Bicisvet

TDF'15 E3 Mur de Huy 159 km

Posle dva dana u Holandiji, videćemo etapu u Belgiji. Iako je lokalno Flamansko stanovništvo želelo da etapa krene u Antverpenu, Francuzi su tvrdoglavo ignorisali stotinu godina geopolitičke tenzije i start etape postavili u Anvers. Možda je i to simbolika jedinstva, jer će etapa ići iz Flandrije u Valonu kojima se govore različiti jezici i završiti u gradu Huju.

Posle etape u Holandiji sa mnogo vetrova, ova etapa će se svesti na borbu na kratkim, ali jako strmim usponima, posebno u poslednjih 18 kilometara gde se nalaze 3 najteža uspona trke. Tih 18km predstavlja repliku finiša poznatog klasika Valonske strele. Etapa će svoj kraj videti na usponu iznad gradića Huja, uspon koji je poznatiji kao zid Huja. Ovaj uspon je neverovatno strm, počinje sa nekoliko S-krivina pre nego što pri vrhu preraste u pravac sa monstruoznim procentima nagiba, pre nego što zaravni u poslednjih 50m. SAJT ETAPE

03.PROFIL

Iako ima isti finiš kao poznati klasik, ne možemo ovu etapu upoređivati sa klasikom iz nekoliko razilka. Prvo i prvo, ova etapa je 46km kraća od Valonske strele, što znači da ćemo videti više vozača u završnici i da ćemo videti potpuni haos u poslednjih 20km. Drugo, za razliku od jednodnevne trke, na ovoj etapi će se deliti prvi bodovi za tačkastu majicu, što znači da ćemo imati rani beg u kom ćemo tražiti prvog nosioca brdske majice. Međutim, taj beg će biti progutan od strane velike grupe, da bi se lovci na etapnu pobedu i favoriti za generalni izborili za dobru poziciju na vrhu grupe. Po ovim strmim putevima i pri velikim brzinama, neko će sigurno pasti, i možda izgubiti šanse za generalni plasman i žutu majicu.

Pobeda na ovom usponu zahteva kombinaciju 3 važne stavke, od kojih su dobre noge možda i najmanje važna stavka. Pre svega su potrebni dobra pozicija, što će zahtevati žrtvovanje mnogo timskih vozača i dobar tajming na samom brdu. Mnogo puta smo u prošlosti viđali, iskusne vozače svetske klase, koji su usled prevelikog samopouzdanja napali prerano i prosto eksplodirali pre kraja brda. Ovo je slično kao sprint na kraju ravne etape, mora se napasti sa relativno male udaljenosti od cilja, krucijalno je zadržati snagu pre poslednjih 50m u kojima teren zaravnjuje.

IGRA POGAĐANJA PBEDNIKA - pravila nadam se da već znate:
ko prvi pogodi pobednika dobija nagradu - FORCE KAPU. Prognoze ostavite ukomentarima ispod - komentari će biti vidljivi posle etape.
Svi ostali koji pogode računa im se pogodak za glavnu nagradu FORCE kacigu koju dobija onaj ko ima njviše pogodata za vreme tour-a
-> Sponzor igre je BAJK GARAŽA

R E T R O S P E K T I V A ---------------------------------------------------- www.bajkgaraza.com

Treći takmičarski dan ovogodišnjeg Tura oboležio je veoma težak pad, nova promena vlasnika žute majice i sprektakularna borba na zidu Huja.

Na pedesetak kilometara do cilja smo videli stravičan pad, kada je vozača FJD-a Vilijama Bonea zakačio jedan vozač u tamnom dresu (na videu se ne vidi dobro ko je to)- VIDEO ispod. U tom padu su učestvovali i žuta i bela majica, Kanćelara i Dumulan. Pali su još i Rui Košta, Andre Grajpel, Ten Dam, Simon Gerans a Gerans i Dumulan su odustali sa trke. Kristijan Prudom je automatski neutralizovao etapu. Iako su se mnogi bunili, dobrih 15 minuta vozači su stajali u mestu, dok se nisu stekli uslovi za nastavak trke - nešto što se ne viđa često ali potpuno logično i opravdano u ovakvim okolnostima.

Kanćelara zbog vidnih bolova nije zapinjao u poslednjih 20 kilometara i tako predao žutu majicu. Do poslednjih kilometara smo videli samo zadavanje ubitačnog tempa Movistara, Astane, Skaja i Tinkofa. Tako je bilo do ulaska u poslednji kilometar kada je prvi napad bio i odlučujući, napao je Hoakim Purito Rodrigez, otresao sve oko sebe i napravio nedostižnu prednost. Frum je imao sjajno izdanje, vrlo je eksplozivan i jak bio danas i gotovo stigao do Rodrigeza, završio u istom vremenu sa njim ali je samo mogao da gleda kako Španac uzdignutih ruku prolazi liniju cilju.

rodriguez-tdf-2015

Međutim daleko od toga de je Frum razočaran, na sutrašnju etapu sa kockom krenuće sa žutom majicom na ramenima, koju je trenutno drži sa samo sekundom prednosti u odnosu na Tonija Martina koji polako postaje tragičar. Kontador sada ima popriličnih 36 sekundi zaostatka za vodećim Britancem, Tidžej van Garderen je na solidnih 15-ak sekundi dok svi ostali favoriti imaju preko minut i po zaostatka.

Na sutrašnjoj etapi su itekako moguće promene, očekujemo da Sagan i Greg van Avermet koji imaju male zaostatke napadnu i preuzmu lidersku majicu. Momci poput Nibalija i Kvintane ne smeju sebi da dopuste ni jednu dodatnu sekundu zaostatka i sutra će morati da budu na oprezu pošto su pokazali da su ranjivi na ravnim etapama.

> KOMPLETNI REZULTATI <

GENERALNI

(BiciSvet.com/cyclingnews.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down