Bicisvet

TDF'E4 Camrai 223 km

Vrućina na prvoj, bočni vetrovi na drugoj, i strma brda i stravičan pad na trećoj etapi (gde su odustali Kanćelara, Dumulan, Bone, Kozončuk, Gerans,) su napravili totalni haos u grupi i generalnom plasmanu, a i ova etapa je kao stvorena da nastavi taj nemili niz.

Treća etapa za redom koja može da prođe kao prolećni klasik je sigurno najteža, ali i najduža. Kaldrmisani putevi paklenog severa se vraćaju na trku posle prošlogodišnjeg Tura na kome su izazvali pustoš. Ako bude kiše, na ovoj etapi možemo očekivati više akcije nego na nekom kompletnom Turu sa početka 21. veka. U modernoj eri, organizatori Tura su kocku prepuštali prolećnim klasicima, ali svaki put kada bi kocka bila uključena  u trku uništila je nade za žutu majicu barem jednog velikog favorita.

Počnimo od davne 1980. godine legendarni Bernard Ino je doživeo povredu kolena na etapi sa kockom i njegovi snovi o pobedi na Turu te godine su uništeni. Onda smo 2004. videli pad Ibana Maja koji je izgubio više minuta u odnosu na konkurente. Godine 2010. su sada već penzionisani Endi Šlek i Alberto Kontador otresli Lensa Armstronga, a prošle sezone smo videli odustajanje Krisa Fruma, mada ne možemo govoriti o tome da ga je eliminisala kocka, jer Kris nije ni stigao do kocke. SAJT ETAPE

04.PROFIL

Na tom prošlogodišnjem Turu, svi su bile žrtve, osim Vinćenca Nibalija. Ajkula iz Mesine je imao tako dominantan nastup rame uz rame sa najvećim konkurentima i majostorima za klasike. Može li ove godine da ponovi nešto tako sada kad od njega to svi očekuju?. Ravne etape na Turu prate jedan obrazac po kome se pusti rani beg sa maksimalno 5 članova i kasnije glavna grupa to hvata u pripremi za sprint. Ovoga puta to neće biti slučaj. Timovi sa ambicijama bilo za pobedu na etapi ili za dobar plasman u generalnom će morati da imaju vozače u begu koji će kasnije pomagati svom lideru, posebno ako timski suvozali lidera budu zaglavljeni na pogrešnoj strani grupe.

Kocka će slomiti grupu mnogo efikasnije na primer na Pariz-Rubeu jer je struktura pelotona na Turu mnogo drugačija nego na klasicima. Ima mnogo manje vozača koji se dobro snalaze na klasicima, većina nikad nisu ni vozili klasike i vrlo su neiskusni i zaostaci će se mnogo lakše formirati.

Što se tiče favorita za generalni, možda je najbitniji pristup etapi. Svi osim jednog čoveka su prošle godine na etapu sa kockom gledali kao na etapu na kojoj treba samo redukovati zaostatak, dok je taj jedan sa drugačijim pristupom, Vinćenco Nibali na tu etapu gledao kao na priliku da uzme vreme. Očekujte isto od njega i ove godine.

IGRA POGAĐANJA PBEDNIKA - pravila nadam se da već znate:
ko prvi pogodi pobednika dobija nagradu - FORCE KAPU. Prognoze ostavite ukomentarima ispod - komentari će biti vidljivi posle etape.
Svi ostali koji pogode računa im se pogodak za glavnu nagradu FORCE KACIGU koju dobija onaj ko ima najviše pogodata za vreme Tour-a
-> Sponzor igre je BAJK GARAŽA

R E T R O S P E K T I V A---------------------------------------------------www.bajkgaraza.com

Toni Martin! Treća sreća za bivšeg svetskog šampiona u vožnji na hronometar, nije mu se dalo u Holandiji kada ga je „izdao“ Kevendiš, nije mu se dalo u Belgiji kada mu je Frum oteo majicu za minut, Francuska mu je donela sreću i etapnu pobedu i u Kambraiju posle etape sa kockom Nemac će poneti žuti dres. Sjajno se držao uz sve favorite sačekao da se prekine vatromet sa kocke i kada se sve smirio na 4km do cilja je napao, otišao i niko nije mogao da ga stigne. Preuzeo je danas Toni Martin i čini se učinio uslugu Krisu Frumu jer Skaj tim sada neće imati tu dodatnu veliku obavezu i ne moraju narednih dana da troše resurse, već mogu da se čuvaju za prave planinske izazove.

tony-martin

Videli smo sjajne vožnje Fruma i Nibalija danas. Britanac je naučio lekciju od prošle godine „visio“ je na čelu grupe ceo dan, na sekcijama pod kockom konstantno je bio u prvih 5 pozicija u grupi, u jednom trenutku na 10km do cilja čak i napao sam po ravnom ali to nije opstalo. Nibali je sa druge strane po oprobanom receptu od prošle godine sam u čak 3 navrata pokušao da pocepa grupu na kocki, zadavao je dosta muka ostalima međutim njegovi napori, danas, nisu urodili plodom. Kvintana i Kontador su jedva, krajnjim naporima uspeli da opstanu uz Fruma i Nibalija i završe etapu bez gubitaka. Međutim, Frum ovakvom vožnjom pokazuje da je u sjajnoj formi i da je naojzbiljniji kandidat za pobedu. > KOMPLETNI REZULTATI <

Gubitnik dana je prošlogodišnji osvajač bele majice Tibo Pino, koji je na pretposlednjoj sekciji kocke doživeo 2 defekta i izgubio čak 3 minuta. To nije nenadoknadivo, međutim uz već postojeći zadatak i uz to kakve protivnike ima, teško je verovati da može da ponovi prošlogodišnji uspeh.

GNERALNI PLASMAN

 

(BiciSvet.com/cyclingnews.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down