Bicisvet

TDF'16 Revel 198 km E10

Na ovoj etapi ćemo shvatiti da organizatori Tura imaju uvrnut smisao za humor. Posle 3 dana u Pirinejima i dana odmora takođe na velikoj visini, momci će krenuti na etapu sa ubedljivo najtežim početkom na čitavom Turu. Bukvalno sa starta će krenuti na 22,6km dug uspon Port d'Envalira, čiji vrh se nalazi na 2408m nadmorske visine.

10-PROFIL

Zatim će uslediti 60km po spustu, a onda Tur kreće ka severu i ka unutrašnjosti Francuske. U Revelu koji je 2 puta ugostio finiš etape Tura, videćemo završnicu etape kao sa Đira. Jer pošto završe sa spustom, momci imaju preko 120km vožnje po ravnom, a onda na 7km do cilja se nalazi 2km dug uspon druge kategorije. Dovoljno je težak da na njemu otpadnu sprinteri poput Kitela, Kevendiša i Grajpela pa će veliku šansu u sprintu imati Metjuz, Degenkolb i naravno Sagan.
NAGRADNA IGRA IMA - PROGNOZE DO 12h SVAKI DAN RAZLIČITE NAGRADE - SPONZOR:

sportzona

RETROSPEKTIVA:

Činjenica da je ovo bila tranziciona etapa između teških planinskih etapa i potpuna nezainteresovanost glavne grupe uslovile su da danas videmo novi uspešan beg. Taj beg je bio vrlo brojan, a jedina ekipa iz grupe koja je vukla da se stigne beg bio je IAM. Kada su se i oni sklonili na nekih 30km do cilja, prednost bega je drastično porasla. Kada se to desilo, iz velikog bega se izdvojila grupica od 7 vozača koja je odlučivala o pobedniku.
U toj grupi su bili Samjuel Dumulan, Daril Impij, Luk Darbridž, Edvald Boson Hagen, Greg van Avermet, Majkl Metjuz i Peter Sagan. Tako smo videli očekivani okršaj Sagana i Metjuza, ali ne u sprintu velike grupe, već iz bega. Sagan je bio primoran da hvata sve napade svojih kolega iz bega, dok je Metjuz mirno sedeo jer su Impij u Darbridž vukli za njega. Metjuz je imao i lid-aut od Impija.


Greg van Avermet je otvorio sprint, pratio Boson Hagen, Sagan je bio zatvoren i nije mogao da reaguje, a onda je zalet otpozadi uhvatio Metjuz i praktično oduvao konkurenciju. Australijanac je tako na vrlo ubedljiv način proslavio svoju prvu pobedu u karijeri na Turu.

VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=_P1CbwD6MHY

REZULTATI:

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down