Bicisvet

TDF'15 E16 Gap 201km

Ovo je poslednja tranziciona etapa ovog Tura. Kreće se tek neki metar iznad nivoa mora, a cilj je u Gapu na 750m. Ceo dan se ide lagano uzbrdo, ujednačeni procenti nagiba osim uspona Manse 12km pre cilja. Ovaj uspon je dug 9km, težak je, ali momci iz vrha generalnog bi trebalo svi da ga prežive. Spust sa ovog brda je druga priča, put je užasan kad je lepo vreme, zastrašujuć kada pada kiša. Na ovom spustu je Kontador pao pre dve godine kada je pokušao da napadne Fruma. Takođe na ovom spustu je Evans ukrao minut u svom pohodu na osvajanje Tura 2011.

16.PROFIL

U poslednje vreme na Turu se postavlja sve više etapa poput ove, etapa koje su tehnički zahtevne. Cilj organizatora je da podstaknu vozače koji su možda slabiji na brdima ili hronometrima da napadaju na tehnički zahtevnim delovima trke, obično spustevima. Nepredvidivi Tur je jedini dobar Tur i postojanje ovakvih etapa odbacuje sve što smatramo sigurnim.

U prošlosti smo viđali dosta etapa koje idu dolinom u Gap i kada je bilo većih grupnih sprinteva. Ove godine je dodat uspon Manse koji je dovoljno težak da na njemu otpadnu sprinteri i dovoljno je težak za eksplozivnog vozača da na njemu napadne. Takođe već smo pričali o spustu sa ovog brda, hrabar vozač može napraviti ili nadoknaditi poveću razliku.

bajkgaraza-com

IGRA POGAĐANJA PBEDNIKA – pravila nadam se da već znate: ko prvi pogodi pobednika dobija nagradu –FORCE KAPU. Prognoze ostavite ukomentarima ispod do pošetka prenosa na TV-u (obično nekih 14h) > komentari će biti vidljivi posle etape. Svi ostali koji pogode računa im se pogodak za glavnu nagraduFORCE kacigu koju dobija onaj ko ima najviše pogodata za vreme tour-a
> Sponzor igre je
BAJK GARAŽA

R E T R O S P E K T I V A —————————————————- www.bajkgaraza.com

Nismo skoro videli veći beg nego danas, vožnja u glavnoj grupi do početka poslednjeg uspona je bila neverovatno opuštena a razlika između grupe begunaca i glavne grupe čiavih 20 minuta. Poslednji spust je bio dugačak 11km, pobednik današnje etape je bio poznat dosta pre nego što je grupa favorita uopšte krenula na taj spust.

Beg je danas brojao skoro 30 vozača. Pre poslednjeg uspona prvi napad lansirali su Adam Hansen i Marko Haler. Austrijanac i Australijanac su bili dostignuti na početku poslednjeg uspona. U trenutku kada su oni dostignuti, desio se odlučujući napad, a zadao ga je iskusni Španac iz Lamprea, Ruben Plaza Molina. Momak koji je svojevremeno završio tur u prvih 10 je napao na 19km do cilja, iskoristio taktiziranje u grupi, napravio je malu razliku koja je samo rasla. >KOMPLETNI REZULTATI <

ruben-plaza-molina-tdf-15

U grupi iza njega izdvojili su se Peter Sagan, Riblon, Geške, Teklehejmanot i Pantano. Ruben Plaza je napravio gotovo minut do vrha brda. Sagan je jedva dočekao spust, išao je kao furija, ali izgubljeno vreme na usponu nije mogao da vrati. Prepolovio je prednost, stigao na 30 sekundi iza pobednika, skupio novih 25 poena za zelenu majicu, praktično je zapečatio, ali dok ne osvoji etapu, čini se da se ničim drugim neće zadovoljiti.

Ruben Plaza proslavlja svoj najveći trijumf karijere u svojoj 35. godini, spasava trijumf za Lampre posle odustajanja Ruija Košte, a nastavlja sjajnu sezonu italijanske ekipe posle 4 trijumfa na Điru.

https://www.youtube.com/watch?v=Hu_XKWH4VFg

U glavnoj grupi je sve bilo opušteno do poslednjeg brda, kada su se svi favoriti izdvojili na čelu. Jedini iz vrha plasmana nije ispratio Toni Galopen. Nibali je pri vrhu brda napao i krenuo u juriš na spustu. Niko se nije potresao zbog njegovog napada, ostali favorit su se međusobno čuvali.

Videli smo strahovit pad Geranta Tomasa na spustu, odneo ga je u krivini Voren Bargi. Francuz nije mogao da se zaustavi, udario je ramenom Tomasa koji je pao preko zaštitne ograde pritom udarivši glavom o banderu.

Nibali je prvi stigao iz glavne grupe, konačno je bio inspirisan i uspešan u napadu. Možda je to najava nečeg boljeg u Alpima kada će moći da vozi rasterećeno i pokupi neki etapni trijumf. Ostali favoriti završavaju zajedno. Dobra vest je da je Gerant Tomas završio etapu, imao je puno sreće, nije izgledao povređeno, jedino je izgubio vreme u generalnom.

(BiciSvet.com/cyclingnews.com/Dimitrije Partonjic)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down