Bicisvet

TDF'16 Limoges-Le Lioran 216km E5

Tur je prvi put u Centralni Masiv došao tek 1950. godine. Utisak je da je ovo jedan od najzabačenijih delova Francuske: slabo naseljen, negostoljubiv i poznat po vrhunskom siru i nije preterano pogodan za biciklizam.

05-PROFIL

Takođe, etapa Tura nije dostigla 1500m nadmorske visine još od 1979. godine kada je u najtežem otvaranju Tura ikada bilo 3 planine u Pirinejima u prva 4 dana. Na ovoj etapi u finišu se nalaze 4 teška uspona, uključujući i uspon druge kategorije Pejrol. To je najveći prevoj u Centralnom Masivu i nalazi tik ispod vulkanse kupe Poa Meri, koje glasi za jedno od najkišovitijih mesta u zemlji. Kraj etape je dovoljno težak da probudi favorite za generalni, iako je poslednji uspon dug svega 3,3km i zaravnjuje na 2km do cilja. Ovo je dan za generalni plasman, sviđalo se to favoritima ili ne.
NAGRADNA IGRA IMA - PROGNOZE DO 12h SVAKI DAN RAZLIČITE NAGRADE - SPONZOR:

sportzona

RETROSPEKTIVA:

Prva brdska etapa i odmah je viđen i prvi uspešan beg. Da će se to desiti, bilo nam je jasno kada je na 60km do cilja bilo 15 minuta prednosti za begunce.

Napred su bile 2 grupe, u prvoj Greg van Avermet, Tom de Gent i Andrij Grivko, a iza njih Poljaci Majka i Huzarski, ali nisu uspeli da budu konkurentni za pobedu. Van Avermet se na 20-ak kilometara do cilja odvojio od svog sunarodnika i u velikom stilu, trijumfovao solo sa 5 minuta prednosti. De Gentu za utehu ostaje utehu to što je preuzeo tačkastu majicu.

Pobednik etape van Avermet će sutra nositi i žuti dres, s obzirom na to da je imao veliku prednost na grupu, a i Peter Sagan je otpao i bio dosta daleko od grupe.

Videli smo i malo odmeravanja snage u grupi favorita. Potegao je Roman Barde, ali su ga svi ispratili i zajedno su stigli na cilj. U stvari svi osim Alberta Kontadora, čija se agonija u prvoj nedelji nastavlja. Upada u oči to da Krojciger nije bio uz Kontadora do samog kraja i da je pre Pistolera prešao cilj. Možda se u Tinkofu već razmišlja o alternativi i novom lideru, a Kontador ima veće probleme nego što smo mislili.

VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=y7ess3yCEP4

REZULTATI: 

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down