA - pravila nadam se da već znate: ko prvi pogodi pobednika dobija nagradu - FORCE KAPU. Prognoze ostavite ukomentarima ispod do pošetka prenosa na TV-u (obično nekih 14h) > komentari će biti vidljivi posle etape. Svi ostali koji pogode računa im se pogodak za glavnu nagradu FORCE kacigu koju dobija onaj ko ima najviše pogodata za vreme tour-a -> Sponzor igre je BAJK GARAŽA

R E T R O S P E K T I V A ---------------------------------------------------- www.bajkgaraza.com

"One man show", dominacija, blago rečeno dominacija Krisa Fruma. Ko nije gledao etapu, teško da će shvatiti o kakvom se nastupu Fruma danas radilo, Britanac je uništio ceo generalni plasman. On je u dominantnoj formi, ima dominantan tim, ubedljivo je najjači i kao što reče Greg Lemond posle trke, ovo i nije iznenađenje.

Kada se krenulo na poslednji uspon tempo je diktirao Movistar. Videli smo par neuspešnih napada Valverdea pre nego što je tempo preuzeo Skaj. Momci u crnom su opustošili glavnu grupu, na 10km do cilja otpada nosioc broja 1, Vinćenco Nibali pognute glave otpada od grupe i oprašta se od odbrane titule. Zatim na 7km do cilja otpada i aktuelni pobednik Đira i Vuelte, Alberto Kontador, Pistolero je bio nemoćan. Tempo preuzima poslednji u Skajevom vozu, Riči Port i iza njega i Fruma ostaju samo Kvintana, van Garderen i sjajni Holanđanin Robert Hesink. >KOMPLETNI REZULTATI<

froome-tdf-2015

Na 6km do cilja Frum napada, kreće u svoj turbo mod, Kvintana jedini pokušava da prati, međutim ni u jednom trenutku ne uspeva da stigne do Fruma i njegov zaostatak samo je rastao do kraja. Koliko je dominantan Skaj govori činjenica da je jedini u minut zaostatka sa Frumom bio Port koji je kasnio 59 sekundi. „Tasmanijski đavo“ se oporavio stigao i prestigao Kvintanu i liniju prešao sa širokim osmehom na licu. Iza njega stiže Nairo koji na postojeća 2 minuta dodaje još minut i 15 sekundi i iako je napredovao mnogo u generalnom ima preko 3 minuta zaostatka. Otkrovenje dana je Robert Hesink, Holanđanin koji je večiti talenat sjajno se borio završio na visokom četvrtom mestu i napredovao do osmog mesta u generalnom.

https://www.youtube.com/watch?v=RGea1vfYscE

Tidžej van Garderen nije bio loš danas, bio je 10. na etapi, zadržao je drugo mesto u generalnom. Alberto Kontador je danas kasnio 3 minuta, u generalnom kasni već 4, čini se da je i za njega sve gotovo. I Nibali ima ogroman zaostatak koji od danas iznosi 7 minuta (!?), nema ni traga od prošlogodišnje forme. Još jedan dokaz snage Frumovog tima je Gerant Tomas, on je etapu završio zajedno sa Valverdeom, ukupno drži poziciju broj 5 u generalnom.

BRZINA FRUMA NA POSLEDNJEM BRDU

Treba istaći herojsku vožnju Vorena Bargila danas. On je pao na 80km do cilja, gadno se razbio, doktori su mu dosta dugo previjali rane, jedva je uhvatio glavnu grupu, ali je u njoj opstao duže od Kontadora i Nibalija i drži visoko 9. mesto. Još dvojica Francuza su imali sjajne nastupe danas, Pjer Rolan je bio sjajan na etapi, međutim moraće da radi još za bolji generalni dok je Toni Galopen uprkos svim očekivanjima završio vrlo visoko u plasmanu etape i na odličnoj je 7. poziciji u generalnom.

Danas smo videli i promene vlasnika 3 ostale majice osim žute. Grajpel je uz pomoć poena osvojenih na prolaznom sprintu preuzeo majicu od Sagana, Sagan je takođe izgubio i belu majicu od Kvintane, dok je Frum ovom pobedom preuzeo i tačkastu majicu od Eritrejca Teklehejmanota.

ETAPA:

1 Christopher Froome (GBr) Team Sky 4:22:07
2 Richie Porte (Aus) Team Sky 0:00:59
3 Nairo Quintana (Col) Movistar Team 0:01:04
4 Robert Gesink (Ned) Team LottoNL-Jumbo 0:01:33
5 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team 0:02:01
6 Geraint Thomas (GBr) Team Sky
7 Adam Yates (GBr) Orica GreenEdge 0:02:04
8 Pierre Rolland (Fra) Team Europcar
9 Tony Gallopin (Fra) Lotto Soudal 0:02:22
10 Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team 0:02:28
11 Alberto Contador (Spa) Tinkoff-Saxo 0:02:50

GENERALNI

(BiciSvet.com/cyclingnews.com/Dimitrije Partonjic)

 

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down