Bicisvet

TDF'15 E15 Valence 183km

Ovo je poslednja prilika za grupni sprint pre Pariza. Jedina zamka na ovoj etapi je prisustvo uspona Eskrine na 60km do cilja. Tur je išao preko ovog uspona i 2009. godine kada je cilj bio u Aubenasu. Danas idemo u suprotnom smeru, tada je Mark Kevendiš zadivio svet uspevši da ostane u grupi favorita i onda ih je lagano odsprintao. Ove godine, kao što već rekosmo, ide se u suprotnom pravcu i uspon je teži sa te strane na kojoj će momci i ići. Iako je za očekivati da mnogi sprinteri otpadnu na ovom brdu, preostaje još 60km da se sve to pohvata.

Ova etapa počinje visoko u planinama, u Mendeu a i penje se još više do uspona Ardeš, pre dugog spusta u dolinu Rone do Aubenasa. Ovo će biti da na kome će favoriti za generalni moći da se opuste, a verovatno ćemo videti poveći beg od samog starta etape. Sprinterski timovi će naporno raditi da iskontrolišu stvari pre i posle Eskrinea, jer ako uprskaju na ovoj etapi, moraće da prođu 16 brutalnih uspona u Alpima narednih dana, pre nego dobiju šansu u Parizu.

15.PROFIL

U ovom periodu trke, begovi postaju sve veći. Za razliku od prve nedelje kada imamo 4 ili 5 vozača, sada viđamo mnogo više vozača u begu koji su sposobni da pobede i imaju veću šansu da opstanu jer više njih deli posao. Takođe ima puno timova koji još ništa nisu osvojili pa iz begova pokušavaju da spasu trku.

Kao što rekosmo, za očekivati je da vidimo veći beg. Oni će sarađivati dobro do Eskrinea, gde će bolji brdaši pokušati da otkače one malo slabije kako bi povećali sebi šanse za pobedu. Paradoksalno zvuči da bi time samo zakomplikovali sebi život jer će onda biti manje vozača koji dele smenu. Međutim, sve osim grupnom sprinta u Valensu se može smatrati iznenađenjem.

bajkgaraza-com

IGRA POGAĐANJA PBEDNIKA – pravila nadam se da već znate: ko prvi pogodi pobednika dobija nagradu –FORCE KAPU. Prognoze ostavite ukomentarima ispod do pošetka prenosa na TV-u (obično nekih 14h) > komentari će biti vidljivi posle etape. Svi ostali koji pogode računa im se pogodak za glavnu nagraduFORCE kacigu koju dobija onaj ko ima najviše pogodata za vreme tour-a
> Sponzor igre je
BAJK GARAŽA

R E T R O S P E K T I V A —————————————————- www.bajkgaraza.com

Još jedna fantastična etapa. Na sredini trke kada je bilo gotovo sa usponima činilo se da će beg opstati, međutim grupa ih je pohvatala i videli smo sjajan sprint u Valensu.

Beg je imao ceo dan prednost od oko 2 minuta koja nije padala, prešli su složno poslednje brdo, bili su blizu da prelome trku u svoju korist, ali jedan napad Matea Trentina je ostavio grupu neorganizovanom, Rajder Hesedal se preselio do njega i oni su ostali poslednji ispred grupe. Ipak na 30km do cilja uviđaju da je situacija beznadežna, praktično su se predali i grupni sprint je postao izvestan.

> KOMPLETNI REZULTATI <

greipel-tdf-15

Kaćuša je najviše radila danas, Kristof se konačno osećao dovoljno snažnim za sprint. Na 3km do cilja jedan napad lansirao je Zdenek Štibar, uhvaćen je na ulasku u poslednji kilometar. Kristof i Jakopo Guarnieri koji mu je bio lid-aut su predvodili grupu, prerano je Norvežanin ostao bez pomoći, mnogo mu fali Paolini. Sprint je otvorio Grajpel, iza njega kreću Degenkolb i Sagan. Gorila Grajpel slavi treću pobedu ove godine, verovatno neće doći do zelene majice, ali 3 pobede su više nego sjajan uspeh. Drugi je Degenkolb, treći Kristof, iza njih stiže Sagan koji je ponovo imao najbolji sprint, ali nije imao dobru poziciju. Sjajni su bili i Edi Bos i Ramunas Navardauskas na petoj i šestoj poziciji.

https://www.youtube.com/watch?v=zsfVxRqraw4

(BiciSvet.com/cyclingnews.com/Dimitrije Partonjic)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down