Bicisvet

TDF'15 E17 Pra Loup 161km

Godine 1975. na etapi sličnoj ovoj, koja se završavala na Pra Lup usponu desio se jedan od najslavnijih momenata u istoriji trke. Petostruki šampion Edi Merks je bio u vođstvu, međutim stigao ga je Bernard Tevene, napao i pobedio. Merks je napao na prethodnom usponu, Col d'Allos-u, i napravio prednost na spustu gde je Tevene bio ranjiv. Međutim, Francuz se oporavio, stigao do Edija i na opštu radost domaće publike otišao u žutu majicu i anale biciklističkog sporta.

Tačno 40 godina posle ovog događaja etapa na Turu će se voziti i preko Alosa i završiti se na Pra Lupu. Oba uspona su vožena samo po jednom od legendarne borbe Merska i Tevenea, ali ni jednom u kombinaciji.

17.PROFIL

Zastrašujuća je pomisao da je ova vrlo teška etapa najlakša od svih u Alpima ove godine. Nalazimo se duboko u trećoj nedelji i iako bilo ko misli da ugrozi Krisa Fruma, moraće da napadne. Poslednji uspon dana Pra Lup, iako legendarni uspon trke, okarakterisan je kao uspon druge kategorije. Uspon Alos je prve kategorije, iako se nalazi dosta preko 2000m, ali je relativno blag, samo 5,5% nagiba prosečno. Međutim, imamo dosta komplikacija na ovoj etapi. Prvo nekoliko manjih uspona ranije u etapi koji će samo dodatno zamoriti vozače, a zatim i brutalni spust sa Alosa. Vrlo je dug, strm, tehnički zahtevan sa puno serpentina. Čini se da je ovo idealan teren za momka poput Vićenca Nibalija.

bajkgaraza-com

IGRA POGAĐANJA PBEDNIKA – pravila nadam se da već znate: ko prvi pogodi pobednika dobija nagradu –FORCE KAPU. Prognoze ostavite ukomentarima ispod do pošetka prenosa na TV-u (obično nekih 14h) > komentari će biti vidljivi posle etape. Svi ostali koji pogode računa im se pogodak za glavnu nagraduFORCE kacigu koju dobija onaj ko ima najviše pogodata za vreme tour-a
> Sponzor igre je
BAJK GARAŽA

R E T R O S P E K T I V A —————————————————- www.bajkgaraza.com

Najsadržajnija etapa ovogodišnjeg Tura sa još jednim lepim iznenađenjem što se  etapnog pobednika tiče. Još jednom je Skaj pustio veliki beg koji je na cilj došao sa velikom prednošću. Najveću pobedu u karijeri proslavio je Nemac Simon Geške. Kada nema Kitela, kada ne mogu Degenkolb i Bargil, Geške koji je sve samo ne poznat kao dobar brdaš pobeđuje na Pra Lupu iz bega dugog 50km. > KOMPLETNI REZULTATI <

Simon-Geschke

Odvojio se iz velike grupe na spustu napravio veliku razliku i više se nije osvrtao. Na pretposlednjem usponu je imao sjajan ritam, kao furija sišao niz spust i u ne tako dramatičnoj završnici sačuvao prednost na poslednjem brdu. Iza njega stigao je Endru Talanski, Amerikanac je takođe sjajno vozi spust nadoknadio više od minut i po u poslednjih 5km, ko zna da je trka bila malo duža verovatno bi uhvatio Nemca. Iza njih su stigli Rigoberto Uran i Tibo Pino koji je pao spustu.

Generalni je danas doživeo puno promena. Zbog bolesti je na 70km do cilja odustao Tidžej van Garderen, velika šteta za sjajnog Amerikanca koji je perfektno odradio trku do sada. Zatim je na poslednjem spustu pao i Alberto Kontador i izgubio novih 2 minuta. To je iskoristio Gerant Tomas i sada drži blistavo četvrto mesto. U begu je puno vremena nadoknadio i lider IAM tima Matias Frank koji je došao do sjajne osme pozicije.

Videli smo dosta napada Kvintane, on i Frum su se izdvojili ispred Valverdea i Nibalija koji konačno pokazuje znake života. Kontador gotovo da više nema šansi ni da se uključi u borbu za podijum, ali poznat je Pistolero po lucidnim napadima, možda nešto tako pokuša narednih dana pošto njegov zaostatak samo raste.

https://www.youtube.com/watch?v=OI6_pm-OuGw

(BiciSvet.com/cyclingnews.com/Dimitrije Partonjic)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down