Bicisvet

TDF’15 E20 Alpe d’Huez 110,5km

Ukratko, teška planinska etapa pred Pariz je postala uobičajena u poslednjih nekoliko godina. Organizatori su namerno stavili kratku etapu za kraj kada su svi već na ivici, iako su zakidali na kilometrima, svakako nisu zakidali na planinama. Prvi put su sa ovim eksperimentisali 2011. godine, bilo je više nego uspešno, tako da se otad vraćaju ovoj soluciji.
Etapa je trebala da bude potpuno identična onoj od pre 4 godine, međutim pretrpela je promene u minut do 12 zbog zatvorenog tunela na Galibijeu jer postoji opasnost od velikog klizišta. Potvrđeno je da će etapa biti iste dužine, samo će se voziti uspon La Kroa de Fer umesto Galibijea.
Alpe d'Huez je daleko najposećeniji uspon na Turu u istoriji i privlači ogroman broj navijača. Ima 21 serpentinu i na svakoj je ispisano ime prethodnog pobednika uspona. Ova planina je sastavni deo Tura isto kao i Jelisejska polja ili žuta majica.

20.PROFIL
Etapa počinje dugim spustom u Morijen dolinu, pre nego što se krene na Kroa de Fer uspon. Ovaj uspon je najteži na početku, pre nego što malo popusti na sredini i gotovo zaravni pri vrhu. Kada se završi sa Ferom, ide se na dug spust u Burg dolinu koji će testirati mnoge, pre nego što se krene na Alp d'Huez koji je zajedno sa Plato de Beilom najduži uspon trke.
Na već više puta pomenutoj etapi pre 4 godine, glavna grupa je bila rasturena od strane Alberta Kontadora koji je napao od samog početka. Rasturio je sve na Galibijeu ali je pravi problem otkriven na spustu sa Galibijea kada je vetar poceopao ostatke glavne grupe na još manje delove. Iako su ceo dan jurili Kontadora jedino su Rolan i Sam Sančez bili u stanju da ga stignu, a čudno zvuči da konačni ishod ove etape i nije bio zanimljiv kao sve ono što smo do tada videli.

bajkgaraza-com

IGRA POGAĐANJA PBEDNIKA – pravila nadam se da već znate: ko prvi pogodi pobednika dobija nagradu –FORCE KAPU. Prognoze ostavite ukomentarima ispod do pošetka prenosa na TV-u (obično nekih 14h) > komentari će biti vidljivi posle etape. Svi ostali koji pogode računa im se pogodak za glavnu nagraduFORCE kacigu koju dobija onaj ko ima najviše pogodata za vreme tour-a
> Sponzor igre je
BAJK GARAŽA

R E T R O S P E K T I V A —————————————————- www.bajkgaraza.com

Alp d'Huez nije razočarao, još jedna epska borba na najslavnijem brdu u biciklizmu.

Na Kroa de Feru je krenulo rasutranje. Krenuo je Nairo Kvintana, Frum je evidentno bio u problemu. Skaj je pohvatao sve na ovom usponu, a onda je krenula borba za etapni trijumf među vozačima koji nisu bitni za generalni. Napred je veliku prednost imao Aleksander Ženije, a iza su bili Tibo Pino, Rajder Hesjedal, Ramunas Navardauskas, Ruben Plaza, Hose Serpa i Viner Anakona. Izdvojili su se potom Hesjedal i Pino stigli i prestigli Ženijea. Ubrzo je Kanađanin otpao i Pino odlazi ispred.

U glvanoj grupi, na samom početku Alp d'Hueza Nibali je imao defekt i u startu bio u zaostatku. Nekoliko napada imao je Kvintana, ali bezuspešno. Zatim odlazi Valverde, Kvintana se seli do njega, a Frum ostaje iza sa Poulsom i Portom. Kontador je brzo popustio tempom, a Valverde otpao od Kvintane. Iz bega se vratio Anakona koji je vukao Kvintanu.

PINOT-TDF-2015

Na kraju se Tibu Pinou isplatila upornost, ni sam ne zna u koliko je begova bio i došao je do pobede života. Odoleo je napadima Kvintane koji je bio mnogo blizu i proslavio treći uzastopni trijumf za Francuze na legendarnom brdu. Kvintana stiže sa 16 sekundi zaostatka nadoknadio je minut i 20 sekundi, ali trebalo mu je duplo više da bi pobedio. Treći na etapi stiže bivši pobednik Đira Rajder Hesjedal, a iza njega Kris Frum koji konačno može da odahne.

Kris Frum će pored žute osvojiti i tačkasti dres koji je osvojio od Romana Bardea. Zelenu će osvojiti Peter Sagan dok će belu osvojiti Nairo Kvintana tako da su pobednici svih klasifikacija poznati pre Pariza.

https://www.youtube.com/watch?v=3GXO8xqpR_Y

GENERALNI

(BiciSvet.com/cyclingnews.com/Dimitrije Partonjic)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down