Bicisvet

TDF'15 E12 Plateau de Beille 195km

Čini se da su prva dva planinska dana u Pirinejima bila nešto lakša, sa samo jednim usponom na etapi broj 10 i sa relativno lakim poslednjim brdom na etapi broj 11, na ovoj etapi Tur postaje ozbiljan. Imamo 4 uspona na ovoj etapi, svaki dosta teži od prethodnog pre pakla na poslednjem usponu.

Prvi uspon dana je Portet d'Aspet, dug je svega 4,3km, ali vrlo je strm (9,7% prosečnog nagiba), drugi najstrmiji uspon ovogodišnje trke. Slede Col de la Core i Port de Lers, dva izuzetno teška uspona prve kategorija na kojima će se nagomilati umor kod vozača i potpuno će im umrtviti noge. Međutim, vrhunac etape je na Plato de Beilu, usponu van kategorije.

Plato de Beil je uspon koji je čak teži od Alp d'Ueza, imaju gotovo isti procenat nagiba, ali je Plato de Beil 2km duži. Još u nečemu se razlikuju, Alp d'Uez je najteži na samom početku i zaravnjuje na sredini i pri vrhu, dok se nagib na Platou gotovo ne menja, procenti su nemilosrdni tokom čitave dužine brda i ima vrlo malo serpentina koje bi umanjile nagib, bar malo. Ovo je uspon samo za najjače vozače, danas možemo da vidimo najužu konkurenciju onih koji su spremni da se bore za žutu majicu do samog kraja.

12.PROFIL

Ovo je tip etape na kojoj bi Skaj tim dominirao pre 2 ili 3 godine. Imali su najjačeg čoveka na trci i dovodili bi najjači mogući tim. Ceo dan su provodili na čelu grupe i diktirali ubitačni tempo koji je sve favorite izolovao od svojih pomoćnika. Međutim Skaj nije bio tako jak još od kada je Kris Frum osvojio trku, a ostali timovi su u međuvremenu mnogo napredovali. Videli smo na Điru ove godine Astanu da radi nešto slično, samo je stvar u tome da oni nisu imali najjačeg čoveka na trci.

Ove godine nemamo jasno izraženo najjačeg čoveka na trci, četvorica su tu negde po mogućnostima i formi. Tim koji danas preuzme kontrolu danas moraće da je održava sve do ulaska u Alpe. Verovatno je da vidimo Skaj i danas kako dominira ali i ostale jake timove kako im pomažu i tako iskoriste crni voz momaka iz Britanije u svoju korist.Na ovakvoj etapi se može uzeti mnogo vremena, ali je potrebno biti mnogo agresivan i samouvren, da ne pričamo o tajmingu napada.

bajkgaraza-com

IGRA POGAĐANJA PBEDNIKA – pravila nadam se da već znate: ko prvi pogodi pobednika dobija nagradu –FORCE KAPU. Prognoze ostavite ukomentarima ispod do pošetka prenosa na TV-u (obično nekih 14h) > komentari će biti vidljivi posle etape. Svi ostali koji pogode računa im se pogodak za glavnu nagraduFORCE kacigu koju dobija onaj ko ima najviše pogodata za vreme tour-a -
> Sponzor igre je
BAJK GARAŽA

R E T R O S P E K T I V A —————————————————- www.bajkgaraza.com

Završena je i kraljevska etapa ovogodišnjeg Tura, posle trijumfa na Mur de Huyu Hoakim Rodriges osvaja i Plato de Beil. Sjajna vožnja Španca danas, prebrinuo je generalni, pušten je u beg, bio strpljiv i uz sjajan tajming pobedio iz velikog bega.

U begu smo videli puno vozača. Na spustu između drugog i trećeg brda dana videli smo napad Sepa Vanmarkea i svetskog šampiona Mihala Kviatkovskog. Poljak je na poslednjem brdu otišao od Belgijanca, dostigli su ga Rodriges, Fuglsang i Barde. Fuglsang i Barde su previše taktizirali, Purito Rodriges im je skočio, prošao pored Kviatkovskog kao dlanom od dlan i ostalo se činilo kao rutina. Fuglsang je završio kao drugi, imao je solidan ritam ali je zakasnio. Treći je stigao Barde, iza njega ostali momci iz bega koji su opstali ispred grupe žute majice. > KOMPLETNI REZULTATI <

rodriguez-tdf-15

U glavnoj grupi smo danas konačno videli neke napade na Krisa Fruma. Prvo je krenuo Valverde, to je bilo kratkog daha. Zatim kreće Nibali koji je u jednom trenutku imao solidnu prednost, ali ga je Riči Port slomio na tempo. Potom je Port spojio i napad Kontadora, a kada je krenuo Kvintana Port je otpao, poslednji uz Fruma ostao je Gerant Tomas. Spojio je lagano do Kvintane posle čega nije bilo napada, Valverde je odsprintao grupu na liniji cilja, Frum, Kvintana, van Garderen, Kontador i ostali stižu zajedno i dalje nema promena.

https://www.youtube.com/watch?v=hO2UB4LZNPE

Jedna stvar se dala danas primetiti, naime Kris Frum na poslednjem brdu ostaje sa 2 vozača, Tomasom i Portom. Ma koliko su oni jaki, Tinkof ili Movistar bi trebali bar da pokušaju da ih odvoje od Krisa Fruma, što gotovo i da ne pokušavaju. Movistar je ostao bez i jednog vozača u Valverdea i Kvintanu, Kontador je imao Majku i Krojcigera koji su u jednom trenutku krenuli sa jakim tempom, ali zajedno njih dvojica su vukli 5 minuta. Na kraju Frum veliki broj napada ne mora ni da lovi sam, on jedini ima suvozače uz sebe koji spajaju za njega. Možda Kvintana i Kontador imaju snage, ali njihovi timovi su bar za 2 klase ispod britanske mašinerije.

(BiciSvet.com/cyclingnews.com/Dimitrije Partonjic)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down