Bicisvet

TDF'15 E2 Utrecht-Zelande 166km

Holanđani su bili ponosni na sebe posle Grand Depart-a 2010. u Roterdamu. Desetine hiljada Holanđana je posmatralo polazak trke na ulicama najveće evropske luke, pritom napravivši verziju slavne Holandske krivine na Alp d'Huezu. Prošle godine im je lekciju održala publika u Jorkširu, pojavivši se u još većem broju. Mogu li Holanđani povratiti nacionalni ponos i prirediti nam još jedan početak trke za pamćenje?

Prva drumska etapa ovog Tura je potpuno ravna trka između Utrehta i obale Severnog mora u provinciji Zeland gde će momci završiti etapu bukvalno na moru. Finiš etape je na Neeltje Jansu, par kilometara kvadratnih koji su oteti od mora. Ovo ostrvce je prvobitno trebalo da bude brana, ali je sada akva park i po njemu prolazi jedan od najbitnijih puteva u zemlji N57, koji ide duž obale od Roterdama do Midelburga. Za organizatore je bilo vrlo mučno kreiranje trase ove etape. Nadmorska visina ove etape se kreće od 0 do 6m nadmorske visine i drugi dan za redom neće biti poena u brdskoj klasifikaciji što znači da nećemo imati nosioca tačkaste majice- ovo je najravniji početak trke u skorije vreme. SAJT ETAPE

02.PROFIL

Iako nema ni jednoj jedinog uspona na ovoj etapi, vetrovi bi mogli da rascepaju grupu. Na otvorenom drumu, bočni vetar efikasnije rastura grupu nego najteži usponi. Takođe treba napomenuti da su putevi veoma uski, tako da kada se jednom oformi ešalon, za druge vozače više nema mesta da uđu u tu formaciju i onda vrlo lako dolazi do pucanja grupe. Taktički najjače ekipe će jedine biti u stanju da kontolišu dešavanja na etapi poput ove, a najgore što vozač koji je uhvaćen na začelju grupe i otpada može da uradi je da paniči. Neiskusni bi pokušali da odmah odsprintaju do grupe ispred, ali to je uvek loše rešenje. Najbolje je čekati grupu iza sa oformljenim ešalonom i zajedno sa njima stići momke ispred.

Posledji put kada je vetar bio problem na Turu bilo je 2013. Sećate se sezone kada je Kris Frum dominantno osvojio trku, ali na etapi broj 13 nije bio dovolnjo obazriv i grupa je pukla baš kod njega, a on izgubio minut i po u odnosu na Kontadora. Tada je etapu osvojio Mark Kevendiš. Mark je takođe imao etapnu pobedu na Turu 2009. godine kada se glavna grupa takođe raspala pod uticajem bočnog vetra, tako da ako se nešto slično ponovi na ovoj etapi, možemo da kažemo da je Kevendiš najveći favorit.

R E T R O S P E K T  I V A--------------------------------------------------------------------------------------------------

Haos! Potpuni haos smo videli na severu Holandije uz obalu mora. Iako su svi znali da ih danas čeka bočni vetar, samo je 20-ak vozača uspelo da se nađe u prvoj grupi. Samo su Frum, Kontador i van Garderen uspeli da budu na čelu trke i ne izgube vreme. Žuta majica Roan Denis je takođe bio zarobljen i izgubio majicu posle sjajne pobede na prvoj etapi.

Greipel-tdf-2015

No, pođimo redom. Prvo smo na 105km do cilja videli prvo cepanje grupe, međutim tada je bilo isuviše rano i sve se smirilo u Roterdamu. Međutim kada se došlo do mora, počeo je orkanski vetar da duva, kiša je lika kao iz kabla, viđali smo padove zbog kojih su mnogi favoriti ostali zarobljeni pozadi.

Prvo je na 50km do cilja pukao Nairo Kvintana zajedno sa Valverdeom i Žanom Kristofom Peroom. Potom je na 27km do cilja pao Adam Hansen, izazvao gužvu na drumu, a baš u tim trenucima njegov tim Loto zadao nemoguć tempo i tada su otpali i Tibo Pino, Rodrigez, Hesink, Talanski, ali i najvažnije Vinćenco Nibali. Frum, Kontador i van Garderen su sačuvali pribranost i ostali u grupi napred i već posle prve drumske etape imaju pozamašnu prednost od gotovo minut i po u odnosu na ostale.

Od sprintera su napred ostali Kevendiš, Grajpel i Sagan koji je imao defekt, ali se potpuno sam vratio i u uzbudljivom sprintu kakav nismo skoro videli najbrži je bio Andre Grajpel za neki centimetar ispred. Kevendiš je previše rano krenuo i kada je video da nema ništa od pobede stao je sa okretanjem pedala što je iskoristio niko drugi do Fabu Kanćelara, odsprintao Kevendiša i uz 4 sekunde bonifikacije preuzeo žutu majicu! Tako uz sve timove koji su izgubili vremena u borbi za generalni veliki gubitnici dana su i momci iz Etix tima koji su ceo dan vukli ali izgubili i etapnu pobedu i žutu majicu koju bi osvojio Toni Martin da Kanćelara nije sprintao Kevendiša koji se rano predao.

KANĆELARA JE OD ČETVORICE VOZAČA NA LINIJI IMAO NAJBRŽI SPRINT 69,16KM/H

> KOMPLETNI REZULTATI <

1 André Greipel (Ger) Lotto Soudal 3:29:03
2 Peter Sagan (Svk) Tinkoff-Saxo
3 Fabian Cancellara (Swi) Trek Factory Racing
4 Mark Cavendish (GBr) Etixx - Quick-Step
5 Daniel Oss (Ita) BMC Racing Team
6 Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team
7 Christopher Froome (GBr) Team Sky
8 Tom Dumoulin (Ned) Team Giant-Alpecin
9 Tony Martin (Ger) Etixx - Quick-Step

GENERALNI

1 Fabian Cancellara (Swi) Trek Factory Racing 3:44:01
2 Tony Martin (Ger) Etixx - Quick-Step 0:00:03
3 Tom Dumoulin (Ned) Team Giant-Alpecin 0:00:06
4 Peter Sagan (Svk) Tinkoff-Saxo 0:00:33
5 Geraint Thomas (GBr) Team Sky 0:00:35
6 Daniel Oss (Ita) BMC Racing Team 0:00:42
7 Rigoberto Uran (Col) Etixx - Quick-Step
8 Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team 0:00:44
9 Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team 0:00:48
10 Christopher Froome (GBr) Team Sky

(BiciSvet.com/cyclingnews.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down