Bicisvet

TDF'15 E19 La Toussuire 138km

Preposlednja planinska etapa sadrži nekoliko legendarnih uspona trke. Momci će na sredini etape voziti uspon Glandon, isti onaj koji su vozili juče, ali umesto da krenu na spust produžiće još 3km uzbrdo do vrha La Kroa de Fer. Dug spust sa ovog brda prekinut je usponom druge kategorije, Col du Mollard. Spust sa ovog uspona je vrlo tehnički zahtevan sa puno serpentina i vodi na u podnožje La Tusoara. Ovaj uspon svoj blagi nagib na kraju nadoknađuje dužinom i vrlo strmim početkom.
Brojke govore za sebe, na ovoj etapi ima najviše penjanja, čak 61km uspona. Takođe, Tusoar je najduži uspon na trci, 18km, što je za nekih 2km duže od Plato de Beila.

19.PROFIL
U poslednjih 80km ove etape nema ravnog metra. Ili se ide jako uzbrdo, ili se ide neverovatno brzo nizbrdo. Jedina taktika danas je: Budi najjači.
Pošto je ovo vrlo težak dan, Skaj će verovatno ceo dan diktirati tempo u svom vozu na čelu grupe. Međutim, timovi poput Movistara ili Tinkofa bi trebali da pošalju nekog jačeg brdaša u beg koji će se naći svom lideru kasnije u toku etape. Jednom kada vidimo sastav bega, biće nam jasno ko se od favorita sprema na napad, ako će samo kontrolista situaciju u glavnoj grupi. Takođe svi vozači koji otpadnu na Kroa de Fer bi trebalo da se vrate do pelotona (ako imaju zaostatak do 2 minuta) i stave se na raspolaganje svojim liderima iako u običnim uslovima to ne bi bio slučaj. Ovo će biti i dobra prilika za brdaše poput Rodrigesa, Pinoa ili Martina koji nemaju šanse u generalnom da Tur za sebe spasu etapnim trijumfom.

bajkgaraza-com

IGRA POGAĐANJA PBEDNIKA – pravila nadam se da već znate: ko prvi pogodi pobednika dobija nagradu –FORCE KAPU. Prognoze ostavite ukomentarima ispod do pošetka prenosa na TV-u (obično nekih 14h) > komentari će biti vidljivi posle etape. Svi ostali koji pogode računa im se pogodak za glavnu nagraduFORCE kacigu koju dobija onaj ko ima najviše pogodata za vreme tour-a
> Sponzor igre je
BAJK GARAŽA

R E T R O S P E K T I V A —————————————————- www.bajkgaraza.com

Ajkula se vratio ;-)

Na La Tusoaru smo videli još jedan veliki obračun najvećih favorita, neke stvari se konačno menjaju, ali čini se prekasno. Tinkof je konačno uspeo da izoluje Krisa Fruma, međutim ništa im to ne znači kada je sam Kontador isuviše slab da se dostojno suprotstavi Frumu. Nairo Kvintana je zadao prvi ozbiljan izazov žutoj majici, dok je Vinćenco Nibali imao najbolji nastup od početka trke.

Glavna grupa ne čelu sa Skaj timom je konačno uspela da iskontroliše etapu od početka i osujeti begunce u pohodu na etapni trijumf. Bio je i danas veliki beg, prvi La Kroa de Fer uspona Pjer Rolan je rasturio vodeću grupu i otišao. U međuvremenu na istom usponu u napad kreće Nibali iz grupe žute majice i na sledećem usponu dostiže Pjera Rolana. Dvojac je išao zajedno do podnožja poslednjeg uspona gde je Rolan eksplodirao. Ajkula iz Mesine je ostao sam, no to ga nije poremetilo, izdržao je u svom solo pohodu i došao do trijumfa na Tusoaru. Ovom pobedom Nibali je spasao trku posle debakla u Pirinejima, nadoknadio dosta vremena i probio se do četvrtog mesta u generalnom, pa se sada čini da je Valverde na trećem mestu itekako dostižan.  > KOMPLETNI REZULTATI <

Nibali-tdf-2015

A u samom vrhu generalnog, Kvintana je napao, Frum reagovao, ostavili su sve iza sebe. Međutim Kris Frum nije bio u stanju da održi korak za omalenim Kolumbijcem i prvi put na ovoj trci Frum gubi vreme u odnosu na direktne konkurente, tek na pretposlednjoj brdskoj etapi. Kvintana je nadoknadio 30-ak sekundi, ali imao je zaostatak od preko 3 minuta tako da ako želi žuti dres sutra mora da napravi pravo malo čudo.

Kontador je imao realnu šansu da napreduje u generalnom pošto je Gerant Tomas imao loš dan i izgubio mnogo vremena, dok je Valverde bio u problemima. Pistolero ipak nije uspeo da se odvoji od Valverdea, a Nibali ga je ovom sjajnom pobedom prestigao u generalnom. Španci će imati o čemu da razmišlaju, Nibali je blizu Valverdea, dok Kontador želi do podijuma, međutim čini se da od toga nema ništa.

ETAPA

GENERALNI

(BiciSvet.com/cyclingnews.com/Dimitrije Partonjic)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down