Bicisvet

TDF'15 E13 Rodez 198km

Ovo je klasična tranziciona etapa na Turu. To su etape koje imaju brda, ali nisu planinske etape za borbu u generalnom, a daleko od toga da su ravne etape. Možda je ovo i idealna etapa za beg.

Ovo je takođe i prva poluprilika za sprintere od Fužera u prvoj nedelji ako beg bude iskontrolisan. Naravno niko ne očekje veliki grupni sprint, ovo je tip etape na kojima je Sagan u prethodnim godinama borbu za zelenu majicu pretvorio u šou jednog čoveka. On na ravnim etapa bude treći ili četvrti, ne gubi mnogo poena, a onda na ovakvim etapa uzme i više nego dovoljno poena kada sprintera nema nigde na vidiku.

13.PROFIL

Danas imamo 3 kategorisana uspona, treće i četrvte kategorije, međutim ti usponi su koncentrisani duboko u poslednjoj trećini staze. Takođe na 10km do cilja se izdiže nekategorisani uspon koji može načiniti štetu. Neće se samo sprinteri boriti da prežive ove uspone, trebaće im i timske kolege da se uhvate begovi i da se napravi dobar lid-out.

Pre 5 godina je na jednoj sličnoj etapi koja je tada počela u Rodezu pobedio iz solo napada na poslednjem brdu Aleksander Vinokurov. U Grupi koja je bila samo 10-ak sekundi iza njega bili su pravi sprinteri poput Petakija i Kevendiša ali su izolovani i nije imao ko da ih dovede do 200m do cila. I na ovoj etapi beg ima šanse, ali etapa nije toliko komplikovana pa će sprinteri možda uspeti da izađu uz sva brda sa još par pomoćnika.

bajkgaraza-com

IGRA POGAĐANJA PBEDNIKA – pravila nadam se da već znate: ko prvi pogodi pobednika dobija nagradu –FORCE KAPU. Prognoze ostavite ukomentarima ispod do pošetka prenosa na TV-u (obično nekih 14h) > komentari će biti vidljivi posle etape. Svi ostali koji pogode računa im se pogodak za glavnu nagraduFORCE kacigu koju dobija onaj ko ima najviše pogodata za vreme tour-a -
> Sponzor igre je
BAJK GARAŽA

R E T R O S P E K T I V A —————————————————- www.bajkgaraza.com

Završnica za infarkt danas u Rodezu! Fantastičnom Belgijancu Gregu van Avermetu jer ova etapa broj 13 donela neizmernu sreću, Petru Saganu još jedno razočarenje, još jedno drugo mesto.

Idemo redom, imali smo jak beg danas, iz kojeg su se na 15km do cilja izdvojili Vilko Kelderman, Siril Gotije i Tom de Gent. Oni su složno radili, održavali malu razliku, ušli u poslednji kilometar, da nije bilo oštrog brda na 500m od cilja verovatno bi i pobedili. Na tom usponu su begunci bili dostignut, prvi napad je lansirao Arno Demar, iza njega Kevendiš, ali pravi sprinteri poput njih nisu imali snage. Izdvojili su se Peter Sagan i Greg van Avermet. Belgijanac je rano otvorio sprint, možda i suviše rano, Sagan mu je hladnokrvno seo na točak, čini se da je imao idealnu priliku protiv umornog Avermeta.

greg-van-avermaet-tdfSlovak je krenuo u levo, zatvorio ga je Avermet, Sagan se odvojio u levo, ali ostao je bez snage na kraju je Greg imao i ubedljivu prednost na liniji. Sagan je za utehu sačuvao zelenu majicu i uvećao prednost u konkurenciji najboljih sprintera ispred Andrea Grajpela koji je bio daleko od toga da se bori za etapu. Favoriti završavaju zajedno, nema promene u generalnom. > KOMPLETNI REZULTATI <

https://www.youtube.com/watch?v=fzEKFY0uZT4

(BiciSvet.com/cyclingnews.com/Dimitrije Partonjic)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down