Bicisvet

TDF'16 Montpellier - Mont Ventoux 185 km E12

Posle Pirineja, drugo poglavlje u borbi za generalni plasman počeće izlaskom iz Monpeljea. Destinacija: Mon Ventu.
Činjenica da se ova etapa vozi na dan pada Bastilje dodaje posebnu draž trci. Trka prati pravac istoka i vozi se u dolini Rone. Ventu počinje u Bedoanu, 22km od cilja. Akcija počinje na prvoj serpentini kad će trka nestati u šumi. Gotovo 10km ide se pod nagibom od 10% koji će razoriti peloton. Kada izađu iz šume, naićićemo na dobro poznati pejzaž bez vegetacije koji podseća na Mesec. Na 6km do cilja uspon malo popušta i takav je do 1,5km do cilja kada nagib ponovo dostiže 13%.

12-PROFIL

Momci i njihovi timovi će verovatno imati u glavi sutrašnji hronometar u Ardešu. Organizatori Tura su upravo nameravali da se patnje na Ventuu naplate na hronometru koji sledi sutradan. Neki momci će pokušati da napadom na ovoj etapi nadoknade vreme koje će izgubiti sutra, drugi će verovatno čekati i pokušati da sačuvaju što više snage. Međutim, kakva god da je taktika, vozi se Mon Ventu na dan Bastilje: ovo će biti jedan od ključnih dana.
NAGRADNA IGRA IMA - PROGNOZE DO 12h SVAKI DAN RAZLIČITE NAGRADE - SPONZOR:

sportzona

RETROSPEKTIVA:

SKRAĆENJE ETAPE JE VEROVATNO UTICALO NA POVEĆANJE BROJA LJUDI PORED PUTA A ONDA ZASTOJ NA PUTU I BUM PORT FRUM I MOLEMA UDARILI U MOTOR... I IMA DA SE POLEMIŠE OKO OVE ETAPE JOŠ DUGO DUGO... ČEKAĆEMO DA VIDIMO ŠTA ĆE REĆI SUDIJE ALI DA JE BILO FRKA BILO JE. FLEČA KAŽE "ŠTO BI SAD MENJALI PRAVILA KADA NISU MENJALI PRAVILA KADA SU MENE LUPIALA KOLA" FRUM JE NAPRAVIO GREŠKU ŠTO JE IŠAO BEZ BICIKLA MADA MISLIM DA ĆE MU ZA TO PROGLEDATI KROZ PRSTE POSLE OVOG INCIDENTA JER NISU MOGLI DA OBEZBEDE USLOVE JEDNAKE ZA SVE...A REZERVNI MAVIC BICIKL NIJE IMAO ODGOVARAJUĆE PEDALE PA GA JE BILO NEMOGUĆE VOZITI...A SADA ĆEMO VIDETI DA LI SU SVI JEDNAKI ILI SU NEKI MALO VIŠE JEDNAKI OD DRUGIH. ZAKLJUČAK JE JASAN DA OVO NIJE TREBALO DA SE DOGODI ALI KAO ŠTO REČE PURITO: "NE ZNAM ŠTA SE DEŠAVA SA OVIM TUROM POTPUNO JE VAN KONTROLE" NA KRAJU DANA DE GENT DODAJE POSLE STELVIJA I MONT VENTU U SVOJ CV A GENERALNI HMM TEK ĆE DA PRŠTI

VIDEO:

Skraćena etapa na Mont Ventu iako je obilovala pravim sportskim uzbuđenjima do kraja, pokazala je crnu stranu etapu ovog sporta.
Idemo redom, videli smo pobedu iz bega Toma de Genta. Momak koji je pre 4 godine pobedio etapu na Stelviu na Điru sada svom cv-u dodaje i pobedu Mont Ventuu. Takođe od sutra će nositi tačkastu majicu, a pobedio je ispred sunarodnika Pauvelsa i Danija Morena.
U glavoj grupi, Nairo Kvintana je konačno pokušao da napadne Fruma. Pomoćnici žute majice su Kolumbijca vratili grupu, a onda je Frum iz sedišta ostavio Kintanu u prašini i pokazao da je mnogo jači od njega. Jedini su ga pratili Riči Port i Bauke Molema.
A zatim na otprilike kilometar do cilja dešava se nešto nezamislivo. Navijači su napravili gužvu, motor je zaustavljen u gužvi a u njega se zakucao trio. Tu je najgore prošao Frum koji se uspaničio i bacio bicikla, što je kažnjivo jer pravila su jasna mora se imati bicikl... pa je jedno vreme u panici čak i trčao kako bi smanjio gubitke. Molema, Port i ostali su prošli nastavili, Fruma su stigli svi iz glavne grupe, tako da je njegov naporni rad bačen u vodu zbog slabe organizacije, a žutu majicu će sutra hmmm moožda nositi drugi Britanac, Adam Jejts?


https://www.youtube.com/watch?v=eqQAeyu4G0U

REZULTATI:

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down