Bicisvet

TDF'15 E14 Mende 178km

Poslednji uspon današnje etape, Mende, je nastrmiji uspon ovogodišnjeg Tura. Duži je i od Mur de Huja i od Mur de Bretanja i dosta je strmiji od njih, tako da je lako dobiti predstavu koliko je ovo brdo u stvari teško.

Organizatori ove godine nisu hteli da postavljaju veće brdske izazove u Centralnom masivu, međutim poslednjih 40km ove etape je poprilično zahtevno. U prvih 137km etape imamo laganu uzbrdicu, dug spust i još dužu dolinu u kojima će beg napraviti dovolnju prednost da dođe blizu poslednjeg uspona, a favoriti i ostali u glavnoj grupi će se malo opustiti.

14.PROFIL

Kraj etape je vrlo zahtevan. U poslednjih 40km imamo prvo 9km dug uspon, pa dug spust sa njega, sledi još jedan kraći uspon i kratak spust, pre uspona na Mende. Na poslednjem usponu će se boriti najbolji brdaši, ali na vrhu im sledi još jedno iznenađenje, jer su poslednjih kilometar i po, ravni i vrlo izloženi vetru.

Iako možda nije Turmale, Alp d'Uez ili tako neki težak uspon, Mende je ipak prilika za jake brdaše da uzmu vreme. Međutim, koliko se realno vremena može nadoknaditi na ovakvom brdu. Poslednji put kad je trka zalazila ovde, pre 5 godina, Rodrigez i Kontador su otkinuli 10 sekundi  Endiju Šleku i Vinokurovu i takve razlike su i za očekivati ove godine. Koliko god da ovo brdo odgovara specijalistima za klasike, vozači za generalni bi trebalo da imaju glavnu reč.

bajkgaraza-com

IGRA POGAĐANJA PBEDNIKA – pravila nadam se da već znate: ko prvi pogodi pobednika dobija nagradu –FORCE KAPU. Prognoze ostavite ukomentarima ispod do pošetka prenosa na TV-u (obično nekih 14h) > komentari će biti vidljivi posle etape. Svi ostali koji pogode računa im se pogodak za glavnu nagraduFORCE kacigu koju dobija onaj ko ima najviše pogodata za vreme tour-a
> Sponzor igre je
BAJK GARAŽA

R E T R O S P E K T I V A —————————————————- www.bajkgaraza.com

Dan za istoriju! Južnoafrička ekipa MTN Kubeka dolazi do prve etapne pobede u istoriji tima i to na svom debiju na Turu. Stiv Kamings dolazi do najveće pobede u svojoj karijeri, očitao je lekciju neodlučnim Francuzima, fantastičnim spustom u poslednjih kilometar i po oduvao je konkurenciju. > KOMPLETNI REZULTATI<

cummings-tdf-15

Skaj je danas pustio beg, više od 20 vozača je bilo u prilici da se bori za etapni trijumf u Mendeu. Prvo su sreću okušali Mihal Golaš i Kristijan Koren, Poljak i Slovenac su dostignuti na početku poslednjeg brda. Zatim napad lansira Roman Barde, odlazi zajedno sa Sajmonom Jejtsom, iza su ih pratili Tibo Pino, Ruben Plaza, Rigoberto Uran, Peter Sagan i naravno Stiv Kamings. Zatim je pukao Jejts, Pino stiže na usponu do Barde, a čim se završilo brdo do njih dvojice doleće Stiv Kamings. Iskusni Britanac ništa nije čekao, produžio na spustu, rizikovao u par krivina, otvorio prednost od 2,3 dužine bicikla što je bilo više nego dovoljno. Na kraju nije bilo sprinta, Kamings je sa visoko podignutim rukama proslavio ovaj istorijski trijumf, nemoćni Pino i Barde stižu iza, imali su šanse da spasu Tur za sebe pošto su izgubili generalni, ali od toga, za sada, nema ništa.

https://www.youtube.com/watch?v=II0SKXG2d8g

U glavnoj grupi, videli smo nešto novo. Frum je ostao bez pomoćnika, neverovatno strmo brdo je došlo glave vozačima Skaja. Krenuli su brojni napadi na Fruma, on nije paničio, na tempo iz sedišta je stizao jednog po jednog dok nije došao do Kvintane koji je bio u vođstvu. Nibali, Kontador, van Garderen nisu mogli da prate ritam žute majice, svi osim Kvintane su otpali od Fruma. Na kraju Frum sprinta Kvintanu, daje mu novih sekund ili dve da mu pokaže ko je gazda. Kvintana preuzima drugo mesto od van Garderena, Valverde je stigao kao treći i zauzima četvrto mesto u generalnom. Kontador je došao do petog mesta, iza su Gerant Tomas, Robert Hesink, Toni Galopen, Vinćenco Nibali i Bauke Molema.

(BiciSvet.com/cyclingnews.com/Dimitrije Partonjic)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down